εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Συμβολή της Γεωργίας στην Προστασία του Περιβάλλοντος

0 comments

Οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa-Cogeca ζητούν να δοθεί έμφαση στην συμβολή της γεωργίας στο περιβάλλον και την ενεργειακή ασφάλεια.

 
Έκκληση προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. να λάβουν καλύτερα υπόψη την τεράστια συμβολή της γεωργίας και της δασοκομίας στην μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στις μεταφορές, αλλά και στην ενεργειακή ασφάλεια, έκαναν οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa-Cogeca, λίγο πριν την σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις 23 και 24 Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, με επιστολή που απέστειλαν προς τον προεδρεύοντα της συνόδου Ιταλό πρωθυπουργό κ. Matteo Renzi και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Herman Van Rompuy, οι Copa-Cogeca προειδοποιούν, ότι πρέπει να υπολογιστεί καλύτερα η σημαντική συμβολή της γεωργίας και της δασοκομίας στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στον τομέα των μεταφορών και για την ενεργειακή ασφάλεια, όταν συζητηθεί το πλαίσιο πολιτικής για το κλίμα και την ενέργεια σχετικά με την περίοδο 2020-2030.

Αναλυτικότερα, επί του θέματος ο Γενικός Γραμματέας των δύο οργανώσεων, κ. Pekka Pesonen, τόνισε: Η βιομάζα που προέρχεται από τους τομείς της γεωργίας και της δασοκομίας της ΕΕ έχει σημαντική συμβολή στην μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στον τομέα των μεταφορών και για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, μειώνοντας την εξάρτησή μας από το πετρέλαιο. Σε αντίθεση με άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τηρεί επίσης αυστηρά κριτήρια αειφορίας που θεσπίζονται από την ευρωπαϊκή και την εθνική νομοθεσία. Ωστόσο, το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που έχουν δει οι Copa-Cogeca αποτυγχάνει να λάβει υπόψη το γεγονός αυτό. Ο τομέας των μεταφορών δεν πρέπει να ενσωματωθεί στο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών, καθώς αυτό θα ήταν αντίθετο προς την κοινή αγορά, θα να είναι αναποτελεσματικό και θα υπονομεύσει πλήρως τα κριτήρια αειφορίας για τα βιοκαύσιμα και τα βιορευστά. Καλούμε λοιπόν τους αρχηγούς των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ να το εξασφαλίσουν αυτό, όταν θα συζητούν τα συμπεράσματα σχετικά με το πλαίσιο πολιτικής για το κλίμα και την ενέργεια για την περίοδο 2020-2030.

Καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην κωδικοποίηση των οδηγιών 2009/28 / ΕΚ και 98/70 / ΕΚ για την περίοδο 2020-2030 να εξασφαλιστεί η συνέχεια των στόχων της Ε.Ε. για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή. Καλούμε επίσης να ενσωματωθεί η βιομάζα που χρησιμοποιείται για ενεργειακούς σκοπούς στους στόχους της ενεργειακής ασφάλειας και της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Πράγματι, για πολλά χρόνια, η γεωργία και η δασοκομία έχουν αποδείξει ότι είναι ικανές να παράγουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο τομέας των γεωργικών ειδών διατροφής της ΕΕ αντιπροσωπεύει σχεδόν 40 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Η απασχόληση στον τομέα της γεωργίας έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις σε άλλους τομείς, με μια θέση εργασίας στον τομέα της γεωργίας να δημιουργεί 6 θέσεις εργασίας στο σύνολο της οικονομίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Copa-Cogeca προειδοποιούν ενάντια στην λήψη μιας μονομερούς απόφασης της ΕΕ για μείωση των αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% κάτω από τα επίπεδα του 1990 μέχρι το 2030. Δεν μπορεί να τίθεται σε κίνδυνο η ανάπτυξη και η απασχόληση στις αγροτικές περιοχές της ΕΕ, σε μια εποχή που 6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας έχουν ήδη χαθεί κατά την τρέχουσα οικονομική κρίση».