εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Αγελαδινό Γάλα: Παραγωγή και Τιμές

0 comments

 

 

Η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το αγελαδινό γάλα είναι, ότι η παραγωγή μειώθηκε περαιτέρω 1,2% τον Ιούλιο, ενώ οι τιμές αυξάνονται.
 
 
 
 
Η βελτίωση των τιμών έρχεται λίγο μετά τα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν για την παραγωγή στο δωδεκάμηνο Ιουνίου 2015 – Ιουνίου 2016, με τη μεγαλύτερη πτώση να σημειώνεται σε Γερμανία, Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία. Όπως αναφέρθηκε, δε, στο πλαίσιο πρόσφατης συνεδρίασης ομάδων εργασίας των Copa – Cogeca, η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ότι η παραγωγή μειώθηκε περαιτέρω 1,2% τον Ιούλιο και ότι η τάση αυτή θα ενισχυθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Παρόμοια είναι η εικόνα στη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου οι εισκομιζόμενες ποσότητες εξακολουθούν να αυξάνονται.
 
Οι προσπάθειες να συγκρατηθεί η προσφορά σε επίπεδα κοντά σε αυτά της παγκόσμιας ζήτησης αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς. Έγκυροι αναλυτές μιλούν πλέον χωρίς περιστροφές για αλλαγή κλίματος, αν και σπεύδουν να προειδοποιήσουν ότι ο δρόμος προς την ανάκαμψη ενδέχεται να είναι αβέβαιος, καθώς το σκηνικό της αγοράς παραμένει ευμετάβλητο και η ρευστότητα των κτηνοτρόφων ζητούμενο.
 
Έτσι η αγορά αγελαδινού γάλακτος αρχίζει να ισορροπεί, με την παραγωγή και τις τιμές παραγωγού να ανταποκρίνονται όλο και περισσότερο στη ζήτηση.

Στην τελευταία (6η Σεπτεμβρίου 2016) δημοπρασία της Fonterra, οι τιμές σημείωσαν άνοδο 7,7% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη και σχεδόν 30% σε σύγκριση με τα μέσα Ιουλίου, οδηγώντας τον Διεθνή Δείκτη Γαλακτοκομικών (GDT) σε υψηλό 16μήνου. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Γάλακτος, οι τιμές στην Ολλανδία (χρηματιστήριο εμπορευμάτων DCA) βρίσκονταν στις 11 Σεπτεμβρίου στα 37,5 λεπτά το κιλό (κάτω από 20 λεπτά στις αρχές Ιανουαρίου), ενώ στην Ιταλία την ίδια μέρα (χρηματιστήριο Lodi) στα 36,5 λεπτά το κιλό (κάτω από 25 λεπτά στα μέσα Απριλίου).