εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Χιώτικο πρόβατο

0 comments

 

 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας της Τουρκίας, η γειτονική χώρα δείχνει έντονο ενδιαφέρον για το χιώτικο πρόβατο.
 
 
 
Το ξεχασμένο από τους κτηνοτρόφους της Χίου χιώτικο πρόβατο, με την αυξημένη παραγωγή γάλακτος σε σχέση με τα κοινά πρόβατα, αφού γεννά μέχρι και πέντε μικρά, επανέρχεται στο προσκήνιο, λόγω ενδιαφέροντος της Τουρκίας!
 
Ο προϊστάμενος του Τμήματος Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χίου Σιδερής Αμέντας επισημαίνει ότι τώρα τελευταία υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον από νέους κτηνοτρόφους για το συγκεκριμένο είδος προβάτου, το οποίο εγκαταλείφθηκε για χάρη της κατσίκας, γιατί θέλει αυξημένη φροντίδα και καλύτερη οργάνωση των κτηνοτροφικών μονάδων.

Σήμερα σε έναν πληθυσμό 45.000 κατσικιών θα συναντήσεις στο νησί μας 300 με 400 πρόβατα χιακής φυλής, δηλαδή δεν αποτελούν ούτε το 1% του ζωικού κεφαλαίου, αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Την ίδια ώρα το χιακό πρόβατο μπορούμε να το βρούμε στα πιο απίθανα μέρη από τη Χαλκιδική μέχρι τη Λιβύη, αφού θεωρείται ιδιαίτερα παραγωγικό, μιας και γεννάει μέχρι και πέντε μικρά και ως εκ τούτου έχει απίστευτη παραγωγή γάλακτος.
 
Βεβαίως θέλει φροντίδα, κάτι που είναι έξω από τη σημερινή κουλτούρα των κτηνοτρόφων της Χίου. Οι κλιματολογικές συνθήκες όμως στο νησί μας το ευνοούν ιδιαίτερα και εμείς είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε όποιο νέο θέλει να ασχοληθεί» τονίζει.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες που καταβάλλει να περάσουμε στη Χίο από τους τσοπάνηδες στους κτηνοτρόφους, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, επισημαίνει ότι δεν βρίσκει ανταπόκριση από τους παλαιότερους, όμως οι νέοι στο επάγγελμα φαίνεται ότι εναρμονίζονται και μάλιστα ψάχνουν και την υπόθεση «χιακό πρόβατο». «Η αλλαγή νοοτροπίας απαιτεί χρόνο. Τα νέα παιδιά ενδιαφέρονται και ελπίζω να συνεχιστεί το ενδιαφέρον τους» καταλήγει ο κ. Αμέντας.

Πηγή: Εφημερίδα «Αλήθεια»