εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ανακύκλωση για τα Τσόφλια των Αυγών

0 comments

 

 
Την αξιοποίηση ποσότητας από τα τσόφλια 15 εκατομμυρίων αυγών φαίνεται ότι δίνει η βιομηχανική ανακύκλωση.
 
 
 
Κάθε χρόνο περίπου 15 εκατομμύρια αυγά μετατρέπονται σε υποπροϊόντα για παρασκευή μακαρονιών, αρτοσκευασμάτων και γενικά τροφίμων. Μαζί με αυτά, παράγεται και μια τεράστια ποσότητα από κελύφη αυγών. Αυτά τα τσόφλια, όμως, μπορούν μετά από κατάλληλη βιομηχανική επεξεργασία να επαναχρησιμοποιηθούν σε πλαστικά, καλλυντικά ή συμπληρώματα διατροφής.

«Τα βιομηχανικά κελύφη αυγών θεωρούνται επικίνδυνα απόβλητα, διότι οι πρωτεΐνες στις μεμβράνες του αυγού αποσυντίθενται εύκολα και μπορούν να γίνουν τοξικές», σύμφωνα με τον Tas Orbán, διευθύνοντα σύμβουλο της Ecomotive Kft. «Μόνο εξειδικευμένες εταιρείες μπορούν να μεταφέρουν αυτού του είδους τα απόβλητα σε ειδικές τοποθεσίες διαχείρισης. Κι αυτό κοστίζει πολλά», τονίζει ο ίδιος. 

Απάντηση σε αυτό το δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος έρχεται να δώσει ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, στο οποίο αναπτύχθηκε ένας μηχανισμός που διαχωρίζει τη μεμβράνη από το κέλυφος. Η μεμβράνη έπειτα στεγνώνεται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για να διατηρήσει τις ιδιότητές της και τέλος αποστειρώνεται. 

«Αν πραγματικά μπορέσουν οι ερευνητές να κάνουν αυτό το διαχωρισμό με βιομηχανικό τρόπο, τότε οι εταιρείες μεταποίησης αυγών έχουν μια πιθανότητα να βγάλουν κέρδος από τα απόβλητα, από κάτι που κάποτε τους κόστιζε», σύμφωνα με τον Tas Orbán.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι ο μηχανισμός τους θα μπορεί να διατεθεί στο εμπόριο σε τρία ή τέσσερα χρόνια. Υποστηρίζουν, μάλιστα, θα μπορούσε να βελτιώσει συνολικά την ανταγωνιστικότητα του πτηνοτροφικού τομέα στην Ευρώπη.

Πηγή: euronews