εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Πακέτο Γάλακτος της Ε.Ε.

0 comments

 Οι πτυχές της εφαρμογής της νέας ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το λεγόμενο και «πακέτο γάλακτος», εξετάσθηκαν κατά την διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσαν οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca, την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου, στις Βρυξέλλες.

Το εν λόγω πακέτο επικεντρώνεται στην ενίσχυση των συμβατικών σχέσεων μεταξύ παραγωγών και μεταποιητών, προκειμένου να βελτιωθεί η αδύναμη θέση των παραγωγών στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων ώστε να απολαμβάνουν καλύτερες αποδόσεις από τις λιανικές τιμές.
 

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με το πόσο ευεργετικό θα είναι το πακέτο, ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας των Copa-Cogeca για το γάλα, κ. Mansel Raymond, δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένος με το πόσο γρήγορα οι χώρες έδρασαν για την εφαρμογή της νομοθεσίας. Ενώ τόνισε πως θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πως θα λειτουργήσει.
 

Επίσης, επεσήμανε ότι η ζήτηση στην παγκόσμια αγορά γάλακτος είναι καλή και ο τομέας χρειάζεται να είναι ανταγωνιστικός προκειμένου να χρησιμοποιήσει τις ευκαιρίες της αγοράς. Λόγω της ακραίας αστάθειας, οι συμβάσεις πρέπει να συμβάλουν στη μείωση των επιπτώσεων της μεταβλητότητας της αγοράς. Οι καλύτερες συμβάσεις, επίσης, θα βοηθήσουν τους παραγωγούς να είναι διαμορφωτές τιμής και όχι απλοί λήπτες, πρόσθεσε. Υπογράμμισε, επίσης, τη σημασία των οργανώσεων παραγωγών, συμπεριλαμβανομένων των συνεταιρισμών, στη βοήθεια που παρέχουν στους αγρότες να ενισχύσουν τη θέση τους στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων κατά της αγοραστικής δύναμης των λίγων λιανοπωλητών.