εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Διατλαντική Συμφωνία και ΠΟΠ Προϊόντα

0 comments
 
 
 
Από τα 1.300 περίπου αναγνωρισμένα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (Π.Γ.Ε.) ευρωπαϊκά προϊόντα, μόνο 201, εκ των οποίων 20 από την Ελλάδα εντάσσονται στη διαπραγμάτευση της Ευρώπης με τις ΗΠΑ και προστατεύονται για τη νέα Διατλαντική Συμφωνία Διεθνούς Εμπορίου (TTIP), η οποία εξελίσσεται εν μέσω αντιδράσεων από Περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
 
 
Υπενθυμίζεται ότι κινδυνεύουν προϊόντα μας, όπως η φέτα, και πλήθος άλλων όπως ελαιοκομικά και κρασιά, η μαστίχα κλπ.
 
Εκπρόσωποι από όλες τις περιφέρειες της Ευρώπης συναντήθηκαν σε γενική συνέλευση του ευρωπαϊκού δικτύου AREPO στο Στρασβούργο της Γαλλίας στις 14 Απριλίου, εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους και ζήτησαν το σύνολο των προϊόντων να συμπεριληφθεί στη συμφωνία.
 
Στις 25 Απριλίου εκδόθηκε και ψήφισμα το οποίο αναφέρει, μεταξύ άλλων:
 
«Η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Περιφερειών για τα Προϊόντα Προέλευσης (AREPO) υιοθέτησε κοινή θέση σχετικά με τις διαπραγματεύσεις ΤΤΙΡ, μετά τη δημοσίευση των εγγράφων των διαπραγματεύσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάρτιο του 2016. Ο AREPO αντιτίθεται στον περιορισμένο κατάλογο των γεωγραφικών ενδείξεων (ΓΕ) και ζητεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια ευρεία αναγνώριση και την ισχυρή προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων στην ΤΤΙΡ.
 
Οι 1.300 ΓΕ για τα τρόφιμα που έχουν αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι συλλογική πνευματική ιδιοκτησία που αναγνωρίζεται από το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο. Τα προϊόντα αυτά δεν αποτελούν μόνο ένα ολόκληρο τμήμα του ευρωπαϊκού πολιτισμού γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων, αλλά και ένα πολύ σημαντικό μερίδιο της αγροτικής οικονομίας, αντιπροσωπεύοντας ετήσιο κύκλο εργασιών τουλάχιστον 60 δισ. ευρώ. Επιπλέον, η συνολική αξία των προϊόντων ΓΕ που εξάγονται εκτός της ΕΕ υπολογίζεται σε 15 δισ. ευρώ και οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύει μακράν την κορυφαία χώρα προορισμού για τις γεωγραφικές ενδείξεις της ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας το 30% των συνολικών εξαγωγών από την ΕΕ.
 
Για το λόγο αυτό, ο AREPO υπενθυμίζει ότι η προστασία των ΓΕ αποτελεί βασικό συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλες οι καταχωρημένες γεωγραφικές ενδείξεις θα πρέπει να προστατεύονται σε όλες τις εμπορικές συμφωνίες που έχουν υπογραφεί από την ΕΕ.
 
Ο AREPO αμφισβητεί τη διαδικασία που οδήγησε στην κατάρτιση του περιορισμένου καταλόγου που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα μέλη του AREPO υποστηρίζουν ότι ένας σημαντικός αριθμός των γεωγραφικών ενδείξεων με εμπορικά συμφέροντα στις ΗΠΑ δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο που δημοσιεύεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 
Σε κάθε περίπτωση, εάν η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την ΤΤΙΡ μεταξύ των αρχών της ΕΕ και των ΗΠΑ θα πρέπει να οδηγήσει στον καθορισμό ενός εκ των υστέρων περιορισμένου καταλόγου των γεωγραφικών ενδείξεων, οι συμπεριλαμβανόμενες ΓΕ πρέπει να επιλέγονται μέσα από μια συντονισμένη απόφαση.
Έτσι ο AREPO καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει μια ολοκληρωμένη διαβούλευση των ευρωπαϊκών ΓΕ, προκειμένου να αξιολογήσει την προθυμία τους να προστατεύονται ή όχι κάτω από τη συμφωνία ΤΤΙΡ. Επιπλέον, ο AREPO θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι η διαδικασία εγγραφής στο ενδεχόμενο διμερές μητρώο να παραμένει ανοιχτό για μελλοντικές καταχωρήσεις ΓΕ.
 
Τέλος, ο AREPO απαιτεί από τις ΗΠΑ να σταματήσει να χρησιμοποιεί τα ονόματα των ευρωπαϊκών οίνων και τις γεωγραφικές τους ενδείξεις στις ετικέτες, θεωρώντας τα ως «γενικής χρήσης» ή ακόμα και «συνταγές».