εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Αγροτικοί Συνεταιρισμοί

0 comments

 Ο γενικός διευθυντής του FAO, Ζοζέ Γκραζιάνο ντα Σίλβα, με αφορμή το Διεθνές έτος των Συνεταιρισμών, τόνισε τη σημασία των συνεταρισμών ανά τον κόσμο για την υποστήριξη των φτωχών αγροτών, τη μείωση της πείνας και τη διατροφική ασφάλεια.

Η μοναδική ευκαιρία που έχουν οι παραγωγοί μικρής κλίμακας για να κερδίσουν ανταγωνιστική πρόσβαση στις τοπικές και τις παγκόσμιες αγορές είναι μέσω της ένωσής τους σε συνεταιρισμούς, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), Ζοζέ Γκραζιάνο ντα Σίλβα, στη Σύσκεψη των Διεθνών Συνεταιριστών, στο Μάντσεστερ.

Υπογράμμισε επίσης, το γεγονός ότι στην περίπτωση της γεωργίας, ο συνεταιρισμός ως επιχειρηματικό μοντέλο βοηθά τους μικρούς και μεσαίου μεγέθους αγρότες, αλιείς και τους άλλους του κλάδου να έχουν προστιθέμενη αξία στην παραγωγή τους και να αποκτήσουν πρόσβαση στις αγορές. Μάλιστα, πολλοί παραγωγοί τροφίμων, μέσω των συνεταιρισμών τους, λαμβάνοντας ακόμα και μέρος στις πολιτικές συζητήσεις που επηρεάζουν τη ζωή τους και στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Αλληλένδετες πολιτικές για μείωση της φτώχειας, μείωση της πείνας, ασφάλεια τροφίμων:

Εξάλλου, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Γκραζιάνο ντα Σίλβα, η μείωση της φτώχειας θα μειώσει κατ’ επέκταση και την πείνα. «Είτε βρισκόμαστε στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βραζιλία, την Κένυα, την Ταϊλάνδη ή το Νεπάλ, οι συνεταιρισμοί συμβάλλουν στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, την ενίσχυση των εθνικών οικονομιών και τη μείωση της φτώχειας. Αυτό, με τη σειρά του, συμβάλλει στη βελτίωση της ασφάλειας των τροφίμων».

Ο επικεφαλής του FAO, δήλωσε ότι ο Οργανισμός  έχει δεσμευτεί για την προώθηση της ανάπτυξης των γεωργικών συνεταιρισμών, μεταξύ άλλων με το διορισμό ειδικών πρεσβευτών για τους συνεταιρισμούς για να εξαπλωθούν και να προωθηθούν αναπτυξιακές προσεγγίσεις, κατευθυντήριες γραμμές, μεθοδολογίες και εργαλεία κατάρτισης για την οργανωτική ανάπτυξη και στήριξη της πολιτικής των συνεταιρισμών. Επίσης, κάλεσε τους παραβρισκόμενους στο  συνέδριο να συμβάλουν στο παγκόσμιο σχέδιο δράσης που θα προκύψει από το Διεθνές Έτος των Συνεταιρισμών, με την ενίσχυση των λιγότερο προηγμένων συνεταιρισμών στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Τέλος, χαιρέτισε την πρόταση της Διεθνούς Συνεταιριστικής Συμμαχίας (ICA) να δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο αναπτυξιακό ταμείο για να υποστηρίξει τους συνεταιρισμούς στις αναπτυσσόμενες χώρες, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές της Αφρικής.