εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Συνέντευξη Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης

0 comments

 

 
Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνέντευξή του προανήγγειλε μεταξύ άλλων, τη δημιουργία περιουσιολογίου αγροτικής γης και ακινήτων, την ενίσχυση της κτηνοτροφίας και την επανεξέταση ζητημάτων σχετικά με τη νέα ΚΑΠ.
 
 
 
Επίσης, προανήγγειλε τη δημιουργία αντίστοιχης Τράπεζας για την αγροτική επιχειρηματικότητα, στη λογική της παλιάς ΕΤΒΑ, καθώς και μειώσεις στο ρεύμα και στον ειδικό φόρο κατανάλωσης πετρελαίου.
 
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:
 
Όπως είπατε στις προγραμματικές δηλώσεις, η πρωτογενής παραγωγή θα πρέπει να έχει μια τράπεζα ειδικού σκοπού. Θα λειτουργεί ως επιχειρηματικός «βραχίονας» μιας υφιστάμενης τράπεζας;
 
«Ειδικού σκοπού σημαίνει ότι κατά κλάδο πρέπει να υπάρχει ένα πιστωτικό εργαλείο. Το σκεφτόμαστε ως παρακλάδι μιας τράπεζας με τομείς αναπτυξιακούς. Να έχει έναν στόχο το αναπτυξιακό – επενδυτικό κομμάτι, ένα πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων που να μπορεί να υπηρετηθεί. Κάτι σαν την παλιά ΕΤΒΑ (Ελληνική Τράπεζα Βιομηχανικής Ανάπτυξης). Παράλληλα μελετάμε και ένα άλλο πιστωτικό εργαλείο, την αγροκάρτα. Να μπορεί ένας αγρότης που έχει μια καλλιεργητική περίοδο τριών μηνών να παίρνει σε αυτό το τρίμηνο ένα μικρό άτοκο δάνειο. Η αποπληρωμή του θα συνδεθεί με τις κοινοτικές ενισχύσεις, οι οποίες θα αποτελέσουν το κεφάλαιο αυτού του εργαλείου».
 
Ποιες οι κινήσεις σας για την οικονομική ελάφρυνση των αγροτών;
 
«Δεν θα υπολογίζονται στον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας τα εργαλεία άσκησης αγροτικής παραγωγικής δραστηριότητας. Στο θέμα της φορολόγησης, καθορίζουμε για τους αγρότες καθαρό ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, το οποίο θα μείνει εκτός της τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων. Για το τιμολόγιο ρεύματος έχει ήδη ανακοινωθεί ότι θα επέλθει μια μείωση – θα πάει στις τιμές του 2009. Για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης πετρελαίου ξεκινάμε έχοντας ως στόχευση τη μέση τιμή του πετρελαίου στην ΕΕ. Αυτό σημαίνει μια μείωση τουλάχιστον κατά 50% του ειδικού φόρου, δηλαδή αν σήμερα είναι γύρω στα 70 λεπτά να πέσει κατά 30-35 λεπτά. Από εκεί και πέρα, αφού φτάσουμε στον μέσο όρο της ΕΕ, βλέπουμε ως τελική κατάληξη το αγροτικό πετρέλαιο».
 
Οι πρόσφατες πλημμύρες ανέδειξαν για άλλη μια φορά το θέμα των αποζημιώσεων στην αγροτική παραγωγή. Σχεδιάζετε διεύρυνση των καλύψεων του ΕΛΓΑ;
 
«Ο ΕΛΓΑ πρέπει να διευρυνθεί. Πρέπει να καλύπτει το σύνολο των ζημιών στη ζωική και φυτική παραγωγή. Τα σχέδια είναι υπό μελέτη».
 
Και τα ασφάλιστρα θα αυξηθούν;
 
«Τα ασφάλιστρα έχουν δύο πηγές, τον παραγωγό και τη συμμετοχή του Δημοσίου. Σε όλες τις χώρες ο αγροτικός τομέας στηρίζεται. Δεν μπορείς να έχεις ανταγωνιστικό τομέα χωρίς στήριξη. Πρέπει όμως να δούμε πώς τα δημοσιονομικά της χώρας θα μας το επιτρέψουν».
 
Τι θα κάνετε με τα αδιάθετα εκατομμύρια που βρήκατε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης;
 
«Βρήκα 700 εκατ. ευρώ από το προηγούμενο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (Πρόγραμμα "Μπαλτατζής"), τα οποία δεν έχουν απορροφηθεί. Δεν προλαβαίνουμε να τα απορροφήσουμε αν δεν μας δώσουν εξάμηνη παράταση από την ΕΕ. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο, θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε ζημιές αποκατάστασης, όχι της παραγωγής ή του ζωικού κεφαλαίου που καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, αλλά ζημιές σε κτίσματα, εξοπλισμό, φυτικό κεφάλαιο. Θα το διεκδικήσω από την ΕΕ. Υπάρχει και άλλο ένα σχέδιο: να χρησιμοποιηθούν για εξυγίανση του ζωικού κεφαλαίου, το οποίο έχει γεράσει και μειώνεται. Να στηρίξουμε τις ελληνικές φυλές ζώων. Δεν έχουμε άλλα κονδύλια, μόνο ό,τι προκύψει από το νοικοκύρεμα στα οικονομικά και το Πρόγραμμα "Μπαλτατζής". Και έχουμε και 1,5 δισ. ευρώ βεβαιωμένα πρόστιμα και ρυθμισμένα από την ΕΕ να καταβληθούν τα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ άλλα 550 εκατ. ευρώ προστίμων επικρέμανται».
 
Τους τελευταίους μήνες οι κτηνοτρόφοι ήρθαν αντιμέτωποι με την αδυναμία εξεύρεσης επιλέξιμων βοσκοτόπων, με συνέπεια να κινδυνεύουν να μείνουν εκτός των κοινοτικών ενισχύσεων. Υπάρχει κάποια λύση;
 
«Πιο κακή διαχείριση ζητημάτων διακυβέρνησης από το θέμα των βοσκοτόπων δεν υπάρχει. Είναι πολύπλοκο το θέμα. Δεσμευτήκαμε ότι θα καταρτίσουμε διαχειριστικά σχέδια για τους βοσκοτόπους όλης της χώρας. Τα προσωρινά διαχειριστικά μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου θα έχουν ολοκληρωθεί. Θα θέσουμε το θέμα στο πρώτο Συμβούλιο Υπουργών. Και άλλες χώρες έχουν ζητήσει παράταση στην εφαρμογή της ΚΑΠ. Θα βρούμε μια συνεννόηση».
 
Με την αγροτική γη του Δημοσίου τι θα κάνετε; Θα την αξιοποιήσετε;
 
«Θέλουμε να φτιάξουμε μια τράπεζα αγροτικής γης και ακινήτων. Σαν περιουσιολόγιο. Σήμερα δεν γνωρίζουμε πόσες είναι οι σχολάζουσες γαίες του Δημοσίου. Να δούμε πόση είναι η δημόσια αγροτική γη, να την καταμετρήσουμε. Υπάρχουν πολλές εκτάσεις που έχουν καταπατηθεί – υπάρχουν περίπου 450.000 στρέμματα καταπατημένες εκτάσεις του Δημοσίου. Αν είναι βοσκότοποι, να τους δώσουμε στην κτηνοτροφία• αν είναι χωράφια χερσαία αγροτικά, να τα εκμεταλλευτούμε. Με τη διάλυση των συνεταιρισμών υπάρχουν πολλά ακίνητα εγκαταλελειμμένα. Μπορούμε επίσης να δούμε, σε συμφωνία με την Εκκλησία, πώς θα αξιοποιήσουμε την τεράστια αγροτική εκκλησιαστική περιουσία».

Με τη νέα ΚΑΠ είστε ικανοποιημένος;
 
«Στο θέμα της αγροτικής πολιτικής υπάρχουν πολλά που πρέπει να δούμε. Υπάρχει το θέμα της περιφερειοποίησης (σ.σ.: η ΚΑΠ "διαιρεί" τη χώρα σε τρεις περιφέρειες: βοσκοτόπια, μονοετείς και πολυετείς καλλιέργειες, ώστε να κατανεμηθούν πιο δίκαια οι ενισχύσεις). Δεν μπορούμε να σταματήσουμε τη διαδικασία που έχει ξεκινήσει, αλλά θα πρέπει να δούμε τον Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ που αφορά τα κονδύλια για την αγροτική ανάπτυξη. Μήπως κάνουμε κάποια παρέμβαση για τις αροτραίες καλλιέργειες. Θέλουμε να τις στρέψουμε προς την παραγωγή ζωοτροφών, για να στηρίξουμε την κτηνοτροφία. Θέλουμε οπωσδήποτε να καλλιεργήσουμε ψυχανθή. Πρέπει να παράγουμε φθηνές ζωοτροφές. Κανένας δεν πάει σήμερα να καλλιεργήσει κουκιά χωρίς ενίσχυση. Παράλληλα έχουμε μια κατανομή πόρων που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική εικόνα που έχει σήμερα η χώρα μας. Το ΑΕΠ έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια και ξεκινάμε τη νέα ΚΑΠ το 2015 με βάση τα στοιχεία του 2008».
 
Να είναι δηλαδή μεγαλύτερο το πακέτο της νέας ΚΑΠ από τα περίπου 20 δισ. ευρώ;
 
«Με τα σημερινά αριθμητικά δεδομένα, δικαιούμαστε περισσότερα».
 
Υπάρχει περιθώριο τώρα που η νέα ΚΑΠ έχει «κλειδώσει»;
 
«Σε αυτή την ιδιαιτερότητα που βιώνει η χώρα μας πολλά έχουν κλειδώσει. Περιμένουμε να μπούμε σε μια νέα συμφωνία και πάμε για το επόμενο βήμα. Μέσα από το ειδικό πρόγραμμα που θα συζητήσουμε οπωσδήποτε θα υπάρξει συζήτηση και για τον πρωτογενή τομέα. Στα τέλη Μαρτίου κλειδώνουν όλα για τη νέα ΚΑΠ. Πρέπει όμως να γίνουν και άλλου είδους παρεμβάσεις. Το μεγάλο στοίχημα είναι πώς θα αλλάξει όλο το σύστημα, από τον έλεγχο μέχρι την καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων, όταν ένα μεγάλο μέρος σήμερα πάει στον ιδιωτικό τομέα. Το θέμα της διαχείρισης των κοινοτικών ενισχύσεων, αυτό που λέμε ΟΣΔΕ, πρέπει να γυρίσει στο σπίτι του. Όλα να τα κάνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων), ο οποίος έχει τα δεδομένα όλης της χώρας. Ωστόσο ο οργανισμός αυτός θέλει ενίσχυση. Η αιχμή μας είναι η διαφάνεια και η σωστή διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων».

Πηγή: Βήμα της Κυριακής