εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Κλάδος του Κρέατος Πουλερικών

0 comments

 

Το κρέας των πουλερικών παραμένει ο πλέον δυναμικός τομέας παραγωγής και κατανάλωσης κρέατος στην Ε.Ε., με διαρκείς αυξητικές τάσεις από το 2007 και μετά αν και με βραδύτερους ρυθμούς από το παρελθόν.
 
 
 
Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της αγοράς γεωργικών προϊόντων, η οποία δόθηκε πρόσφατα στην δημοσιότητα, η παραγωγή του τομέα συνέχισε την επέκταση το 2013 με τη Γερμανία και την Πολωνία κύριους παραγωγούς ( +2 % και +8 % αντίστοιχα, έναντι του 2012).
 
Η αύξηση της παραγωγής αναμένεται να είναι μέτρια σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, καθώς το βόειο και το χοιρινό κρέας ανακάμπτουν μετά από μια περίοδο στενότητας της προσφοράς. Όμως λόγω της οικονομικής προσιτότητας των τιμών του σε σχέση με άλλα κρέατα σε μια ακόμα εύθραυστη οικονομική συγκυρία, η κατανάλωση κρέατος πουλερικών αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται, παρά την αυξημένη προσφορά των άλλων κρεάτων.
 
Οι εξαγωγές
 
Η ΕΕ παρέμεινε ισχυρός εξαγωγέας το 2013 με πάνω από 500 000 τόνους, παρά την απόφαση του Ιουλίου του 2013 να μηδενιστεί το υπόλοιπο μέρος των εξαγωγικών επιδοτήσεων. Ένα αυξανόμενο μερίδιο αποστολών πήγαν στη Σαουδική Αραβία και τη Νότια Αφρική (24 % του συνόλου των εξαγωγών κρέατος πουλερικών, σε σύγκριση με 21% το 2012 ).
 
Ωστόσο, η πολιτική της Ρωσικής κυβέρνησης για τη βελτίωση της αυτάρκειας μείωσε τη ροή προς τη Ρωσική Ομοσπονδία κατά 18 %. Οι εξαγωγές προς την Ουκρανία και τη Λευκορωσία μειώθηκαν ταυτόχρονα ( -28 % και -38 % αντίστοιχα ).
 
Συνολικά, το 2013 οι εξαγωγές της ΕΕ μειώθηκαν κατά 1 % σε σύγκριση με το 2012. Με την αύξηση του ανταγωνισμού από τη Βραζιλία στην παγκόσμια αγορά και μειωμένη ζήτηση από τη Ρωσία, οι εξαγωγές μπορεί να μειωθούν περαιτέρω το 2014 (-0,5% ), προτού ανακάμψουν το 2015.
 
Οι εισαγωγές
 
Μετά από δύο χρόνια αύξησης εισαγωγών, το 2013 χαρακτηρίστηκε από μια μείωση 6 % η οποία οφείλεται στα χαμηλότερα φορτία από τη Νότια Αμερική, κυρίως από τη Βραζιλία ( -12 % ), που ψάχνει για άλλες αγορές.
 
Αυτή αντισταθμίστηκε εν μέρει από την αύξηση του όγκου των εισαγωγών καταγωγής Ταϊλάνδης ( +15 % ) που προέκυψε από την άρση της απαγόρευσης της ΕΕ στο νωπό κοτόπουλο Ταϊλάνδης. Η επιβράδυνση της εσωτερικής αύξησης της κατανάλωσης στο πλαίσιο της βελτίωσης του βοείου κρέατος και τη διαθεσιμότητας του χοιρινού κρέατος αναμένεται να κρατήσουν βραχυπρόθεσμα τις εισαγωγές σε ένα σταθερό επίπεδο.

Τιμές Παραγωγού

Οι τιμές παραγωγού ακολούθησαν την ίδια κατεύθυνση, καθώς οι τιμές των ζωοτροφών παρέμειναν πάνω από τις τιμές του 2012 έως τον Αύγουστο ( με ρεκόρ στα 200 ευρώ/100 kg) και υποχωρώντας στη συνέχεια στο τέλος του έτους 2 % κατά μέσο όρο σε σύγκριση με το 2012.