εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Αξιοποίηση Αυτόχθονων Φυλών

0 comments

 

 
Στα συμπεράσματα ημερίδας αναφέρεται η διατήρηση των αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων αλλά και η ευκαιρία για μελλοντική αξιοποίησή τους σε εμπορική κλίμακα.
 
 
 
Αυτό ανέδειξε η Επιστημονική Ημερίδα με τίτλο «Διατήρηση και διαχείριση ζωικών γενετικών πόρων: αναγκαιότητα και επένδυση ταυτόχρονα», που διοργανώθηκε από την Ελληνική Ζωοτεχνική Εταιρία και το ΥΠΑΑΤ, την 1η Ιουλίου, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η χώρα μας, όπως τονίστηκε, διαθέτει ένα σημαντικό αριθμό αυτόχθονων φυλών, που είναι προσαρμοσμένες στις ελληνικές συνθήκες, πολλές όμως από αυτές παρουσιάζουν πολύ μικρούς πληθυσμούς ή κινδυνεύουν με εξαφάνιση.
 
Στα πλεονεκτήματα των εγχώριων φυλών με μεγάλη οικονομική σημασία, συμπεριλαμβάνονται η ανθεκτικότητα σε αντίξοο περιβάλλον, η δυνατότητα αξιοποίησης πτωχών, άγονων εκτάσεων-βοσκοτόπων, η ανθεκτικότητα που παρουσιάζουν σε ασθένειες, η ικανότητα επιβίωσης με περιορισμένη ποσότητα τροφής και νερού και παραγωγή προϊόντων, κυρίως γάλα και κρέας, με μοναδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά.
 
Γι’ αυτό, επιτακτική ανάγκη αποτελεί η διατήρηση, η βελτίωση και η αύξηση των πληθυσμών τους, με στόχο την εμπορική εκμετάλλευση, καθώς μπορούν να αποφέρουν έσοδα από την πώληση τους ως ζωικό κεφάλαιο αλλά και να συνδεθούν με την παραγωγή προϊόντων ΠΟΠ, ΠΓΕ ή ΕΠΙΠ δίνοντάς τους προστιθέμενη αξία.
 
Καθοριστικό ρόλο στην παραπάνω διαδικασία θα διαδραματίσουν φορείς αλλά και συνεταιρισμοί, που είναι ενταγμένοι σε προγράμματα γενετικής βελτίωσης ή διατήρησης σπάνιων φυλών αγροτικών ζώων, καθώς πρέπει να αναδείξουν τις ιδιαιτερότητες και τα πλεονεκτήματα αυτών των φυλών στους Έλληνες κτηνοτρόφους, που τα τελευταία χρόνια έχουν στραφεί στην εκτροφή ξένων και πολλές φορές αμφισβητούμενων φυλών.