εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Προτάσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ για την Κτηνοτροφία

0 comments
 
Ο κλάδος της κτηνοτροφίας ήταν και παραμένει ο μεγάλος ασθενής του γεωργικού μας τομέα με ότι αυτό συνεπάγεται για το εμπορικό μας ισοζύγιο.
 
 
 
Αυτό αναφέρεται σε υπόμνημα που κατέθεσε η ΠΑΣΕΓΕΣ στη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της οργάνωσης με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου.
 
Στο υπόμνημα επισημαίνεται: Είναι χαρακτηριστικό ότι η χώρα μας υπολείπεται της ποσόστωσης αγελαδινού γάλακτος κατά περίπου 200.000 τόνους (όταν άλλες χώρες διεκδικούν συμπληρωματικές ποσοστώσεις), ενώ δεν έχει αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από την κατοχύρωση της φέτας.  Είναι επίσης χαρακτηριστικό, ότι  από το 2011 και εφεξής μειώνεται συνεχώς η παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος.
 
Οι συνέπειες της ανόδου του κόστους των εισροών στην κτηνοτροφία τα τελευταία χρόνια  έθεσαν  – και συνεχίζουν να θέτουν σε κρίση τον κλάδο.  Από την άλλη πλευρά οι εισαγωγές κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων πλησιάζουν αθροιστικά στο ύψος των 2 δις ευρώ περίπου, καλύπτοντας σταθερά το 30% των εισαγωγών του αγροτικού τομέα, αποτελώντας τη βασική αιτία δημιουργίας ελλείμματος στο εμπορικό αγροτικό ισοζύγιο.
 
Επομένως, ο κλάδος της κτηνοτροφίας πρέπει να τύχει ιδιαίτερης προσοχής, τόσο στο πλαίσιο της εθνικής πολιτικής για τον αγροτικό τομέα, όσο και στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, επισημαίνει η ΠΑΣΕΓΕΣ, κατά την οποία απαιτούνται τα ακόλουθα:
 
Βοσκότοποι
 
• Άμεση ολοκλήρωση της  σύνταξης των προσωρινών  διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης με τη μέριμνα  των οικείων Κτηνοτροφικών Οργανώσεων σύμφωνα με το νόμο 4264/2014 (άρθρο 60)   και την  ΚΥΑ  117394/2932  (ΦΕΚ Β 3557/ 30-12-2014)  γιατί διαφορετικά δεν θα είναι δυνατή η κατανομή και διάθεση των βοσκήσιμων εκτάσεων για το τρέχον έτος. Ήδη ο ΣΕΚ  έχει καταθέσει  ολοκληρωμένη  πρόταση στην  αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να προχωρήσει  άμεσα στη σύνταξη των  προσωρινών διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης σε συνεργασία με τις οργανώσεις  μέλη του ανά Περιφερειακή Ενότητα
• Αντικατάσταση όλων των στρεμμάτων που   απεντάχθηκαν με άλλες επιλέξιμες εκτάσεις για την απρόσκοπτη και χωρίς προβλήματα είσπραξη των ενισχύσεων. Απόδοση των βοσκότοπων στους πραγματικούς κτηνοτρόφους με μακροχρόνια "μίσθωση" το τίμημα  της οποίας θα πρέπει να είναι  ένα ελάχιστο και συμβολικό τέλος
• Αξιοποίηση όλων των βοσκότοπων της χώρας και με την ολοκλήρωση των διαχειριστικών σχεδίων στις περιοχές  NATURA, προστατεύοντας ταυτόχρονα και το περιβάλλον.

Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα
 
Φρέσκο γάλα:
• Επαναφορά  του όρου φρέσκο και   καθορισμός   της διάρκειας ζωής του φρέσκου  γάλακτος στις 5 ημέρες.
• Υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης της πρώτης ύλης στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα. για την προστασία των καταναλωτών και της ελληνικής παραγωγής.

Γιαούρτι:
• Διατήρηση των  ισχυουσών  στον ΚΤΠ προδιαγραφών  παρασκευής γιαουρτιού, τόσο ως προς την πρώτη ύλη (νωπό γάλα)   όσο και ως προς  τον τρόπο παρασκευής του, στα οποία άλλωστε  οικοδομήθηκε  το   brand name,  η ιδιαιτερότητά του  και η σαφής διαφοροποίησή του από τους ανταγωνιστές του. 

Φέτα:  
• Προστασία της Φέτας  σε όλες  τις  συμφωνίες  ελεύθερου εμπορίου,  που συνάπτει  η  Ε.Ε.  με τρίτες χώρες και ιδιαίτερα με τον Καναδά και τις ΗΠΑ. 
• Δημιουργία ελεγκτικού  μηχανισμού  στην Ε.Ε. για την τήρηση των  όρων του κανονισμού 1151/2012,  όσον αφορά  την προστασία των προϊόντων ΠΟΠ-ΠΓΕ διότι ευρωπαϊκές εταιρείες κυκλοφορούν με την ετικέτα «φέτα» ψευδεπίγραφα προϊόντα  εκτός Ε.Ε.
 
Έλεγχος και εκρίζωση ζωονόσων

• Προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην αντιμετώπιση του Καταρροϊκού πυρετού  Απαιτείται τροποποίηση της ΚΥΑ έγκρισης προγραμμάτων οικονομικών αποζημιώσεων  με σκοπό την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων κτηνοτρόφων , τόσο για τα ζώα που κατέληξαν, όσο και  για αυτά που  πρέπει  να θανατωθούν.  Επίσης θα πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα η  χρήση των εμβολίων. 
• Οικονομική στήριξη  των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων που τα κοπάδια τους  επλήγησαν  από καταρροϊκό πυρετό  και ευλογιά με ένταξη σε σχετικά ευρωπαϊκά προγράμματα για την ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου και την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος
• Οριστική  εκρίζωση του καταρροϊκού πυρετού, του μελιταίου πυρετού (βρουκέλλωση) των αιγοπροβάτων, της φυματίωσης των βοοειδών κ.α.
• Επιτάχυνση της υλοποίησης των προγραμμάτων ανίχνευσης και αύξησης της ανθεκτικότητας των αιγοπροβάτων στην τρομώδη νόσο (scrapie)
• Ενίσχυση  των αρμοδίων υπηρεσιών με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό και  έγκαιρη εξασφάλιση του  απαραίτητου εργαστηριακού εξοπλισμού και των  αναλώσιμων.
 
Αναθεώρηση  της   πρότασης του ΥΠΑΑΤ  προς την Ε.Ε για τη συνδεδεμένη ενίσχυση και  την ενίσχυση για την παραγωγή πρωτεϊνούχων φυτών. 
 
• Στην αιγοπροβατοτροφία η συνδεδεμένη ενίσχυση  δεν θα πρέπει να δοθεί  ανά κεφαλή ζώου, όπως προβλέπει ο ισχύων κανονισμός  αλλά θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια από Ελληνικής πλευράς να ληφθούν υπόψη επιπρόσθετα εκτός από την παραγόμενη ποσότητα και συγκεκριμένες ποιοτικές προδιαγραφές του προϊόντος , με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου γάλακτος (μικροβιακό φορτίο), όπως συνέβη στο παρελθόν με την εφαρμογή  των ποιοτικών  χαρακτηριστικών  του άρθρου 69 του Κανονισμού 1782/2003.
• Καλλιέργεια πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών ψυχανθών
• Για την  ανάπτυξη των εν λόγω καλλιεργειών και τη  μείωση της εξάρτησης από εισαγωγές  ζωοτροφών και κυρίως σόγιας,  θα πρέπει διατεθεί  κατά την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ ένα αυξημένο ποσό του εθνικού φακέλου σε σχέση με τα περίπου 6,8 εκ. €  ετησίως, που είχε προτείνει   η απελθούσα ηγεσία του ΥΠΑΑΤ.