εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Rabobank: Γρίπη των Πτηνών, μια Παγκόσμια Πρόκληση

0 comments

 

 

Καθώς η παγκόσμια παραγωγή των προϊόντων της πτηνοτροφίας αναμένεται να αυξάνεται σε όλες τις περιοχές της γης, ο κλάδος θα αντιμετωπίσει προκλήσεις στον τομέα της υγείας των πουλερικών και της υγιεινής των πτηνοτροφικών προϊόντων, καθώς και αλλαγές στις προτιμήσεις των καταναλωτών.
 
 
 
Πρόκειται για τα συμπεράσματα της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε σε πάνελ στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Φόρουμ για την Πτηνοτροφία τον Απρίλιο 2016 στην Ισπανία. Το φόρουμ διοργανώθηκε από τη Merial. Η δημοσίευση έγινε στις 2 Μαΐου 2016.
 
Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Nan-Dirk Mulder, αναλυτής της Rabobank. Το φόρουμ παρακολούθησαν πάνω από 500 σύνεδροι από 70 χώρες και τα θέματα ήταν οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις για την παραγωγή στην πτηνοτροφία, οι επενδύσεις και η στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί. 
 
Η γρίπη των πτηνών τείνει να αναδειχτεί σε παγκόσμια πρόκληση και πρόβλημα, είπε, στη διάρκεια της παρουσίασης της κατάστασης που επικρατεί στον κλάδο της πτηνοτροφίας σε παγκόσμιο επίπεδο, ο κ. Nan-Dirk Mulder.
 
Παρούσα κατάσταση
 
Ο τομέας της κτηνοτροφίας ωφελήθηκε από τις χαμηλές τιμές των ζωοτροφών μέχρι πρόσφατα, μέχρι που εμφανίστηκαν πλεονάσματα. Βραχυπρόθεσμα, υπάρχει μια αυξημένη προσφορά καλαμποκιού και σόγιας και οι τιμές των ζωοτροφών παραμένουν καλές. Γενικά, η αγορά κρέατος κινείται καλά αν και με μια επιβράδυνση.
 
Όμως για τα επόμενα χρόνια, η γρίπη των πτηνών αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα και πρέπει να αναληφθεί προσπάθεια για το σωστό χειρισμό αυτού του κινδύνου.  Παρ’ όλα αυτά, οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις είναι θετικές για τον κλάδο και για τα επόμενα 20 χρόνια. 
 
Έτσι, αναμένεται η ζήτηση για κρέας πουλερικών να αυξηθεί κατά 65%, ενώ η ζήτηση για αυγά κατά 50%. Το 60% της ζήτησης σε κτηνοτροφικά προϊόντα θα προέλθει από την Ασία. Αλλά το ερώτημα παραμένει: Πού θα λάβει χώρα η παραγωγή για να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση; Η Ασία στερείται των αναγκαίων πόρων σε γη.
 
Στο βόρειο ημισφαίριο είναι ελάχιστες οι διαθέσιμες εκτάσεις. Η υποσαχάρια Αφρική φαίνεται ότι διαθέτει σε μεγαλύτερο ποσοστό (45%) τις διαθέσιμες εκτάσεις που απαιτούνται. Επίσης, με όρους κόστους, η παραγωγή κρέατος πουλερικών στην Ασία είναι πιο ακριβή κατά 30-50% στην Ασία παρά στη Βραζιλία, χωρίς να ληφθεί υπόψη το κόστος για την υγιεινή και την ασφάλεια πτηνών και πτηνοτροφικών προϊόντων. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τη Rabobank, αναμένεται αύξηση της παραγωγής στην πτηνοτροφία σε όλες τις χώρες του κόσμου.
 
Ο κ. Nan-Dirk Mulder επισημαίνει ότι το εμπόριο είναι πολύ σημαντικό, αλλά υπάρχει αστάθεια στην παγκόσμια αγορά. 
 
Επενδύσεις στην Πτηνοτροφία
 
Εάν τα εισοδήματα αυξηθούν σε παγκόσμιο επίπεδο, θα αυξηθεί και η κατανάλωση παγκόσμια, άρα και η κατανάλωση προϊόντων πτηνοτροφίας. Έτσι, η επένδυση στην πτηνοτροφία φαίνεται ότι θα είναι δικαιολογημένη. Οι προτιμήσεις των καταναλωτών αποδεικνύεται ότι είναι ο οδηγός των εξελίξεων. Θέματα, όπως παραγωγή χωρίς αντιβιοτικά ή παραγωγή όχι σε κλωβοστοιχίες αφορούν πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο τον κλάδο.
 
Θα μπορούσαν αυτές οι προτιμήσεις των καταναλωτών, ιδιαίτερα στις αναδυόμενες οικονομίες να είναι η ευκαιρία της αγοράς πτηνοτροφικών προϊόντων (κρέατος και αυγών); 
 
Η Κίνα είναι μια χώρα που χτυπήθηκε από τη γρίπη των πτηνών. Αλλά η Κίνα θα ανακάμψει, αλλά θα είναι διαφορετική. Χρειάζεται να επαναποκτηθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Στην Ασία, οι επενδυτές απομακρύνονται από την Κίνα προς την νότια Ασία, σε χώρες όπως η Ινδονησία και οι Φιλιππίνες με κατεύθυνση την παραγωγή προς εξαγωγή. Η Πολωνία είναι η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη παραγωγός χώρα στην Ευρώπη με ρυθμό αύξησης της παραγωγής 11%.
 
Επιπτώσεις της γρίπης των πτηνών
 
Για να περιορίσουν τον κίνδυνο από μολυσμένο κρέας πουλερικών, οι εισαγωγείς θα αναγκαστούν να περιορίσουν τον αριθμό των προμηθευτών τους, αλλά μπορεί να προκύψουν και νέοι προμηθευτές. Αυτοί μπορεί να προέλθουν από χώρες όπως η Ουκρανία, η Αργεντινή και η Ρωσία για ολόκληρα κοτόπουλα, στήθος κοτόπουλου και άλλα τμήματα. 
 
Το μέλλον
Ο κ. Nan-Dirk Mulder είπε, ότι πολλές εταιρείες από τις αναδυόμενες χώρες καταρτίζουν ήδη καταλόγους με προμηθευτές. Η κατάσταση έχει αλλάξει και ο κατάλογος δεν περιλαμβάνει χώρες μόνο αναπτυγμένες. Η παγκοσμιοποίηση και στην αγορά κρέατος θα συνεχιστεί. Η πτηνοτροφία κινείται προς τη Βραζιλία, την Ταϊλάνδη ή ακόμη και προς τη Ρωσία, αλλά μπορεί να κινηθεί σε χώρες της Αφρικής, ή την Ινδονησία και την Κίνα.
 
Πηγή: Poultry International