εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ηχοφοβία στους Σκύλους

0 comments

 

 

 

Υπολογίζεται ότι στις ΗΠΑ το 40% των σκύλων πάσχει από ηχοφοβία, δηλαδή την ευαισθησία σε έντονους ήχους, φαινόμενο που εντείνεται την καλοκαιρινή περίοδο. 
 
 
 
 
Αναφορές από τα καταφύγια ζώων κάνουν λόγο ότι η πιο πολυάσχολη μέρα, όσον αφορά τις συλλήψεις σκύλων-φυγάδων, είναι η 5η Ιουλίου, η επόμενη της Ημέρας της Ανεξαρτησίας, που ταυτίζεται με τη ρίψη πυροτεχνημάτων. Στην Ελλάδα, αντίστοιχες περιπτώσεις θα ήταν η Πρωτοχρονιά και σαφώς η νύχτα της Ανάστασης.
 
Η έκπληξη από κάποιο δυνατό θόρυβο είναι φυσιολογική, τόσο στο σκύλο όσο και στον άνθρωπο. Ωστόσο, στο σκύλο δεν είναι πάντα εύκολα διαχειρίσιμη και οδηγεί σε καταστάσεις πανικού. Έχουν αναφερθεί περιστατικά με σκύλους που κρύφτηκαν σε στενά μέρη και εγκλωβίστηκαν, που μάσησαν χειρολαβές από πόρτες, που πέρασαν μέσα από τζάμια ή που έτρεχαν σε αυτοκινητόδρομους, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να αποδράσουν από το βίωμα μιας στρεσσικής εμπειρίας. Και πιο συγκεκριμένα τους δυνατούς ήχους ή κρότους και το λαμπερό φως, ιδίως την περίοδο των καταιγίδων.
 
Κατά καιρούς, πληθώρα θεραπευτικών επιλογών έχουν δοκιμαστεί για την αντιπετώπιση του άγχους στα ζώα συντροφιάς. Ομοιοπαθητικά φάρμακα, φερορμόνες, CD με ήχους καταιγίδων σε συνδυασμό με κλασσική μουσική, αντι-αγχωτικά γιλέκα, ακόμα και ανθρώπινα ηρεμιστικά φάρμακα. Πλέον, το πρώτο εγκεκριμένο φάρμακο από το FDA κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ, για τη διαχείριση της ευαισθησίας των σκύλων στους ήχους (από ήπια δυσφορία μέχρι φοβία).

Για χρόνια οι κτηνίατροι αντιμετώπιζαν τέτοιες καταστάσεις με τη χορήγηση ηρεμιστικών, όπως η ακετυλοπρομαζίνη. Το συγκεκριμένο φάρμακο ηρεμεί τα ζώα, όμως δε συνιστά αγχολυτική αγωγή. Κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας, ο σκύλος εξακολουθεί να αντιλαμβάνεται οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα, απλώς αδυνατεί να αντιδράσει. Για το λόγο αυτό, οι κτηνίατροι συμπεριφοριστές αναφέρουν ότι η ακετυλοπρομαζίνη οξύνει ουσιαστικά το πρόβλημα.
 
Κτηνίατροι συμπεριφοριστές αναφέρουν ότι με την πάροδο των χρόνων οι σκύλοι με ευαισθησίες στους ήχους, πιθανόν να συσχετίζουν διαδοχικά συμβάντα, όπως φαίνεται π.χ. με την εκδήλωση στρεσσικής συμπεριφοράς μόνο με την εμφάνιση πυκνής συννεφιάς. Το θέμα είναι ότι το σκηνικό μιας καταιγίδας συντίθεται, εκτός από τους ήχους των κεραυνών και της δυνατής βροχής, και από σημαντικές μεταβολές στην πίεση, δυνατούς ανέμους, ηλεκτρικές κενώσεις και εκκωφαντικούς ήχους. Επιπλέον, οι σκύλοι διαθέτουν την ικανότητα να ακούν ήχους σε ψηλότερες και χαμηλότερες συχνότητες από τον άνθρωπο. Αναρίθμητοι άλλοι ήχοι μπορούν να προκαλέσουν αντίστοιχες αντιδράσεις στους σκύλους όπως π.χ. το κομπρεσέρ, η μηχανή του γκαζόν, η καφετιέρα κ.ά.
 
Φαίνεται να υπάρχει διχογνωμία, ωστόσο, μεταξύ των ειδικών κτηνιάτρων συμπεριφοριστών ως προς τον τρόπο προσέγγισης τους προβλήματος από τους ιδιοκτήτες. Ο ειδικός στο αντικείμενο Dr.Daniel Mils, από το Πανεπιστήμιο Lincoln του ΗΒ, υποστηρίζει ότι οι ιδιοκτήτες αναγνωρίζουν τα ζώα τους που έχουν πρόβλημα και πρέπει να δείχνουν ότι το περιβάλλον είναι ασφαλές και δεν υπάρχει κάποια απειλή στο χώρο, προτρέποντας τα ζώα να παίξουν, χωρίς όμως να τα πιέσουν. Άλλοι ειδικοί λένε, πως το να καθησυχάζουμε τα τρομαγμένα ζώα που αναζητούν την ασφάλεια στους ιδιοκτήτες αρκεί. Σύμφωνα με την Dr. Bain, επίκουρη καθηγήτρια στην Κτηνιατρική Σχολή του UC Davis στην Καλιφόρνια, κάνοντας ένα ζώο να νιώσει άνετα, δεν ενισχύεται η στρεσσική του κατάσταση.
 
Ένα νέο φάρμακο αναστέλλει την νοραδρεναλίνη, μια ενδογενή κατεχολαμίνη, που η δράση της στον εγκέφαλο σχετίζεται με την εκδήλωση στρεσσικής ή φοβικής συμπεριφοράς. 

Πρόκειται για ένα άγευστο τζελ με χρόνο απορρόφησης τα 30 λεπτά. Δοκιμαστική μελέτη που έγινε σε σκύλους κατέδειξε ότι το 75% των ιδιοκτητών βαθμολόγησαν το αποτέλεσμα από καλό έως εξαιρετικό. Το φάρμακο διαρκεί μερικές ώρες, ενώ με το πέρας της δράσης του μπορεί να ξαναχορηγηθεί. Η κυριότερη ανεπιθύμητη ενέργεια του είναι ο έμετος, στο 4.5% των σκύλων.
 
Άλλοι τρόποι για να καθησυχαστεί ένας σκύλος είναι η επικάλυψη των θορύβων με απαλή μουσική και, αν είναι δυνατόν, η παραμονή σε ένα εσωτερικό δωμάτιο χωρίς παράθυρα προς αποφυγή απρόοπτων καταστάσεων. Η ιδανική λύση, ωστόσο, του προβλήματος, είναι η έγκαιρη αντίληψή του και η απευαισθητοποίηση των ζώων.
 
Επιμέλεια άρθρου: Παναγιώτης Κόκκινος
Πηγή: Kynology.gr