εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Μύθοι και Αλήθειες για το Γάλα και τα Γαλακτοκομικά Προϊόντα

0 comments

 

Μια σειρά από μύθους σχετικά με το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα καταρρίφτηκαν στην ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒ -ΓΑΠ).
 
 
 
Η εκδήλωση με θέμα: «Μύθοι και Αλήθειες για το Γάλα και τα Γαλακτοκομικά Προϊόντα»    πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 9ης ZOOTECHNIA στη  Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου.

Οι ομιλητές στο σύνολό τους παρείχαν στο πλήθος κόσμου που παρακολούθησε την εκδήλωση πληροφορίες  για τις σύγχρονες εξελίξεις στην πρωτογενή παραγωγή του γάλακτος, την ποιότητα και την υγιεινή,  την απονομή του Ελληνικού Σήματος στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ παράλληλα από τα διαπιστευμένα εργαστήρια ελέγχου ποιότητας γάλακτος του Οργανισμού παρουσιάστηκαν στοιχεία από τις χιλιάδες αναλύσεις, που πραγματοποιούνται καθημερινά συμβάλλοντας στην βελτίωση της ποιότητάς του.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αποσαφήνιση μύθων και προκαταλήψεων που αναπαράγονται τόσο από τα συμβατικά ΜΜΕ όσο & τα Social Media.  

Οι κυριότεροι «μύθοι» που καταρρίφτηκαν αφορούσαν:

Μύθος 1ος: Γίνεται  απάτη και νοθεία στο γάλα & τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Αλήθεια: Με τους συνεχείς ελέγχους σύστασης που πραγματοποιεί ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, όλων των ειδών γάλακτος καθώς και των  ισοζυγίων τους, σε συσχέτιση με τους ελέγχους της  νόμιμης  χρήσης τους στα διάφορα γαλακτοκομικά προϊόντα, εκμηδενίζεται το ενδεχόμενο της απάτης και νοθείας στο γάλα.

Μύθος 2ος : Στη βάση της συσκευασίας αναγράφεται ο αριθμός των παστεριώσεων που έχει υποστεί το γάλα.
Αλήθεια: Πολλαπλές παστεριώσεις δεν γίνονται ποτέ στο γάλα. Οι αριθμοί αυτοί που σχετίζονται με τις παρτίδες από το φύλλο του χαρτιού που χρησιμοποιείται για την συσκευασία του γάλακτος και είναι ήδη προτυπωμένες στο ρολό του χαρτιού (από τον κατασκευαστή του) πολύ πριν παραληφθεί από τα εργοστάσια γάλακτος.

Μύθος 3ος: Το γάλα βλάπτει την υγεία
Αλήθεια: Το γάλα όχι μόνο δεν βλάπτει την υγεία αλλά είναι από τις θρεπτικότερες τροφές που υπάρχουν σήμερα στην φύση. Περιέχει υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες, σημαντική ποσότητα εύκολα αφομοιώσιμου ασβεστίου με πολλαπλές ευεργετικές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό ενώ είναι μια πολύ καλή πηγή βιταμινών και ιχνοστοιχείων απαραιτήτων στην διατροφή του ανθρώπου. Αποτελεί μάλιστα αυστηρή καθημερινή διατροφική σύσταση όλων των σοβαρών Οργανισμών Υγείας και Διατροφής στο κόσμο.

Μέρος της ευθύνης των προκαταλήψεων που υπάρχουν γύρω από το γάλα και τα προϊόντα του καταλογίζεται στα συμβατικά ΜΜΕ αλλά και τα Social Media. 
 
Μετά την ημερίδα ακολούθησε γευσιγνωσία τυροκομικών προϊόντων από την Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων σε συνδυασμό με κόκκινο κρασί από τη Γεωργική Σχολή Νεμέας του Οργανισμού, τα οποία επιμελήθηκαν οι σεφ και οι σπουδαστές του ΙΕΚ ΑΚΜΗ.