εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Αποχαρακτηρισμός Δασών

0 comments

 

 
Το ΥΠΕΚΑ θεσμοθετεί διαδικασίες 10 ημερών για το χαρακτηρισμό μιας έκτασης ως δασικής ή μη.
 
 
 
Διαδικασίες διάρκειας 10 ημερών εγκαινιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος για το χαρακτηρισμό μίας έκτασης ως δασικής ή για τον αποχαρακτηρισμό αυτής, κατ’ εφαρμογή του νέου δασικού νόμου και επικαλούμενο λόγους διαφάνειας.
 
Χρονικό όριο της όλης διαδικασίας είναι 10 ημέρες. Δηλαδή, με το νέο δασικό νόμο, μέσα στο παραπάνω χρονικό διάστημα θα κρίνεται αν μία έκταση είναι δασική ή όχι, θα αναρτάται η απόφαση του δασάρχη στον διαδικτυακό χώρο του υπουργείου και θα κοινοποιείται στον εκάστοτε ενδιαφερόμενο.
 
Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος αναφέρουν πως κάθε χρόνο εκδίδονται γύρω στις 20.000 πράξεις. Σύμφωνα με δασικούς υπαλλήλους, στην Αττική για να βγει μία πράξη χαρακτηρισμού απαιτείται πάνω από ένας χρόνος, ενώ αν η υπόθεση οδηγηθεί στα δικαστήρια, μπορεί να απαιτηθεί ως και μία εικοσαετία.
 
Η συντόμευση του χρόνου για τον αποχαρακτηρισμό μίας έκτασης ως δασικής είναι πολύ σημαντικό γεγονός για την κτηνοτροφία, δεδομένου ότι δεν θα καθυστερεί ο χρόνος για την αδειοδότηση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και τη νόμιμη λειτουργία της μονάδας, τουλάχιστον γι΄ αυτό το λόγο. Υπάρχουν, βέβαια, κι άλλοι λόγοι για την καθυστέρηση, όπως είναι οι χρήσεις γης και η οικοδομική άδεια. 
 
Εν τω μεταξύ, τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουν να δημοσιεύονται στη διαδικτυακή πύλη του ΥΠΕΚΑ όλες οι πράξεις χαρακτηρισμού μαζί με τα τοπογραφικά διαγράμματα και άλλες αποφάσεις ανωτέρων οργάνων που αφορούν τις εκτάσεις, αλλά και των ενστάσεων.