εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Εμπόριο μεταξύ ΕΕ και Ν. Αφρικής

0 comments

 

 
Ευκολότερη πρόσβαση στην αγορά Ν. Αφρικής για τα αγροτικά προϊόντα της Ε.Ε. αναμένεται μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο μερών (Ε.Ε. και χωρών της Νοτιοαφρικανικής Αναπτυξιακής Κοινότητας).
 
 
 
Για αμοιβαία οικονομικά οφέλη από την εμπορική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Νότια Αφρική έκανε λόγο ο Επίτροπος Γεωργίας, Ντάτσιαν Τσιόλος. 
 
Με αυτή τη συμφωνία ανοίγει ουσιαστικά ο δρόμος για μακροπρόθεσμη κατάργηση δασμών και ποσοστώσεων όσον αφορά την πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ για προϊόντα που προέρχονται από την Μποτσουάνα, το Λεσότο, τη Μοζαμβίκη, τη Ναμίμπια και τη Σουαζιλάνδη. Επίσης, βελτιώνονται οι συνθήκες του ήδη υπάρχοντος εμπορικού συμφώνου Ε.Ε. και Νοτίου Αφρικής. Η ΕΕ, με τη σειρά της, θα αποκτήσει καλύτερη πρόσβαση στην αγορά της Νοτίου Αφρικής, ιδίως στον τομέα της γεωργίας. Επίσης, όταν οι χώρες της Νοτιοαφρικανικής Αναπτυξιακής Κοινότητας θα είναι έτοιμες να χορηγήσουν πιο εκτεταμένες παραχωρήσεις προς τους κύριους ανταγωνιστές της Ευρώπης, η ΕΕ θα είναι σε θέση να διεκδικήσει τις ίδιες βελτιώσεις.

Αναφερόμενος στην συμφωνία με τη Νότια Αφρική, ο Επίτροπος Γεωργίας, Ντάτσιαν Τσιόλος, δήλωσε: «Αυτή η συμφωνία εξασφαλίζει αμοιβαία επωφελείς οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Η κατάργηση όλων των επιστροφών εξαγωγής στον αγροτικό τομέα της ΕΕ, αποτελεί μέρος αυτής της συμφωνίας. Χαιρετίζω επίσης τη συμφωνία μας για τα προϊόντα με γεωγραφικές ενδείξεις (ΠΟΠ, ΠΓΕ κ.α.), που αποτελούν ένα βασικό εργαλείο για την προστασία των ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων και την αύξηση της προστιθέμενης αξίας τους». 

Η συμφωνία λαμβάνει υπόψη τις διαφορές στο επίπεδο ανάπτυξης μεταξύ της ΕΕ και των αφρικανών κρατών. Η Νότια Αφρική θα μπορεί, με την υφιστάμενη συμφωνία, να διαπραγματεύεται με την ΕΕ την περαιτέρω ανάπτυξη του εμπορίου μεταξύ των δύο πλευρών. 

Τα μέλη της Νοτιοαφρικανικής Αναπτυξιακής Κοινότητας θα μπορούν, σύμφωνα με τη συμφωνία, να προστατεύσουν τους «ευαίσθητους» τομείς στην εγχώρια αγορά τους από τους ευρωπαίους ανταγωνιστές. Σύμφωνα με την Κομισιόν, αυτό θα τους προσφέρει την αναγκαία ευελιξία, ώστε το εμπόριο να βοηθήσει την ανάπτυξη αυτών των χωρών. 

Περισσότερες πληροφορίες για την εμπορική συμφωνία Ε.Ε. – Νοτίου Αφρικής (στα αγγλικά): http://ec.europa.eu/trade/policy/countries-and-regions/regions/sadc/