εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Γρίπη των Πτηνών

0 comments

Σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της Ευρώπης μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων ενός παθογόνου στελέχους της γρίπης των πτηνών σε αγροκτήματα σε Γερμανία, Ολλανδία και Βρετανία.

Η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν κρούσματα της γρίπης των πτηνών σε αγρόκτημα με πάπιες στο βόρειο τμήμα της Βρετανίας.

Για τους επιστήμονες αυτή η υψηλής παθογένειας μορφή της γρίπης των πτηνών είναι πολύ επικίνδυνη για τα ζώα και η μόλυνση μπορεί να περάσει από ένα ζώο σε άνθρωπο. Για το λόγο αυτό, οι υγειονομικές αρχές της γηραιάς ηπείρου βρίσκονται σε επιφυλακή.
 
 Μετά τον εντοπισμό των πρώτων κρουσμάτων στη Βρετανία, οι αρχές, έσπευσαν να επισημάνουν ότι ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία ήταν πολύ χαμηλός. Ήδη εφαρμόστηκε ζώνη αποκλεισμού γύρω από το αγρόκτημα και άρχισε η σφαγή των πουλερικών, όπως ανέφερε εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος Τροφίμων και Αγροτικών υποθέσεων, ενώ σφαγές γίνονται και στην Ολλανδία.

«Έχουμε επιβεβαιώσει ένα κρούσμα της γρίπης τρων πτηνών σε αγρόκτημα με πάπιες στο Γιορκσάιρ», είπε ο εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι ο κίνδυνος για την δημόσια υγεία είναι πολύ χαμηλός και ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την τροφική αλυσίδα.

Στις αρχές Νοεμβρίου, ένα νέα στέλεχος της γρίπης των πτηνών το Η5Ν8 αναφέρθηκε σε αγρόκτημα με γαλοπούλες στη βόρεια Γερμανία. Οι ολλανδικές αρχές ξεκίνησαν μία προσωρινή απαγόρευση μεταφοράς πουλερικών αφότου εμφανίστηκε το στέλεχος Η5Ν8 σε κέντρο αναπαραγωγής πουλερικών.

Συναγερμός έχει σημάνει στις αρχές τις Ολλανδίας και της Βρετανίας η εμφάνιση ενός ιδιαίτερα μεταδοτικού στελέχους της γρίπης των πτηνών που βρέθηκε σε φάρμα στο Hekendorp της Ολλανδίας στις 17 Νοεμβρίου.

Οι ολλανδικές αρχές δήλωσαν ότι το στέλεχος αφορά τον ιό H5N8 και ήδη προχώρησαν στην καταστροφή 150.000 κοτόπουλων. Επίσης, δεκάδες χιλιάδες πουλιά θανατώθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε μια προσπάθεια αντιμετωπιστούν τα δύο κρούσματα της γρίπης των πτηνών, που θα μπορούσαν να συνδέονται με το συγκεκριμένο στέλεχος.

Στην Ολλανδία επιβλήθηκε πανεθνική απαγόρευση της μεταφοράς πουλερικών και αυγών, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, 6.000 πάπιες σφαγιάστηκαν σε ένα αγρόκτημα στην περιοχή Nafferton, στο EastYorkshire, την περασμένη Δευτέρα, μετά από τη γρίπη των πτηνών που ανιχνεύθηκε σε πτηνά του κοπαδιού. Ήδη το αγρόκτημα βρίσκεται σε ζώνη αποκλεισμού.

Οι αξιωματούχοι υγείας προσπάθησαν να καθησυχάσουν το κοινό, τονίζοντας ότι δεν υπήρξε απειλή για τον άνθρωπο, καθώς το επικίνδυνο στέλεχος βρέθηκε σε ζώα. Ο NigelGibbens, Προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της βρετανικής κυβέρνησης, επεσήμανε ωστόσο, ότι το κρούσμα δεν αφορούσε το στέλεχος H5N1 του ιού, που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο και να αποδειχθεί μοιραία.