εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Καταβολή Βασικής Ενίσχυσης

0 comments

 

 
Η ΕΕ δημοσίευσε κατ’ εξουσιοδότηση πράξη στην οποία δίνει διευκρινίσεις για τους ελέγχους και την καταβολή της βασικής ενίσχυσης. 
 
 
 
Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την κατ’ εξουσιοδότηση πράξη (ΕΕ) αριθ. 809/2014, στην οποία δίνονται διευκρινίσεις στην εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 (οριζόντιος κανονισμός) όσον αφορά το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου (ΟΣΔΕ), τα μέτρα αγροτικής ανάπτυξης και την πολλαπλή συμμόρφωση. 
 
Όπως υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «τα κράτη μέλη έχουν πλέον όλα τα λεπτομερή στοιχεία που χρειάζονται προκειμένου να εφαρμόσουν τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ από την 1η Ιανουαρίου 2015». Η κατ’ εξουσιοδότηση πράξη δίνει διευκρινίσεις μεταξύ άλλων για τους διοικητικούς και επιτόπιους ελέγχους που πρέπει να διενεργούν τα κράτη μέλη σε σχέση με την τήρηση των κριτηρίων επιλεξιμότητας της στρεμματικής ενίσχυσης, για τον τρόπο καταβολής των ενισχύσεων στις μεταβιβάσεις των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, για το ελάχιστο επίπεδο επιτόπιων ελέγχων και το περιεχόμενο των εν λόγω ελέγχων, για τις περιπτώσεις στις οποίες αιτήσεις ενίσχυσης και αιτήσεις πληρωμής μπορούν να διορθώνονται και να προσαρμόζονται μετά την υποβολή τους, για την εφαρμογή και τον υπολογισμό της συνολικής ή μερικής ανάκτησης πληρωμών.
 
Πράξη 809/2014 
Η κατ’ εξουσιοδότηση πράξη (ΕΕ) αριθ. 809/2014 περιλαμβάνει μεταξύ άλλων διευκρινήσεις για τη θέσπιση κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου, τα μέτρα αγροτικής ανάπτυξης και την πολλαπλή συμμόρφωση. 

Όσον αφορά τους επιτόπιους ελέγχους, η μέτρηση του αγροτεμαχίου μπορεί να περιοριστεί σε ένα τυχαία επιλεγμένο δείγμα, που θα καλύπτει ποσοστό τουλάχιστον 50 % των αγροτεμαχίων για τα οποία έχει υποβληθεί αίτηση ενίσχυσης ή και αίτηση πληρωμής. Σε περίπτωση που από τον δειγματοληπτικό έλεγχο αποκαλυφθούν περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, γίνεται μέτρηση όλων των αγροτεμαχίων ή εξάγονται συμπεράσματα από το δείγμα ελέγχου. 

Έλεγχοι με τηλεπισκόπηση 
Όταν ένα κράτος μέλος διενεργεί επιτόπιους ελέγχους με τηλεπισκόπηση, η αρμόδια αρχή: 
α) προβαίνει σε ερμηνεία των ορθοφωτογραφιών (δορυφορικών ή εναέριων) όλων των αγροτεμαχίων ανά αίτηση ενίσχυσης ή και αίτηση πληρωμής που πρέπει να ελεγχθούν με σκοπό να αναγνωριστεί το είδος εδαφοκάλυψης, και, κατά περίπτωση, το είδος της καλλιέργειας και να μετρηθεί η έκταση 
β) διενεργεί φυσικό έλεγχο όλων των αγροτεμαχίων για τα οποία η φωτοερμηνεία δεν καθιστά δυνατή την επαλήθευση της ακρίβειας της δήλωσης εκτάσεων κατά τρόπο που κρίνεται ικανοποιητικός από την αρμόδια αρχή 
γ) διενεργεί όλους τους απαιτούμενους ελέγχους για την επαλήθευση της συμμόρφωσης με τα κριτήρια επιλεξιμότητας, τις δεσμεύσεις και άλλες υποχρεώσεις που συνδέονται με τα αγροτεμάχια 
δ) προβαίνει σε λήψη εναλλακτικών μέτρων με σκοπό την κάλυψη της μέτρησης της έκτασης τυχόν αγροτεμαχίων που δεν καλύπτονται από τη φωτογραφική απεικόνιση. 

Μεταβίβαση εκμεταλλεύσεων 
Εάν μια εκμετάλλευση μεταβιβαστεί εξ ολοκλήρου από δικαιούχο σε άλλο δικαιούχο μετά την υποβολή αίτησης ενίσχυσης, δεν χορηγείται ενίσχυση στον μεταβιβάζοντα για την εκμετάλλευση που έχει μεταβιβαστεί. 

Η ενίσχυση ή η πληρωμή για την οποία έχει υποβάλει αίτηση ο μεταβιβάζων καταβάλλεται στον διάδοχο, εφόσον: 
α) ο διάδοχος ενημερώσει την αρμόδια αρχή για τη μεταβίβαση και ζητήσει την καταβολή της ενίσχυσης ή και της στήριξης εντός προθεσμίας που καθορίζεται από τα κράτη μέλη 
β) ο διάδοχος υποβάλει τα αποδεικτικά στοιχεία που ενδεχομένως απαιτεί η αρμόδια αρχή 
γ) πληρούνται όλοι οι όροι χορήγησης της ενίσχυσης ή και της στήριξης όσον αφορά την εκμετάλλευση που έχει μεταβιβαστεί. 

Από τη στιγμή που ο διάδοχος ενημερώνει την αρμόδια αρχή και ζητεί την καταβολή της ενίσχυσης τότε
α) ο διάδοχος αποκτά όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του μεταβιβάζοντος που απορρέουν από την έννομη σχέση μεταξύ του μεταβιβάζοντος και της αρμόδιας αρχής, την οποία δημιουργεί η αίτηση ενίσχυσης, η αίτηση στήριξης ή η αίτηση πληρωμής 
β) όλες οι αναγκαίες ενέργειες για τη χορήγηση της ενίσχυσης ή και της στήριξης και όλες οι δηλώσεις του μεταβιβάζοντος πριν από τη μεταβίβαση, αποδίδονται στον διάδοχο για τους σκοπούς της εφαρμογής των σχετικών ενωσιακών κανόνων 
γ) η εκμετάλλευση που έχει μεταβιβαστεί θεωρείται, κατά περίπτωση, ως χωριστή εκμετάλλευση για το σχετικό έτος υποβολής αιτήσεων.