εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Εξελίξεις στη ΔΩΔΩΝΗ

0 comments

 Νέα δεδομένα στην υπόθεση πώλησης της Δωδώνη δημιουργεί η συμμαχία των ηπειρωτικών Ενώσεων με την Βίκος Α.Ε. προκειμένου να διεκδικήσουν τη γαλακτοβιομηχανία. Η γνωστή εταιρεία εμφιαλωμένων νερών και αναψυκτικών είναι τελικά ο στρατηγικός επενδυτής με τον οποίο η (πρώην) ΕΑΣ Ιωαννίνων βρισκόταν το τελευταίο διάστημα σε επαφές προκειμένου να επικαιροποιήσει την προσφορά που έχει καταθέσει στο διαγωνισμό. H γνωστή βιομηχανία εμφιαλωμένων νερών και αναψυκτικών είναι ο στρατηγικός επενδυτής για τον οποίο μιλούσαν οι ΕΑΣ.

Η γνωστοποίηση της συμφωνίας –που επιβεβαιώθηκε επισήμως από τη Βίκος Α.Ε.- έρχεται τη στιγμή που η διαδικασία πώλησης βρίσκεται σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο σημείο. Εν τω μεταξύ,  ο όμιλος «Όλυμπος – ΤΥΡΑΣ» είναι έτοιμος να προσφύγει σε ένδικα μέσα διαμαρτυρόμενος για πρόσφατες αλλαγές στους όρους του διαγωνισμού –μετά τη μεταβίβαση της Δωδώνη στον εκκαθαριστή- οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα η πρότασή του να βρεθεί δεύτερη (αντί για πρώτη) στην κατάταξη.

Μια τέτοια εξέλιξη είναι πολύ πιθανό να «τινάξει» όλο το διαγωνισμό στον αέρα παρατείνοντας την αγωνία για το μέλλον της εταιρείας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη αποφάσισε να κλείσει το σταθμό συγκέντρωσης γάλακτος στο Καστρί Καναλακίου του νομού Πρέβεζας, ο οποίος εξυπηρετούσε ολόκληρη την περιοχή του Φαναρίου. Σύμφωνα με όσα αναφέρει σχετικό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ, ο σταθμός παραλαβής γάλακτος στο Καστρί είχε καταργηθεί ουσιαστικά πριν δύο χρόνια και είχε μετατραπεί σε σταθμό μεταφόρτωσης, ενώ την Παρασκευή οι κτηνοτρόφοι ενημερώθηκαν ότι στο εξής η παραλαβή θα γίνεται στο σταθμό της Παραμυθιάς. Οι κτηνοτρόφοι καλούν τη διοίκηση της Δωδώνης να ανακαλέσει την απόφαση αυτή αφού κανείς τους δεν έχει τη δυνατότητα να την εφαρμόσει

Κινητοποιήσεις των Κτηνοτρόφων

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τις εγκαταστάσεις της Δωδώνης πραγματοποίησαν στις 27 Αυγούστου, οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου, οι οποίοι δεν συμφωνούν με την από κοινού διεκδίκηση της γαλακτοβιομηχανίας από τις ΕΑΣ της Ηπείρου με την Εταιρεία Βίκος. «Οι Ενώσεις έπρεπε να βάλουν μια κόκκινη γραμμή και να μην δεχθούν αυτή την πρόταση», δήλωσε ο κ. Μιχάλης Τζίμας, εκπρόσωπος των κτηνοτρόφων της Ηπείρου.

«Ξεκινάει ένας αγώνας επιβίωσης ο οποίος έχει να κάνει με τα προβλήματα του κλάδου σε συνδυασμό με το ξεπούλημα της Δωδώνης. Η νέα αυτή πρόταση που προέκυψε με την συμμετοχή της εταιρεία Βίκος δεν διαφέρει σε τίποτα από όλες τις άλλες αφού οι κτηνοτρόφοι θα έχουν την ίδια μεταχείριση», συμπλήρωσε ο κ. Τζίμας.

Για το θέμα ανακοίνωση εξέδωσαν και οι ΕΑΣ της Ηπείρου η οποία αναφέρει:

Οι σύμβουλοι των Ενώσεων διερεύνησαν εκτενώς την αγορά σε Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Μεταξύ των επιχειρήσεων που εξέφρασαν ενδιαφέρον για την συνεργασία ήταν και εταιρείες ανταγωνιστικές, funds που αποσκοπούσαν μόνο σε υπεραξίες και εταιρείες εκτός των προδιαγραφών των Ενώσεων. Στο πλαίσιο των επαφών αυτών, έγιναν συναντήσει με πολυεθνικές εταιρείες συνεταιριστικού προφίλ, οι οποίες όμως δήλωσαν ότι δεν ενδιαφέρονται στην παρούσα φάση να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Εν τέλι επιτεύχθηκε συμφωνία με Στρατηγικό Συνεργάτη ο οποίος φέρει τις προδιαγραφές που έχουν θέσει οι Ενώσεις, διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο πωλήσεων και διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της Δωδώνη. Η εταιρεία αυτή είναι η ΒΙΚΟΣ Α.Ε., του κ. Πέτρου Σεπετά.

Η ΒΙΚΟΣ Α.Ε. είναι μια από τις πλέον καταξιωμένες εταιρείες στην Ελλάδα, δραστηριοποιείται δε στην ίδια περιοχή με τη Δωδώνη. Κατατάσσεται ανάμεσα στις 100 πρώτες ελληνικές βιομηχανίες ως προς το ύψος των πωλήσεων και στια 25 πρώτες προς το EBITDA και την καθαρή κερδοφορία της. Η εταιρεία απασχολεί 300 εργαζόμενους άμεσα και 500 έμμεσα.

Η ΒΙΚΟΣ Α.Ε. έχει δεσμευτεί ότι οι εγκαταστάσεις της Δωδώνη θα παραμείνουν στα Ιωάννινα και όλα τα προϊόντα της εταιρείας θα παράγονται εκεί, διασφαλίζοντας την αξιοποίηση των εργαζομένων, την ανάπτυξη της Ζώνης Γάλακτος της περιφέρειας και την ενίσχυση των δεσμών με τους παραγωγούς και την τοπική κοινωνία της Ηπείρου.
Η μεταβίβαση των μετοχών της Δωδώνης στο σχήμα των Ενώσεων δεν θα έχει μόνο οικονομικές αλλά και κοινωνικές επιδράσεις, ενώ θα αποτελέσει πρότυπο επιτυχούς απεμπλοκής φορέα του ευρύτερου δημόσιου τομέα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, με εμφανή αναπτυξιακά αποτελέσματα.

ΠΑΣΟΚ για τη συμφωνία των ΕΑΣ Ηπείρου για τη ΔΩΔΩΝΗ

Σημαντική και θετική εξέλιξη», θεωρεί το ΠΑΣΟΚ την πρόσφατη ανακοίνωση και συμφωνία των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ηπείρου με στρατηγικό επενδυτή, προερχόμενο από την περιοχή, για την απόκτηση του ποσοστού της ΔΩΔΩΝΗΣ ΑΕ, που κατέχει σήμερα η ΑΤΕ.

Αυτό δήλωσε ο εισηγητής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για θέματα υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Δριβελέγκας, επισημαίνοντας τη βασική θέση και στάση του Κινήματος για ενίσχυση της πρωτογενούς τοπικής παραγωγής.
 

 

Δήμος για Δωδώνη και Κτηνοτροφία

Τα θέματα αυτά αποτέλεσαν το βασικό αντικείμενο συζήτησης στη συνάντηση που είχαν στις 28 Αυγούστου ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος με αντιπροσωπεία των Κτηνοτροφικών Συνεταιρισμών της Ηπείρου. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Βίνης, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δημήτρης Τασούλας και ο επικεφαλής της παράταξης «3 κλικ Αριστερά» και βουλευτής Ιωαννίνων Χρήστος Μαντάς. Η πραγματοποίηση της συνάντησης αυτής αποφασίστηκε κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία παρέστη ομάδα κτηνοτρόφων.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Μιχάλης Τζίμας –εκπρόσωπος των κτηνοτρόφων- αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, η κατάσταση στο χώρο της κτηνοτροφίας είναι εκρηκτική και η χρονιά προμηνύεται ιδιαίτερα δύσκολη. Οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες και ειδικά στις ζωοτροφές και η μείωση των τιμών σε γάλα και κρέας δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας. Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Ή λαμβάνονται μέτρα για τη στήριξη της κτηνοτροφίας ή οδηγούμαστε στη διάλυση. Διάλυση της κτηνοτροφίας σημαίνει κατάρρευση της οικονομίας στην Ήπειρο, τόνισε ο κ. Τζίμας.

Σχετικά με την γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη ο κ. Τζίμας επανέλαβε την πάγια θέση των κτηνοτρόφων για αναβολή του διαγωνισμού πώλησης. «Εκθέσαμε τις απόψεις μας και πιστεύουμε σε πιο ουσιαστική στήριξη από το Δήμο», υπογράμμισε.

Ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος τόνισε με έμφαση ότι η διατήρηση και η ενίσχυση της κτηνοτροφίας στην Ήπειρο αποτελεί μείζονα προτεραιότητα. Η κτηνοτροφία και η πτηνοτροφία αποτελούν τους πιο σημαντικούς κλάδους του πρωτογενούς τομέα. Αν τα χάσουμε τότε θα έχει καταρρεύσει όλη η τοπική οικονομία, υπογράμμισε ο κ. Φίλιος.

Σχετικά με τα προβλήματα της κτηνοτροφίας, ο δήμαρχος έκανε γνωστό ότι θα αποσταλεί σχετικό υπόμνημα στους αρμόδιους υπουργούς και τον πρωθυπουργό.

Όσον αφορά τη Δωδώνη, για το Δήμο αυτό που προέχει είναι η διατήρηση και η ενίσχυση της γαλακτοβιομηχανίας στην Ήπειρο, καθώς η παρουσία της είναι άμεση συνδεδεμένη με την τοπική κτηνοτροφία. Εάν η αναστολή του διαγωνισμού δεν επιτευχθεί τότε θα πρέπει να δούμε τι συμφέρει περισσότερο. Πάση θυσία, η Δωδώνη πρέπει να μείνει στα Γιάννινα, πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει τον τόπο μας και τους κτηνοτρόφους, υπογράμμισε ο Δήμαρχος.

Διαγωνισμός για τη ΔΩΔΩΝΗ

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών που κατατέθηκαν από ελληνικές και ξένες εταιρείες για τη ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ. Ταυτόχρονα, ξεκινά το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας που περιλαμβάνει την αξιολόγηση των τριών εταιρειών που πέρασαν στην επόμενη φάση. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η σχετική διαδικασία και η μεταβίβαση της εταιρείας, που θα ολοκληρωθεί με την τελική υπογραφή, αναμένεται εντός των επόμενων 20 ημερών.

Τρεις είναι οι εταιρείες που συνεχίζουν στην τελική και πλέον κρίσιμη φάση του διαγωνισμού για την πώληση της Δωδώνης και δεν είναι ανάμεσα σε αυτές η κοινοπραξία των ΕΑΣ της Ηπείρου με τη Βίκος Α.Ε. Σύμφωνα με το υπουργείο Οιικονομικών, η τελική φάση και η μεταβίβαση της εταιρείας θα έχουν ολοκληρωθεί εντός 20 ημερών.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών δόθηκε στη δημοσιότητα αργά το βράδυ της Παρασκευής 31 Αυγούστου και κάνει λόγο για ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης των προσφορών σημειώνοντας πως τρεις εξ αυτών περνούν στο δεύτερο και τελευταίο στάδιο.

Οι εταιρείες που παίρνουν την «πρόκριση» δεν δημοσιοποιούνται, αλλά μάλλον πρόκειται για την κοινοπραξία της Simos Foods με ρωσικό επενδυτικό γκρουπ, η οποία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι ο προτιμητέος υποψήφιος, την Όλυμπος και τη γαλλική Lactalis οι οποίοι φέρονται να είναι ο πρώτος και ο δεύτερος επιλαχών αντίστοιχα. Εκτός από τις Ενώσεις και τη Βίκος, εκτός από την τελική φάση μένει -όπως όλα δείχνουν- και η τουρκική AgroFarma.

Ερωτηματικό αποτελεί η στάση του ομίλου ΤΥΡΑΣ (Όλυμπος) ο οποίος είχε προαναγγείλει προσφυγή στη δικαιοσύνη μετά την αλλαγή των όρων του διαγωνισμού. Κάτι που, αν συμβεί, θα μπορούσε να ανατρέψει τη διαδικασία. Ο θεσσαλικός όμιλος φερεται να έχει προσφέρει περί τα 27-28 εκατ. ευρώ.

Ζήτημα υπάρχει, ως γνωστόν, με την πρόταση της Simos Foods η οποία οφείλει αρκετά χρήματα στη Δωδώνη από την εμπορική τους συνεργασία. Ωστόσο, τον κύριο λόγο στην κοινοπραξία φέρεται να έχει ρωσικό επενδυτικό γκρουπ με έδρα τη Γερμανία και κεφάλαια που προέρχονται από την πώληση ρωσικών βιομηχανιών τροφίμων. Το τίμημα που προσφέρουν ανέρχεται στα 25 εκατ. ευρώ σε μετρητά -σημείο που φαίνετια να υπερέχει της προσφοράς του ελληνικού ομίλου. Ο τρίτος της "παρέας", η γαλλική Lactalis φέρεται να έχει προσφέρει περί τα 20 εκατ. ευρώ και ενδιαφέρεται για τη Δωδώνη με βασικότερο κίνητρο τη φέτα.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών έχει ως εξής:

"Το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης  και τον προγραμματισμό της, προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Σήμερα ολοκληρώθηκε η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών που κατατέθηκαν από ελληνικές και ξένες εταιρίες για τη ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ και ξεκινά το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας που περιλαμβάνει την αξιολόγηση των τριών εταιριών που πέρασαν στην επόμενη φάση.

Η σχετική διαδικασία και η μεταβίβαση της εταιρίας, που θα ολοκληρωθεί με την τελική υπογραφή, αναμένεται εντός των επόμενων 20 ημερών."