εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Aγροτικό Eπάγγελμα: Λογιστικά Βιβλία και Φορολογία

0 comments

 Βαθιές και ουσιαστικές τομές στον τρόπο άσκησης του γεωργικού επαγγέλματος αλλά και στη λειτουργία της ευρύτερης αγοράς αγροτικών προϊόντων φέρνει η υποχρέωση των παραγωγών να τηρούν λογιστικά βιβλία που θεσμοθετεί το επερχόμενο φορολογικό νομοσχέδιο. Η μετάβαση από τον τεκμαρτό προσδιορισμό του γεωργικού εισοδήματος σε ένα σύστημα εσόδων-εξόδων εν είδη ελεύθερου επαγγελματία (γιατί περί αυτού πρόκειται επί της ουσίας) αποτελεί μια διαρθρωτική αλλαγή που ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση του παραγωγού απέναντι στους μεσάζοντες και μακροπρόθεσμα του δίνει τη δυνατότητα να καρπωθεί μεγαλύτερο μέρος της υπεραξίας από τα προϊόντα που παράγει.


Οι αγρότες θα πρέπει να εκδίδουν παραστατικά για κάθε συναλλαγή και από τα βιβλία εσόδων-εξόδων θα προκύπτει μέσω αφαίρεσης το καθαρό και φορολογητέο εισόδημά τους. Παράλληλα, παρέχει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τον έλεγχο της περιβόητης «ψαλίδας των τιμών» από το χωράφι στο ράφι ενώ συμβάλει και στον εξορθολογισμό του συστήματος επιστροφής φόρου στα καύσιμα.


H υποχρέωση τήρησης βιβλίων βάσει των οποίων θα γίνεται η φορολόγηση εκτιμάται ότι θα φέρει και το τέλος των εικονικών τιμολογίων. Τα τελευταία, παρά το όποιο βραχυχρόνιο όφελός τους, κρατούν τον παραγωγό δέσμιο των μεσαζόντων και, παράλληλα, του στερούν τη δυνατότητα να διεκδικήσει τα μακροπρόθεσμα κέρδη που προκύπτουν από τη διατροφική αλυσίδα. Παράλληλα αποτελούν και τη βασική αιτία για τη μεγάλη διαφορά τιμής που παρατηρείται από το χωράφι στο ράφι. Η έκδοση φορολογικών στοιχείων και παραστατικών δίνει πλέον τη δυνατότητα να καταπολεμηθεί αυτή η ψαλίδα προς όφελος και του καταναλωτή.