εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Το Μέλλον του Γαλακτοκομικού Τομέα

0 comments

  

 
Διάσταση απόψεων για το μέλλον του γαλακτοκομικού τομέα στο Συμβούλιο των Υπουργών με κυρίαρχη την άποψη, ότι,  λόγω του επικείμενου τέλους των ποσοστώσεων γάλακτος, θα υπάρξει έντονη μεταβλητότητα της αγοράς.
 
 
 
Εν όψει της πρόσφατης επιδείνωσης των συνθηκών στην αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων και υπό το φως του επικείμενου τέλους των ποσοστώσεων γάλακτος, τα περισσότερα από τα κράτη μέλη θεωρούν ότι η μεταβλητότητα της αγοράς είναι μία από τις κύριες ανησυχίες και προκλήσεις για τον τομέα στο εγγύς μέλλον.
 
Η παραπάνω διαπίστωση έγινε κατά την διάρκεια ανταλλαγής απόψεων για το μέλλον του τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας της Ε. Ε. που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.
 
Ορισμένες αντιπροσωπείες ζήτησαν περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της μεταβλητότητας, ενώ κάποιες άλλες έκριναν ότι το ισχύον «δίχτυ ασφαλείας» προσφέρει αρκετή προστασία στον τομέα του γάλακτος.
 
Οι υπουργοί προέβησαν σε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το μέλλον του γαλακτοκομικού τομέα πάνω σε σχετικό ερωτηματολόγιο που συνέταξε ο ο ιταλός υπουργός Γεωργίας, Τροφίμων και Δασών και προεδρεύων του Συμβουλίου, κ. Maurizio Martina, (doc 16764/14). Στο ίδιο πλαίσιο, συζήτησαν και ένα πολωνικό αίτημα για πρόσθετα μέτρα για την αγορά του γάλακτος.

Τα περισσότερα από τα κράτη μέλη χαιρέτισαν τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Αγοράς Γάλακτος, αλλά ορισμένα επεσήμαναν, ότι το εργαλείο αυτό θα μπορούσε να βελτιωθεί με πιο ενημερωμένα δεδομένα ή λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο την τιμή του γάλακτος, αλλά το πραγματικό περιθώριο για τους παραγωγούς.

Στις ενέργειες που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες για να βοηθήσουν τους γεωργούς να αντιμετωπίσουν τις πιθανές συνέπειες του τέλους των ποσοστώσεων γάλακτος, υπήρξε διάσταση απόψεων μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με τη δυνατότητα να διευκολυνθούν οι πληρωμές των εισφορών για υπέρβαση των ποσοστώσεων, για το 2014/2015, με ανά έτος ποσόστωση σε μη επιτοκιακές δόσεις. Ορισμένα κράτη μέλη εξέφρασαν την λύπη τους για το γεγονός ότι μια σωστή "ομαλή προσγείωση" για να διευκολυνθεί η μετάβαση μετά το τέλος του συστήματος των ποσοστώσεων δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή πριν από μερικούς μήνες.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημείωσε ότι η παραγωγή γάλακτος στην ΕΕ έχει αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες σε ορισμένα κράτη μέλη. Τόνισε, επίσης, ότι η μείωση των τιμών του γάλακτος παρατηρήθηκε σε πολλά κράτη μέλη, ενώ ο κλάδος δεν ήταν ακόμα σε κρίση.