εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Προσφυγή της ΕΕ στον ΠΟΕ για το Χοιρινό Κρέας

0 comments

 

 
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να απευθυνθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), στη Γενεύη, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση της Ρωσίας να προχωρήσει σε απαγόρευση εισαγωγών νωπού χοιρινού κρέατος και ορισμένων προϊόντων του από την Ε.Ε., δεν είναι σύμφωνη με τους διεθνούς κανόνες εμπορίου.
 
 
 
 
Υπενθυμίζεται, ότι η Ρωσία προχώρησε σε εμπάργκο λόγω των κρουσμάτων της αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ASF), που παρουσιάστηκαν σε ορισμένες περιοχές της Λιθουανίας και της Πολωνίας, κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία. 

Όπως υποστηρίζει η Κομισιόν, οι ρωσικοί περιορισμοί των εισαγωγών είναι πράξεις ασυμβίβαστες με τον ΠΟΕ, ιδίως μετά τη συμφωνία για την εφαρμογή των υγειονομικών και φυτοϋγειονομικών μέτρων (συμφωνία SPS) και την GATT 1994.
 
Στη συνέχεια αναφέρει ότι μετά από αίτημα της ΕΕ, έγιναν διαβουλεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 30 Απριλίου και στις 1 Μαΐου 2014. Ωστόσο, οι συνομιλίες δεν οδήγησαν σε άρση των μέτρων. Ούτε οι διμερείς συζητήσεις που ακολούθησαν έφεραν κάποια πρόοδο. 

«Οι περιορισμοί της Ρωσίας στις εισαγωγές ευρωπαϊκού χοιρινού κρέατος δεν έχουν κάποια επιστημονική βάση», δήλωσε ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Κάρελ Ντε Γκουχτ. «Δεδομένου ότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες του διεθνούς εμπορίου, η Ευρώπη δεν έχει άλλη επιλογή από το να ζητήσει τη σύσταση ειδικής ομάδας στο πλαίσιο του ΠΟΕ», πρόσθεσε ο ίδιος. 

«Η ΕΕ έθεσε αμέσως σε εφαρμογή μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου. Έτσι, τα προϊόντα της ΕΕ από τις μη πληγείσες περιοχές είναι απόλυτα ασφαλείς. Παρά τις προσπάθειές μας, κατά τους τελευταίους πέντε μήνες, καθώς και τις και πολυάριθμες διμερείς επαφές που είχαμε με τη Ρωσία, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η συγκεκριμένη χώρα θα επιτρέψει το εμπόριο χοιρινού κρέατος από τις περιοχές της ΕΕ που δεν έχουν πληγεί από την ασθένεια», δήλωσε ο Επίτροπος για την υγεία της ΕΕ, Τόνιο Μποργκ. 

Οι ρώσικοι περιορισμοί στις εισαγωγές χοιρινού κρέατος από την ΕΕ έχουν ήδη δημιουργήσει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις σε ολόκληρο τον τομέα και απαιτούν μέτρα ενίσχυσης των Ευρωπαίων παραγωγών. Κατά τη διάρκεια των 5 μηνών, που η απαγόρευση έχει πλέον τεθεί σε εφαρμογή, οι παραγωγοί χοιρινού κρέατος της ΕΕ έχουν χάσει περίπου 580 εκατ. ευρώ, δήλωσε ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ Ντάστιαν Τσιόλος. 

Με την ένταξή της στον ΠΟΕ το 2012, η Ρωσία δεσμεύεται να διασφαλίσει ότι τα μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας των ζώων με βάση την επιστήμη, δεν περιορίζουν το εμπόριο περισσότερο από ό,τι χρειάζεται και να είναι υποχρεωμένη να μην εφαρμοστεί διακρίσεις στους εμπορικούς εταίρους της για να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγής της. 

Η Κομισιόν αναφέρει ότι έχει από καιρό συνειδητοποιήσει την απειλή της νόσου που προέρχονται από τις ανατολικές περιοχές. Εκτός από την ενίσχυση της εποπτείας, επέβαλε αμέσως μέτρα για την πρόληψη της περαιτέρω εξάπλωσης της νόσου. Τα μέτρα της ΕΕ έχουν ληφθεί με βάση την επικρατούσα διεθνή πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (OIE). 

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι ακόμα η ρώσικη πλευρά δεν έχει ανακοινώσει επίσημα ποια θα είναι η απάντησή της σε αυτή την απόφαση της Κομισιόν.