εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ενίσχυση για την Οζώδη Δερματίτιδα των Βοοειδών

0 comments

 

 

 

Προκαταβολή ύψους 3.150.000 ευρώ και 100.000 δόσεις εμβολίου από την τράπεζα εμβολίων της ΕΕ, έχει ήδη λάβει η Ελλάδα για την αντιστάθμιση των κρουσμάτων οζώδους δερματίτιδας που σημειώθηκαν το 2015.
 
 
 
 
Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Andriukaitis σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή Καθηγητή Νότη Μαριά. 
 
Αναλυτικότερα ο Έλληνας Ευρωβουλευτής στην ερώτησή του προς την Επιτροπή ζητούσε να μάθει:
 
1. Ποια μέτρα και εντός ποιου χρονοδιαγράμματος προτίθεται να εγκρίνει, σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, προκειμένου οι Έλληνες εκτροφείς βοοειδών να μην βρεθούν εκτεθειμένοι σε ενδεχόμενη επιδημία οζώδους δερματίτιδας;
 
2. Ποια μέτρα προτίθεται να εγκρίνει για την αποζημίωση των Ελλήνων εκτροφέων βοοειδών για την οικονομική ζημιά που υπέστησαν από την παραπάνω αιτία;

Η απάντηση του κ. Andriukaitis εξ ονόματος της Επιτροπής (19.9.2016) αναφέρει τα εξής:
 
«Κατόπιν αιτήματος των ελληνικών αρχών, οι ισχύουσες αποφάσεις για τα προστατευτικά μέτρα και τον εμβολιασμό κατά της οζώδους δερματίτιδας στην Ελλάδα τροποποιήθηκαν ώστε να συμπεριλάβουν ολόκληρη την ηπειρωτική Ελλάδα.

Τα πληγέντα κράτη μέλη λαμβάνουν χρηματοδοτική συνδρομή για την εφαρμογή έκτακτων μέτρων κατά της οζώδους δερματίτιδας, στα οποία περιλαμβάνονται η αγορά εμβολίων, ο εμβολιασμός και η αποζημίωση των κτηνοτρόφων για τη θανάτωση των ζώων τους, σε ποσοστό τουλάχιστον 50 % (ή 75 %) των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν.

Η Ελλάδα έχει ήδη λάβει προκαταβολή ύψους 3.150 000 ευρώ για την αντιστάθμιση των κρουσμάτων που σημειώθηκαν το 2015, καθώς και 100. 000 δόσεις εμβολίου από την τράπεζα εμβολίων της ΕΕ για την οζώδη δερματίτιδα.

Η ολοκλήρωση της εκστρατείας εμβολιασμού κατά της οζώδους δερματίτιδας αποτελεί το βασικό μέτρο για τον έλεγχο της επιδημίας και τη μείωση του αριθμού των θανατωνόμενων ζώων, και η Επιτροπή θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας στον τομέα αυτό».