εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Προτάσεις της Commission για την ΚΑΠ

0 comments

 

 

 

Σημαντικές αλλαγές προτείνει η Commission για την ΚΑΠ, με σημαντικότερες τη μεγαλύτερη ευελιξία (βλέπε κατάργηση στην πράξη) στην εφαρμογή του ορισμού του ενεργού αγρότη και την ευκολότερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση.
 
 
 
 
Σημαντικές αλλαγές στην απλοποίηση της ΚΑΠ προωθεί η Κομισιόν, ώστε να διευκολύνει το έργο των κρατών – μελών και των αγροτών, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και παρέχοντάς τους ευκολότερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση.
 
Μεταξύ αυτών είναι η παροχή μεγαλύτερης ευελιξία στην εφαρμογή του ορισμού του Ενεργού Αγρότη, την εισαγωγή «Εργαλείων Σταθεροποίησης Εισοδήματος» και απλοποίηση των όρων για την πρόσβαση σε δάνεια και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, ιδιαίτερα για τους νέους αγρότες. Σημειώνεται ότι οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απαιτούν την έγκριση της Ευρωβουλής και του Συμβουλίου της ΕΕ και αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από τις αρχές του 2018.
 
Σύμφωνα με τον Επίτροπο Γεωργίας κ. Φιλ Χόγκαν «οι προτεινόμενες αλλαγές θα αφαιρέσουν μια σειρά από προβλήματα καθυστερήσεων στην εφαρμογή της ΚΑΠ, προς όφελος των αγροτών».
 
Οι προτάσεις της Κομισιόν θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρώπης και αποτελούν μέρος του ανασχεδιασμού του Δημοσιονομικού Πλαισίου της ΕΕ. Αναμένεται δε να τεθούν σε ισχύ από τις αρχές του 2018.
 
Συγκεκριμένα, οι προτάσεις της Commission είναι:
 
• «Εργαλείο Στεθεροποίησης εισοδήματος για συγκεκριμένο τομέα» : Το μέτρο αυτό θα δώσει στα κράτη – μέλη τη δυνατότητα να σχεδιάζουν ένα εξειδικευμένο εργαλείο για τον εκάστοτε τομέα, έτσι ώστε να είναι πιο ελκυστικό στη χρήση του για τις κυβερνήσεις και τους αγρότες. 


• Απλούστευση κανόνων για πρόσβαση σε δάνεια και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία: Οι αλλαγές αυτές στοχεύουν να δώσουν την απαραίτητη ώθηση για καλύτερη χρήση των χρηματοδοτικών εργαλείων στον αγροτικό τομέα και να παρέχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στους αγρότες σε κεφάλαια, ιδιαίτερα δε στους νέους αγρότες που αντιμετωπίζουν διαρκές πρόβλημα πρόσβασης σε χρηματοδότηση. Συνολικός στόχος, σύμφωνα με την Κομισιόν να διασφαλιστεί η καλύτερη στόχευση του δημόσιου χρήματος και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα.  


 Άμεσες ενισχύσεις: Η Κομισιόν προτείνει να δοθεί η δυνατότητα στα κράτη μέλη για μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή του ορισμού του «ενεργού αγρότη». Το κάθε κράτος μέλος θα μπορεί να αποφασίζει εάν επιθυμεί ή όχι να συνεχίσει να εφαρμόζει τον υφιστάμενο ορισμό του «ενεργού αγρότη». Με αυτό τον τρόπο το σύστημα θα γίνει πολύ πιο ευέλικτο και λιγότερο γραφειοκρατικό, τόσο για τους αγρότες όσο και για τις εθνικές κυβερνήσεις.

Όπως δήλωσε ο Επίτροπος Γεωργίας κ. Φιλ Χόγκαν: «Οι σημερινές (14/9/2016) προτάσεις αποτελούν περαιτέρω απόδειξη της δέσμευσης εμού και της Κομισιόν για απλοποίηση των κανόνων σε μια σειρά από τομείς. Οι προτεινόμενες αλλαγές θα αφαιρέσουν μια σειρά από προβλήματα καθυστερήσεων στην εφαρμογή της ΚΑΠ, προς όφελος των αγροτών».
 
Στην ουσία όμως καταργείται με τις προτάσεις η έννοια του ενεργού αγρότη.
 
Τα συγκεκριμένα μέτρα που προτείνει η Κομισιόν θα συμπεριληφθούν σε σχετικό Γενικό Κανονισμό μαζί με περισσότερες δράσεις, στα πλαίσια της αναθεώρησης για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ). 

Οι προτάσεις αυτές, αν περάσουν, θα έχουν ισχύ από το 2018.
 
Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 75 παράγραφος 1 τρίτο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013, από τις 16 Οκτωβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου, τα κράτη μέλη μπορούν να καταβάλλουν προκαταβολές έως 50 % όσον αφορά τις άμεσες ενισχύσεις, βάσει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1307/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (2) και έως 75 % όσον αφορά μέτρα στήριξης που σχετίζονται με τις εκτάσεις και τα ζώα βάσει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1305/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.