εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ε.Ε.: Η Αγορά Σιτηρών και η ΚΑΠ

0 comments

  «Οι πρόσφατες εξελίξεις στις γεωργικές αγορές και τα τρόφιμα αποδεικνύουν για άλλη μια φορά την ανάγκη για μια ισχυρή Κοινή Αγροτική Πολιτική» δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, Dacian Cioloş, παρουσιάζοντας τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την φετινή παραγωγή σιτηρών στα κράτη μέλη της ΕΕ κατά την διάρκεια συνεδρίασης της Διαχειριστικής Επιτροπής.

Αναλυτικότερα, τα κυριότερα συμπεράσματα που προέκυψαν από τις παρουσιάσεις έχουν ως εξής:

·         Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρά την ξηρασία σε ορισμένα κράτη μέλη, οι τρέχουσες προβλέψεις για τα σιτηρά ανέρχονται σε 279 εκατομμύρια τόνους. Η ποσότητα αυτή είναι μόνο κατά 2% χαμηλότερη από το μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών, αλλά είναι κατά 25 εκατ. τόνους περισσότερη από την συγκομιδή 2007/08, η οποία αποδείχθηκε ότι ήταν μια ιδιαίτερα κακή χρονιά.

·         Όσον αφορά το μαλακό σιτάρι, η τρέχουσα πρόβλεψη είναι στα 127 εκατ. τόνους, η οποία είναι σταθερή σε σύγκριση με το μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών.

·         Όσον αφορά τον αραβόσιτο, η τρέχουσα πρόβλεψη είναι στα 60 εκατομμύρια τόνους, η οποία είναι 2% υψηλότερη από το μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών. Ο τρέχων ισολογισμός δείχνει μια καθαρή εξαγωγική κατάσταση (περίπου 10 εκατομμύρια τόνοι), αντί της καθαρά εισαγωγικής κατάστασης για το 2007/08 (περίπου 8 εκατ. τόνοι).

·         Σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω της ξηρασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, η πρόβλεψη της παγκόσμιας παραγωγής για το 2012/13 μειώνεται σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

·         Το γεγονός της περιορισμένης παγκόσμιας προσφοράς οδηγεί τις τιμές καλαμποκιού να παραμείνουν στα κοντά στα επίπεδα ρεκόρ που έφτασαν κατά τη διάρκεια του Αυγούστου.

·         Τα παγκόσμια αποθέματα μεταφοράς προβλέπεται να συρρικνωθούν κατά 33 εκατ. τόνους σε 338 εκατ. τόνους. Τα σημερινά αποθέματα/κατανάλωση σε παγκόσμια αναλογία παραμένουν σε επίπεδο συγκρίσιμο με το 2011, μειούμενα από 20% σε 19%. Αυτό είναι πιθανό να διατηρήσει τις τιμές σε υψηλά επίπεδα με υψηλό επίπεδο μεταβλητότητας.

 

Σχολιάζοντας αυτές τις προβλέψεις ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη Dacian Cioloş, δήλωσε: «Οι πρόσφατες εξελίξεις στις γεωργικές αγορές και τα τρόφιμα αποδεικνύουν για άλλη μια φορά την ανάγκη για μια ισχυρή ΚΑΠ.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, η ξηρασία σε πολλές περιοχές του κόσμου έχει οδηγήσει σε δραματικές αυξήσεις των τιμών για ορισμένα προϊόντα, κυρίως αραβόσιτο και σόγια, που αποσταθεροποιούν ορισμένους τομείς της ευρωπαϊκής γεωργίας. Αυτή η υπερβολική αστάθεια των αγορών δείχνει σαφώς ότι η παγκόσμια γεωργία απαιτεί επενδύσεις, δημόσιες πολιτικές διαχείρισης και προβλεψιμότητα.

Στο πλαίσιο της αλλαγής του κλίματος και της αυξανόμενης ζήτησης τροφίμων, είναι ζωτικής σημασίας η αξιοποίηση με βιώσιμο τρόπο όλης της ποικιλομορφίας του γεωργικού δυναμικού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας να βοηθηθούν άλλα μέρη του κόσμου, ιδιαίτερα οι αναπτυσσόμενες χώρες, ώστε να έχουν τη δικής τους φιλόδοξη γεωργική πολιτική προκειμένου να αυξηθεί η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια».