εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Νέα ΚΑΠ και Ζωική Παραγωγή

0 comments

 

 
Θετική κατ’ αρχήν κρίνεται η μεταφορά πόρων στην κτηνοτροφία, από 19% στο 25% των κονδυλίων του εθνικού φακέλου της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, από τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας.
 
 
 
Σύμφωνα με το ΣΕΚ, έτσι αίρονται παλαιότερες αδικίες της σχέσης μεταξύ ζωικής και φυτικής παραγωγής, η οποία όμως δεν αποκαθίσταται πλήρως και για αυτό θεωρεί ότι το ποσό για τη ζωική παραγωγή θα πρέπει να αυξηθεί περισσότερο.
 
Η παραπάνω επισήμανση περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων σε επιστολή του προέδρου του Δ.Σ. του ΣΕΚ, κ. Παναγιώτη Πεβερέτου προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με θέμα τις «Εθνικές επιλογές για την ΚΑΠ 2015 – 2020».
 
Στην επιστολή, η οποία έχει τίτλο: «Εθνικές Επιλογές – ΚΑΠ 2015-2020», ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, σε συνέχεια των ανακοινώσεων για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, επισημαίνει τα ακόλουθα:
 
Η τελική πρόταση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αρχιτεκτονική της κατανομής των ενισχύσεων της νέας ΚΑΠ δεν δόθηκε σε πραγματική διαβούλευση με κύρια ευθύνη της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, προκειμένου να τοποθετηθούμε.
 
Είναι θετική κατ’ αρχήν η μεταφορά πόρων στην κτηνοτροφία, από 19% στο 25% των κονδυλίων του εθνικού φακέλου, ώστε να αρθούν παλαιότερες αδικίες της σχέσης μεταξύ ζωικής και φυτικής παραγωγής, την οποία δεν αποκαθιστά πλήρως γι’ αυτό θεωρούμε ότι το ποσό για τη ζωική παραγωγή θα πρέπει να αυξηθεί.
 
Από τις ανακοινώσεις σε σχέση με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα, τα οποία περιμένουμε να απαντηθούν και συγκεκριμένα:
 
1. Επαρκούν τα 1.780.000 εκτάρια βοσκοτόπων για να καλύψουν τις σημερινές ανάγκες των κτηνοτρόφων για βοσκοτόπους και ποια η κατανομή τους ανά νομό;
2. Έχουν υπολογιστεί τα 10 εκ. στρεμ. περίπου ξυλώδους βλάστησης να ενταχθούν στις νέες επιλέξιμες εκτάσεις;
3. Έχει υπολογιστεί με ποιες εκτάσεις βοσκοτόπων θα ενισχύεται η κτηνοτροφία το 2020;
4. Σύμφωνα με την ανακοίνωση στη συνδεδεμένη ενίσχυση συμπεριλαμβάνονται απαραίτητα οι μονάδες ζωικής παραγωγής που ήταν δικαιούχοι ειδικών δικαιωμάτων. Το ποσό των 89 εκ. € που είναι η υφιστάμενη αξία των ειδικών δικαιωμάτων θα δοθεί και σε αυτούς που είχαν ειδικά δικαιώματα ανεξάρτητα αν δηλώνουν σήμερα βοσκότοπο;
5. Γιατί δόθηκε μόνο το 1% του εθνικού φακέλου για τις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες για παραγωγή ζωοτροφών και όχι το 2%;
6. Γατί δεν συμπεριλαμβάνεται και η γαλακτοπαραγωγός αγελαδοτροφία στη συνδεδεμένη ενίσχυση;
 
Ειδικότερα, σε ότι αφορά τη συνδεδεμένη ενίσχυση διαπιστώνουμε ότι:
 
• Δεν φαίνεται να λαμβάνεται υπόψη στο στρατηγικό σας σχεδιασμό το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός κτηνοτρόφων δεν ήταν δικαιούχοι ειδικών δικαιωμάτων ούτε διέθεταν βοσκότοπο και σύμφωνα με το υπόμνημα που σας είχε καταθέσει ο ΣΕΚ στην πρόσφατη συνάντηση εκτρέφουν 2 εκατομμύρια αιγοπρόβατα από τα οποία παράγονται 350.00 με 400.000 τόνοι γάλακτος περίπου.
 
• Σε ότι αφορά την αιγοπροβατοτροφία προτείνεται η ενίσχυση να κατευθύνεται μόνο για το γάλα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή Φέτας και δεν λαμβάνεται υπόψη ότι περίπου 240.000 τόνοι αιγοπρόβειου γάλακτος αποκλείονται της ενίσχυσης διότι κατευθύνονται για παραγωγή άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων εκτός της Φέτας.
 
Ειδικότερα δεν λαμβάνεται υπόψη ότι:

Α) Η Κρήτη, αλλά και γενικότερα οι νησιωτικές περιοχές της χώρας μας πλην του νομού Λέσβου δεν συμπεριλαμβάνονται στη γεωγραφική ζώνη προέλευσης του πρώτης ύλης για την παρασκευή Φέτας .
 
Β) Εκτός της Φέτας παράγονται αποκλειστικά από πρόβειο ή γίδινο γάλα ή μίγμα αυτών άλλα 16 (από τα 21 Π.Ο.Π.) γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το Κασέρι, η Κεφαλογραβιέρα, η Γραβιέρα Κρήτης.
 
Γ) Η παρασκευή γιαούρτης αποτελεί σημαντικό παραδοσιακό γαλακτοκομικό προϊόν, ιδιαίτερης σημασίας για την αιγοπροβατοτροφία της χώρας μας.
 
Δ) Με δεδομένο ότι οι μεταποιητικές επιχειρήσεις γάλακτος στη χώρα μας δεν διαχωρίζονται σε αυτές που παράγουν Φέτα και σε αυτές που παράγουν γιαούρτι και άλλα τυριά είναι αδύνατο να διαχωριστεί το γάλα που κατευθύνεται για Φέτα και επιπλέον θα υπάρξουν και άλλες παρενέργειες σε βάρος του παραγωγού αλλά και του προϊόντος.
 
• Στους τομείς που ενισχύονται (Βοοειδή αιγοπρόβατα) καμία αναφορά δεν γίνεται στην γαλακτοπαραγωγό αγελαδοτροφία που τόσο πολύ βάλλεται. Υπενθυμίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια σημειώνεται συνεχή συρρίκνωση του ζωικού κεφαλαίου και της παραγωγής γάλακτος και δραματική μείωση του αριθμού των αγελαδοτρόφων (66% εγκατέλειψαν το επάγγελμα τα τελευταία δέκα χρόνια).
 
 
Ο ΣΕΚ, στα πλαίσια και των προτάσεών του, οι οποίες από 1/7/2014 έχουν κατατεθεί στο ΥΠΑΑΤ ζητάει:
 
Να υπάρξει κλιμάκωση της συνδεδεμένης ενίσχυσης και να λαμβάνονται υπόψη συγκεκριμένα κριτήρια, ανάλογα με τον ενισχυόμενο τομέα.
 
Ιδιαίτερα για την αιγοπροβατοτροφία θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κριτήρια όπως α) εκμεταλλεύσεις που δεν διαθέτουν βοσκότοπο β) εκμεταλλεύσεις οι οποίες ενισχύονταν μόνο με ειδικά δικαιώματα και δεν διαθέτουν βοσκότοπο γ) για όλες τις κατηγορίες να υπάρχει επιπλέον ενίσχυση με στοιχεία ποσοτικά και ποιοτικά, όπως εφαρμόστηκε επιτυχώς με το άρθρο 69 του Κανονισμού 1782/2003 έως και το έτος 2009. Θα πρέπει η ενίσχυση να δοθεί στο σύνολο της παραγωγής και όχι μόνο στην ποσότητα γάλακτος που κατευθύνεται για την παραγωγή Φέτας.
 
Να συμπεριληφθεί στη συνδεδεμένη ενίσχυση η γαλακτοπαραγωγός αγελαδοτροφία.
 
Δεδομένης της βαρύτητας και της σημασίας του κλάδου για την αγροτική και συνολικά για την εθνική οικονομία κρίνεται απαραίτητο το 75 % του συνολικού ποσού για τη συνδεδεμένη ενίσχυση ( μη συμπεριλαμβανομένου του 2% για τις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες) να διατεθεί για τη στήριξη της παραγωγής και της βιωσιμότητας συγκεκριμένων τομέων της κτηνοτροφίας, (αιγοπροβατοτροφία, γαλακτοπαραγωγός αγελαδοτροφία κρεοπαραγωγός βοοτροφία ( θηλάζουσες αγελάδες, πάχυνση βοοειδών).
 
Τυχόν ποσά που θα μείνουν αδιάθετα θα πρέπει να παραμείνουν στον κλάδο στηρίζοντας τους τομείς της κτηνοτροφίας και ιδιαίτερα της αιγοπροβατοτροφίας.
 
Τα νέα κίνητρα για τις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες να δοθούν κατά προτεραιότητα στους κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφους με σκοπό την καλλιέργεια ιδιοπαραγόμενων ζωοτροφών (μηδική, τριφύλλια, βίκος, μπιζέλι κτηνοτροφικό, ρεβίθι κτηνοτροφικό, κουκιά κτηνοτροφικά).
 
Να ενισχυθούν μέσω της νέας ΚΑΠ οι πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που βρίσκονται σε φθίνουσες περιοχές.