εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Το Μέλλον της ΚΑΠ

0 comments

 .

 

Με πρωτοβουλία του Γάλλου Υπουργού Γεωργίας, Στεφάν Λε Φολ, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Παρίσι (1-2 Σεπτεμβρίου) των Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ για το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). 
 
 

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit). Στόχος του Λε Φολ η επίτευξη ομοφωνίας και η ανάγκη να διατηρήσει η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) τον χαρακτήρα αλληλεγγύης και συνεργασίας ακόμα και μετά το Brexit. 

Στη συνάντηση συμμετείχαν 20 Ευρωπαίοι Υπουργοί Γεωργίας. Εκ μέρους της Ελλάδας στη συνάντηση συμμετείχε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπο Κασίμη, μετά από πρόσκληση του Υπουργού Γεωργίας της Γαλλίας, Στεφάν Λε Φολ. 

Σύμφωνα με τον Λε Φολ, πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν κοινές θέσεις για να υπερασπιστούν τον τομέα της γεωργίας: τη διατήρηση των μέσων σταθεροποίησης της αγοράς και/ή τα συστήματα ασφαλείας για τους αγρότες. Η Πολωνία πιστεύει ότι η κατάσταση σχετικά με τη διαχείριση των γεωργικών αγορών θα παραμείνει ένας σημαντικός στόχος των δράσεων της ΚΑΠ και η σταθεροποίηση θα πρέπει να πραγματοποιείται αποτελεσματικά σε επίπεδο ΕΕ. 
 
Η ευρωπαϊκή γεωργία θα αντιμετωπίσει μια πολύ ισχυρή αστάθεια και θα είναι πιο συχνές οι αλλαγές στο κλίμα και οι κίνδυνοι για την υγεία. Ένα μέρος γεωργικής πολιτικής που μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο, είναι η ανάπτυξη αποταμιευτικών προγραμμάτων προφύλαξης από αυτούς τους κινδύνους»

«Επίσης, όταν οι αγορές ξεφύγουν από τον έλεγχο, είναι απαραίτητο να υπάρχουν μέσα και εργαλεία διαχείρισης της παραγωγής», πρόσθεσε από την πλευρά του το Υπουργείο Γεωργίας του Βελγίου, παρομοίως  ο Τσέχος Υπουργός Γεωργίας τάχθηκε «υπέρ των μέτρων για τη σταθεροποίηση των γεωργικών αγορών».

Να σημειωθεί, τέλος, ότι στην έκτακτη αυτή συνάντηση δεν συμμετείχε ο Επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν. Αντιθέτως, θα είναι στο Κόρκ (Ιρλανδία) για την εκδήλωση της Κομισιόν για το μέλλον της ΚΑΠ. 

Πηγή: AFP