εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Εξαγωγές Αγροδιατροφικών Προϊόντων της ΕΕ

0 comments

 

Η Ε.Ε. αναδείχθηκε ο μεγαλύτερος παγκόσμιος εξαγωγέας αγροδιατροφικών προϊόντων για το 2013.
 
 
 
Το 2013, οι εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ συνέχισαν να αυξάνουν όπως και τα προηγούμενα χρόνια, φθάνοντας σε αξία τα 120 δις €, γεγονός που κατέστησε την Ευρωπαϊκή Ένωση τον πρώτο εξαγωγέα γεωργικών προϊόντων και τροφίμων παγκοσμίως.
 
Την ίδια στιγμή, οι εισαγωγές της ΕΕ παρέμειναν σχετικά σταθερές, έτσι το καθαρό γεωργικό εμπορικό ισοζύγιο παρουσίασε πλεόνασμα ύψους 18,5 δισεκ. €.
 
Τα παραπάνω είναι τα κύρια συμπεράσματα της επισκόπησης των γεωργικών εμπορικών επιδόσεων της ΕΕ για το 2013 , η οποία δόθηκε πρόσφατα στην δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της επισκόπησης, ενώ η ΕΕ είναι ένας φημισμένος εξαγωγέας υψηλής προστιθέμενης αξίας τελικών προϊόντων, η αύξηση των εξαγωγών του 2013 μπορεί να αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό σε ακατέργαστα προϊόντα που χαρακτηρίζονται ως εμπορεύματα, κυρίως σιτάρι και κριθάρι, κυρίως προς την Μέση Ανατολή και τις Βόρειες Αφρικανικές χώρες.

Συνολικά, οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες εξαγωγικές αγορές για τα γεωργικά προϊόντα της ΕΕ ήταν η Κίνα και η Σαουδική Αραβία, αν και οι ΗΠΑ συνέχισαν να είναι ο πιο σημαντικός προορισμός για τις εξαγωγές.