εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Παγκόσμια Βραβεία σε Ελληνικά Τρόφιμα

0 comments

 

 

Στον ετήσιο διαγωνισμό του Διεθνούς Ινστιτούτου Γεύσης και Ποιότητας iTQi, βραβεύτηκαν 108 προϊόντα της ελληνικής διατροφής.
 
 
 
Εκατόν οκτώ ελληνικά προϊόντα «διαμάντια» απέσπασαν χρυσά αστέρια ποιότητας στον διαγωνισμό για το Βραβείο Ανώτερης Γεύσης, που διοργανώνει το Διεθνές Ινστιτούτο Γεύσης και Ποιότητας (International Taste & Quality Institute – iTQi), που πραγματοποιείται μία φορά τον χρόνο στις Βρυξέλλες.
 
Η συγκεκριμένη διάκριση αποτελεί μια «σφραγίδα ποιότητας» στη γεύση, η οποία δίνεται από διαμορφωτές γνώμης, ενώ οι εταιρείες μπορούν να τοποθετήσουν το βραβείο στην ετικέτα τους για τρία χρόνια, αξιοποιώντας το ως ένα πρόσθετο εργαλείο διείσδυσης σε ξένες αγορές.
 
Ανάμεσα στα 108 ελληνικά προϊόντα που βραβεύτηκαν, εκτός από αυτά μεγάλων ομίλων και πολυεθνικών του κλάδου των τροφίμων και ποτών στην Ελλάδα, περιλαμβάνονται δεκάδες μικρότερων επιχειρήσεων, που διακρίνονται για τις μεθόδους παραγωγής τους. Μάλιστα, το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι Έλληνες παραγωγοί για συμμετοχή στον διαγωνισμό βαίνει διογκούμενο, αποδεικνύοντας στην πράξη τη δυναμική εξωστρέφειας του ελληνικού ποιοτικού προϊόντος.
 
Μέλι που συλλέγεται από την περιοχή της NATURA και του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς στην Κρήτη, ελιές από τους βιολογικους ελαιώνες της Λακωνίας με υγειοπροστατευτικά μικροσυστατικά, χοιρομέρι από τη Δράμα καπνισμένο με μυστική συνταγή, είναι κάποια από τα αστέρια της ελληνικής γης που σήκωσαν το χρυσό.
 
Ελαιόλαδο, φέτα και μέλι, ήταν τα προϊόντα με τις περισσότερες διακρίσεις.
 
Στην κατηγορία της ελιάς και του ελαιολάδου, περίπου δέκα ελληνικά προϊόντα από Καλαμάτα, Μυτιλήνη, Κόρινθο, Λήμνο, Σπάρτη και Αττική απέσπασαν βραβεύσεις. Επιπλέον, περί τα 30 γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως φέτα, γραβιέρα, κασέρι και γιαούρτι από Τρίκαλα, Αρκαδία, Χαλκιδική, Βόλο, Ημαθία, Κιλκίς, Ιωάννινα, επιβραβεύτηκαν για τη γεύση και την ποιότητά τους. Σπάνιας ποιότητας και υψηλής διατροφικής αξίας ελληνικά μέλια από την Κρήτη και την Κάλυμνο επίσης είχαν την τιμητική τους στον διαγωνισμό, αποσπώντας ανώτερα βραβεία γεύσης.
 
Στο μεταξύ, μία κατηγορία ελληνικών προϊόντων, που τράβηξε το ενδιαφέρον των εκπροσώπων της γαστρονομίας, ήταν οι ελληνικές πίτες, μια κατηγορία που εσχάτως γίνεται όλο και πιο γνωστή στο διεθνές κοινό, αναδεικνύοντας μια ακόμη πτυχή της ελληνικής διατροφής, που γίνεται αναγνωρίσιμη ως διατροφικό trend.
 
Πέραν των παραπάνω, τους εξειδικευμένους κριτές κέρδισαν προϊόντα όπως λαβράκι από το Ληξούρι Κεφαλλονιάς, burger κουνελιού από τα Μέγαρα Αττικής, κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής από το Ροδοτόπι Ιωαννίνων, ελληνικό φυστικοβούτυρο από Αμμουδιά Σερρών, αλλά και φυσικός χυμός ροδιού από τον ΑΣΟΠ Αγίου Αθανασίου Δράμας, η μαστίχα ELMA από την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, η Γραβιέρα Νάξου με φιλέτα μανιταριού τρούφας από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, ο ΠΟΠ κρόκος Κοζάνης βιολογικής καλλιέργειας από τον Συνεταιρισμό Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, το κοτόπουλο από τον Αγροτικό Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων «Η ΠΙΝΔΟΣ».
 
Μία εξίσου δυναμική κατηγορία ήταν και αυτή των εμφιαλωμένων νερών, με το φυσικό νερό, που προέρχεται από πηγές της ελληνικής φύσης, να ξεδιψά με τη μέγιστη δυνατή ποιότητά του τους κριτές του διαγωνισμού.