εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Αγορά Χοιρινού Κρέατος

0 comments

 

 
Η αυξημένη ζήτηση σε χοιρινό κρέας σε συνδυασμό με την περιορισμένη προσφορά είχε ως αποτέλεσμα την άνοδο των τιμών στο συγκεκριμένο προϊόν.
 
 
 
Σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή της Ένωσης Ευρωπαίων Χοιροτρόφων, Σβεν Χόιζερ, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, εδώ και µερικές ηµέρες η ζήτηση σε χοιρινό κρέας έχει αυξηθεί, καθώς υπάρχει ξεκάθαρη συσχέτιση µεταξύ της ανόδου της θερµοκρασίας αυτής της εποχής και των τιµών. Η αύξηση των τιμών στο ευρωπαϊκό χοιρινό κρέας υπολογίζεται σε 9%, μετά τα αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά που καταγράφει το συγκεκριµένο προϊόν στο χρηµατιστήριο του Σικάγο το τελευταίο δεκαήµερο.

Η αύξηση της κατανάλωσης έφερε στο προσκήνιο τη µειωµένη προσφορά του προϊόντος στη διεθνή αγορά, καθώς ΗΠΑ και Ευρώπη ανταγωνίζονται για τις ίδιες αγορές, όσον αφορά τις εξαγωγές τους, σύµφωνα µε τον αναλυτή της γαλλικής Offre & Demande Agricole Αντουάν Γκοτιέρ. 

Στο Σικάγο, οι τιµές του χοιρινού σηµειώνουν άνοδο κατά 56% από τις αρχές του έτους και πλέον έχουν σηµειώσει ένα νέο ιστορικό ρεκόρ στα επίπεδα των 1,33 δολαρίων ο τόνος. «Φαίνεται ότι η ευρωπαϊκή αγορά του χοιρινού έχει µπει πλέον στο ανοδικό κανάλι της αµερικανικής αγοράς και µια περαιτέρω άνοδος είναι πιθανή βραχυπρόθεσµα», αναφέρει ο Γκοτιέρ. 
 
Ιδιαίτερα για τις ευρωπαϊκές χώρες, ένας παράγοντας που συμβάλλει στην άνοδο των τιµών του προϊόντος είναι η µείωση στην ευρωπαϊκή παραγωγή χοιρινού, εξαιτίας του Κανονισµού για την ευζωία των χοιροµητέρων που ξεκίνησε από πέρυσι. 

Στην ελληνική αγορά η µέση τιµή διαµορφώνεται στα 1,99 ευρώ το κιλό το σφάγιο για την εµπορική κατηγορία Ε, σύµφωνα µε το εβδοµαδιαίο δελτίο τιµών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Στην Ιταλία η ίδια κατηγορία πωλείται στα 1,91 ευρώ το κιλό, στην Ισπανία στα 1,74 ευρώ το κιλό και στη Γαλλία στα 1,44 ευρώ το κιλό. Στη Γερµανία, η µέση τιµή διαµορφώνεται πλέον στα 1,54 ευρώ το κιλό, σηµειώνοντας την υψηλότερη εβδοµαδιαία άνοδο των τελευταίων τριών ετών.