εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Κτηνίατρος Εκτροφής

0 comments

 

 

 

 
Ο Κτηνίατρος Εκτροφής αποτελεί ένα νέο θεσμό με τον οποίο ο εξουσιοδοτημένος κτηνίατρος μεριμνά για την προστασία της υγείας των ζώων της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης και την παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών προϊόντων, καθώς και για την εφαρμογή της κοινοτικής και της εθνικής νομοθεσίας.
 
 
 
 
Ο θεσμός του Κτηνιάτρου Εκτροφής είχε θεσμοθετηθεί με τον Νόμο 4235/2014 ΦΕΚ 32  Άρθρο 60/11.02.2014 με τίτλο: Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Παρ’ όλ’ αυτά, δεν μπορούσε να εφαρμοστεί, γιατί απαιτούσε την έκδοση ειδικής Υπουργικής απόφασης. Η ΥΑ με Αριθμ. 1506/59229/26 Μαΐου 2016 – ΦΕΚ 1502 εκδόθηκε με τίτλο:  Λεπτομέρειες εφαρμογής του θεσμού του «κτηνιάτρου εκτροφής» στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, για την εφαρμογή του άρθρου 60 και της παραγράφου 8 του άρθρου 62 του Ν. 4235/2014.

Ενδιαφέρουσες διατάξεις της ΥΑ αποτελούν:

Άρθρο 3 – Πεδίο εφαρμογής

1. Οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων και αγελαίων βοοειδών (με REV-1) που έχουν κωδικό αριθμό και είναι καταγεγραμμένες στην Κτηνιατρική Βάση Δεδομένων-Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα, στο εξής ΚΒΔ – ΟΠΣ, υποχρεούνται να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του «κτηνιάτρου εκτροφής» για την εφαρμογή του προγράμματος ελέγχου και εκρίζωσης της βρουκέλλωσης των αιγοπροβάτων και αγελαίων βοοειδών. Οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις παραγωγικών ζώων υποχρεούνται να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του «κτηνιάτρου εκτροφής» για την κατά περίπτωση εφαρμογή εγκεκριμένων προγραμμάτων ελέγχου, επιτήρησης και εκρίζωσης ασθενειών των παραγωγικών ζώων, μετά από απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ (ΓΔΒΖΠΚ).

2. Εξαιρούνται από την υποχρέωση να έχουν κτηνίατρο εκτροφής:
αi) οι εκμεταλλεύσεις, των οποίων τα παραγόμενα προϊόντα προορίζονται αποκλειστικά για ιδιωτική οικιακή κατανάλωση όπως αυτή ορίζεται με τις κατά περίπτωση διατάξεις. Οι κάτοχοι των εκμεταλλεύσεων αυτών υποχρεούνται να δηλώνουν την ιδιωτική οικιακή κατανάλωση στις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές. Οι αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές υποχρεούνται στην αρχή κάθε έτους να καταρτίζουν κατάλογο με τις παραπάνω εκμεταλλεύσεις.
βii) οι εκμεταλλεύσεις που βρίσκονται σε περιοχές, για τις οποίες δεν υπάρχει εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους ιδιώτες κτηνιάτρους της περιοχής για τη συμμετοχή τους στο θεσμό του «κτηνιάτρου εκτροφής ή που οι κάτοχοι των εκμεταλλεύσεων με υπεύθυνη δήλωση που
υποβάλλουν στην αρμόδια ΔΑΟΚ ενημερώνουν ότι κανείς από τους κτηνιάτρους εκτροφής του Μητρώου της περιοχής τους δεν δέχτηκε να συνεργασθεί μαζί τους.
 
6. Ο «κτηνίατρος εκτροφής» της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου συνδράμει τον κάτοχο της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης για την παροχή των υπηρεσιών που αναφέρονται στην παράγραφο 1β) του άρθρου 7 και για τις υπηρεσίες αυτές αμείβεται από τον κάτοχο της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης.

Με το Άρθρο 4, δημιουργείται Μητρώο «κτηνιάτρων εκτροφής» κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Στο Μητρώο εγγράφονται ιδιώτες κτηνίατροι με βάση συγκεκριμένα κριτήρια επιλογής.

Άρθρο 7  – Υποχρεώσεις του «κτηνιάτρου εκτροφής» κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης

1. Ο «κτηνίατρος εκτροφής», υποχρεούται:

α) στην περίπτωση που έχει συνάψει σύμβαση έργου της παρ. 1) του άρθρου 6:
i) Να εφαρμόζει το πρόγραμμα ελέγχου και εκρίζωσης της βρουκέλλωσης των αιγοπροβάτων και αγελαίων βοοειδών, σύμφωνα με τη σχετική εθνική νομοθεσία, καθώς και οποιοδήποτε άλλο εγκεκριμένο πρόγραμμα του ανατεθεί και να χορηγεί προς τούτο σχετική τελική έκθεση πεπραγμένων.
ii) Να συνεργάζεται με τις Δ/νσεις Κτηνιατρικής της Περιφέρειας και τα Τμήματα Κτηνιατρικής και τα Αγροτικά Κτηνιατρεία και Κτηνιατρικά Κέντρα των ΠΕ και να παρέχει όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες όσον αφορά το επίπεδο συμμόρφωσης στις διατάξεις της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, με τους οποίους συνεργάζεται, εάν του ζητηθούν.
iii) Να αποδέχεται τον έλεγχο των κτηνιατρικών αρχών των ΔΑΟΚ και των Περιφερειών στο έργο που έχει αναλάβει.
………………………..
β) Να συνδράμει τον κάτοχο της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης που τον έχει επιλέξει, στο σύνολο των ακόλουθων υπηρεσιών:
 
i) Να συνδράμει με τις υπηρεσίες του τον κάτοχο της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις του, όπως προκύπτουν από την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία, ως προς την ορθή τήρηση των διατάξεων που αφορούν στα επίσημα συστήματα σήμανσης και καταγραφής του ζωικού κεφαλαίου, την άμεση ενημέρωση των οικείων κτηνιατρικών υπηρεσιών με όλα τα στοιχεία που καταχωρούνται στο ΟΠΣ-Κτηνιατρικής, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τις πληροφορίες για την τροφική αλυσίδα, την ανάπτυξη συστημάτων πρόληψης νοσημάτων, τη βελτίωση της υγειονομικής κατάστασης της εκμετάλλευσης, την τήρηση των κανόνων ορθής κτηνοτροφικής πρακτικής στην εκμετάλλευση, καθώς και των κανόνων ευζωίας τους, τη διασφάλιση της διάθεσης στην τροφική αλυσίδα και γενικότερα στο εμπόριο ασφαλών και υγιεινών προϊόντων ζωικής προέλευσης, την ορθή τήρηση του Μητρώου φαρμακευτικής αγωγής της εκμετάλλευσης, την τήρηση των προβλεπόμενων από τη σχετική κτηνιατρική νομοθεσία αρχείων της εκμετάλλευσης,
 
ii) Να μεριμνά για την ορθολογική χρήση των κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων στα ζώα της εκμετάλλευσης, με έμφαση στη χρήση των αντιμικροβιακών ουσιών και με επακόλουθη, μεταξύ άλλων, μείωση της ανάπτυξης της αντιμικροβιακής αντοχής,
 
iii) Να εκδίδει κτηνιατρική συνταγή για όλα τα κτηνιατρικά φαρμακευτικά προϊόντα αντίστοιχα που χορηγούνται στα ζώα της εκμετάλλευσης και να υπογράφει το Μητρώο φαρμακευτικής αγωγής της εκμετάλλευσης,
…………………………
2. Ο «κτηνίατρος εκτροφής» απαγορεύεται:

α) Να αναθέτει υπεργολαβικά σε τρίτους μέρος ή το σύνολο των υπηρεσιών — υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συναφθείσα σύμβαση.
β) Να εμφανίζεται ως εκπρόσωπος της επίσημης κτηνιατρικής αρχής ή ως εκπρόσωπος του Δημοσίου ή να προσποριζεται οφέλη πέραν των προβλεπομένων από τις διατάξεις της παρούσας,
γ) Να δημιουργεί ή να προκαλεί με δόλο ή βαριά αμέλεια τυχόν υποχρεώσεις ή ευθύνες εκ μέρους των αρμοδίων αρχών.

Άρθρο 8 – Υποχρεώσεις κατόχου κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης

1) Ο κάτοχος κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης υποχρεούται να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες «κτηνιάτρου εκτροφής» της επιλογής του και να συνεργάζεται μαζί του:
 
α) στο πλαίσιο της έγγραφης δήλωσης έναρξης συνεργασίας της παρ. 1 του άρθρου 5 και της σύμβασης της παραγράφου 1 του άρθρου 6:
 
i) για την ορθή εφαρμογή του προγράμματος ελέγχου και εκρίζωσης της βρουκέλλωσης των αιγοπροβάτων και βοοειδών καθώς και κατά περίπτωση των άλλων εγκεκριμένων προγραμμάτων ελέγχου, επιτήρησης και εκρίζωσης ασθενειών των παραγωγικών ζώων,
ii) για την έγκαιρη ενημέρωση του «κτηνιάτρου εκτροφής» για κάθε προτιθέμενη μετακίνηση αιγοπροβάτων ή βοοειδών για αναπαραγωγή ή πάχυνση, προκειμένου να εκδοθεί βεβαίωση προς τη ΔΑΟΚ (περίπτωσης xi της παραγράφου 1α) του άρθρου 7),
iii) για την άμεση ενημέρωση του «κτηνιάτρου εκτροφής» για κάθε θάνατο ή αποβολή ζώου,
iv) για την άμεση ενημέρωση του «κτηνιάτρου εκτροφής» για όλα τα περιστατικά νοσημάτων που αυτός διαπιστώνει, καθώς και για την πορεία της θεραπευτικής αγωγής που ακολουθήθηκε,
ν) για την τήρηση αρχείου αντιγράφων των εκθέσεων της περίπτωσης xiv) της παραγράφου 1 α) του άρθρου 7.
β) για την απρόσκοπτη εκτέλεση των συμφωνηθέντων υπηρεσιών της παραγράφου 1β) του άρθρου 7.
2) Ο κάτοχος κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης υποχρεούται να δηλώνει εγγράφως την έναρξη ή λήξη της συνεργασίας του με τον «κτηνίατρο εκτροφής» της επιλογής του στην οικεία ΔΑΟΚ, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 και να ενημερώνει άμεσα την οικεία ΔΑΟΚ, εφόσον δημιουργηθούν γεγονότα ή καταστάσεις, που μπορεί να αιτιολογούν τη λύση της συνεργασίας του με τον «κτηνίατρο εκτροφής».

Σημειώσεις:

1. ΔΑΟΚ: Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας
2. ΓΔΒΖΠΚ: Γενική Διεύθυνση Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής