εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Νέες Ρυθμίσεις για τα Χοιροστάσια

0 comments

 Οι νέες ρυθμίσεις για την ευζωϊα των ζώων θα ισχύσει από το 2013 και οι ιδιοκτήτες χοιροστασίων πρέπει να αλλάξουν τη διάρθρωση των σταύλων και να αυξήσουν την έκτασή τους.

Κατάργηση ατομικών θέσεων σταυλισμού 
Σύμφωνα με την οδηγία 2008/12 σχετικά με την προστασία των χοίρων, οι χοιρομητέρες και οι μικροί θηλυκοί χοίροι πρέπει να διαβιούν σε ομάδες επί δυόμιση περίπου μήνες, κατά την κυοφορία, σε όλα τα χοιροτροφεία με 10 χοιρομητέρες και πλέον, από την 1η Ιανουαρίου 2013.
Η κατάργηση των ατομικών θέσεων σταυλισμού θα βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των χοιρομητέρων, που στις 16 ½ εβδομάδες που διαρκεί η εγκυμοσύνη τους μένουν καθηλωμένες σε ασφυκτικά περιορισμένο χώρο που δεν τους επιτρέπει να κάνουν καμία κίνηση, παρά μόνο να σηκώνονται και να ξαπλώνουν

Οι νέες ρυθμίσεις ορίζουν υποχρεωτικά μία συγκεκριμένη διάταξη για τα χοιροστάσια, έτσι ώστε να είναι οργανωμένα ανά στάδιο ανάπτυξης και οι χοιρομητέρες έχουν το δικό τους χώρο η καθεμία.
Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 215/2003, όλες οι εγκαταστάσεις εκτροφής χοίρων πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες απαιτήσεις:

α) ο ελεύθερος χώρος δαπέδου που διαθέτει κάθε απογαλακτισμένος χοίρος ή χοίρος αναπαραγωγής που σταβλίζεται ομαδικά, εξαιρουμένων των μικρών θηλυκών χοίρων μετά την οχεία και των χοιρομητέρων πρέπει τουλάχιστον να είναι:
Ζωντανό βάρος (κιλά) τ.μ.
Μέχρι 10 0,15
Μεταξύ 10 και 20 0,20
Μεταξύ 20 και 30 0,30
Μεταξύ 30 και 50 0,40
Μεταξύ 50 και 85 0,55
Μεταξύ 85 και 110 0,65
Άνω των 110 1,00

β) Ο συνολικός ελεύθερος χώρος δαπέδου, σε περίπτωση ομαδικού σταυλισμού, που διαθέτει:
● κάθε μικρός θηλυκός χοίρος μετά την οχεία, πρέπει να είναι τουλάχιστον 1,64 m2
● και κάθε χοιρομητέρα τουλάχιστον 2,25 m2.
 Όταν τα ζώα αυτά σταβλίζονται σε ομάδες μικρότερες των 6, ο ελεύθερος χώρος δαπέδου πρέπει να αυξάνεται κατά 10%.
γ) Όταν σταβλίζονται σε ομάδες 40 ή περισσοτέρων ζώων, ο ελεύθερος χώρος δαπέδου μπορεί να μειώνεται κατά 10%.
δ) Οι επιφάνειες δαπέδου, για μικρούς θηλυκούς χοίρους μετά την οχεία και κυοφορούσες χοιρομητέρες, ένα μέρος του χώρου που απαιτείται, ίσο τουλάχιστον με 0,95 m2 ανά μικρό θηλυκό χοίρο και τουλάχιστον με 1,3 m2 ανά χοιρομητέρα θα πρέπει να είναι συνεχές συμπαγές δάπεδο του οποίου το πολύ το 15% πρέπει να προορίζεται για τα ανοίγματα αποχέτευσης.
ε) Οι χοιρομητέρες και οι μικροί θηλυκοί χοίροι σταβλίζονται ομαδικά για την περίοδο που αρχίζει 4 εβδομάδες μετά την οχεία και λήγει 1 εβδομάδα πριν την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού.
στ) Από 01-01-2013 οι διατάξεις αυτές εφαρμόζονται σε όλες τις εκμεταλλεύσεις.

Οι χοιροτρόφοι θεωρούν, ότι χρειάζεται ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα, με το οποίο θα ενισχύονται όλοι οι χοιροτρόφοι, προκειμένου να προχωρήσουν στις απαραίτητες προσαρμογές, χωρίς να χρειάζεται να γίνουν μη ανταγωνιστικοί σε σχέση με τους συναδέλφους τους από άλλες χώρες, που ήδη έχουν προχωρήσει στην εφαρμογή των συγκεκριμένων διατάξεων. Στα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ δόθηκαν κάποια οικονομικά κίνητρα για να υπάρξουν αυτές οι κτιριακές μετατροπές.

Εν τω μεταξύ, οι Ευρωβουλευτές με ψήφισμά τους δηλώνουν, ότι οι κανόνες καλής μεταχείρισης των ζώων θα πρέπει να εφαρμόζονται καλύτερα, τα υφιστάμενα κενά θα πρέπει να κλείσουν και οι παραβάτες να τιμωρηθούν, τουλάχιστον διότι αυτοί οι κανόνες προστατεύουν εμμέσως και την υγεία των ανθρώπων εμποδίζοντας την εξάπλωση των ζωικών ασθενειών και της αντι-μικροβιακής αντίστασης. Αυτό, σύμφωνα με το ψήφισμα μπορεί να πραγματοποιηθεί με ενιαίο νόμο για την ευζωία των ζώων.

Οι διάσπαρτοι κανόνες για την ευζωία των ζώων θα πρέπει να ενσωματωθούν σε έναν ενιαίο ευρωπαϊκό νόμο, έτσι ώστε να είναι ευκολότερη η συμμόρφωση των παραβατών και να εξασφαλιστούν ίσοι όροι ανταγωνισμού για όλους τους ευρωπαίους αγρότες. Επιπλέον νέοι κανόνες θα πρέπει να καλύψουν όλα τα εκτρεφόμενα ζώα περιλαμβανομένων των γαλακτοπαραγωγικών αγελάδων, των αδέσποτων σκύλων και γατών και άλλων οικόσιτων ζώων τα οποία δεν προστατεύονται επί του παρόντος από έναν ευρωπαϊκό νόμο.
Το πιο σημαντικό σημείο σε αυτή την πρόταση είναι οι λεπτομέρειες ενός επιστημονικά τεκμηριωμένου γενικού νομοθετικού πλαισίου για την ευζωία των ζώων, γεγονός που αντικατοπτρίζει τη σύνδεση ανάμεσα στην υγεία των ζώων και τη δημόσια υγεία. Οφείλουμε να καθορίσουμε από κοινού τι εννοούμε με τον όρο καλή κτηνοτροφία και να καθορίσουμε ξεκάθαρα ποιος είναι υπεύθυνος για τα ζώα. Είναι θέμα δικαίου τόσο για τα ζώα όσο και για τους παραγωγούς της Ευρώπης.

Από την άλλη πλευρά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τηρεί αυστηρή στάση στο θέμα της νέας οδηγίας για τους χοίρους, για να αποφύγει ό,τι συνέβη με τις όρνιθες ωοπαραγωγής. Από την 1η Ιανουαρίου 2012 τέθηκε σε εφαρμογή οδηγία που απαγορεύει τις ατομικές κλωβοστοιχίες, όμως δεν έχει εφαρμοστεί σε 13 κράτη, εναντίον των οποίων η Κομισιόν κινείται νομικά.
Ο αρμόδιος Επίτροπος Τζον Ντάλι πρόσφατα υπενθύμισε ότι τα κράτη είχαν μπροστά τους 12 χρόνια για να συμμορφωθούν με την οδηγία και προειδοποιεί ότι θα υπάρξουν κυρώσεις για τους παραβάτες. «Το κρέας που παράγεται σε συνθήκες που δεν πληρούν τους νέους κανόνες, θα είναι παράνομο στην Ευρώπη», τόνισε.