εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Αγορά Χοιρινού Κρέατος

0 comments

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, παρατηρείται μείωση κατά 6,2% στον αριθμό των χοίρων που εκτρέφονται στην Ελλάδα, καθώς και μείωση 0,9% του αριθμού των εκμεταλλεύσεων με χοίρους.

Σωρευτικά τη διετία 2012-2013 είχαμε 8% μείωση των χοίρων και 5,8% μείωση των εκμεταλλεύσεων. Με μια εμπειρική προσέγγιση των στοιχείων, η εκτίμηση είναι ότι το ελληνικό χοιρινό κρέας σε όγκο αντιστοιχεί σε λιγότερο από 40% της εγχώριας κατανάλωσης. Παρόλα αυτά θετικά σημάδια για την προοπτική της αγοράς του χοιρινού κρέατος αποτελεί η επάνοδος των τιμών των δημητριακών σε φυσιολογικά επίπεδα, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε σταθεροποίηση την παραγωγή του χοιρινού κρέατος στη χώρα μας.

Όσο αφορά τις τιμές τα μηνύματα δεν είναι ιδιαίτερα θετικά για τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με την παραγωγή και εμπορία χοιρινού κρέατος. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ε.Ε. στην Ελλάδα οι τιμές τον Οκτώβριο του 2014 ήταν 8,3% χαμηλότερες σε σχέση με τον Οκτώβριο 2013. Στην Ε.Ε. τα πράγματα ήταν ακόμη χειρότερα, αφού κατά μέσο όρο το ίδιο διάστημα οι τιμές μειώθηκαν κατά  20,5%.