εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Εμπλουτισμός Σιτηρεσίου με Φύκια

0 comments

 

Τις δυνατότητες εµπλουτισµού της διατροφής των παραγωγικών ζώων µε φύκια, διερευνά το ΤΕΙ Φλώρινας, Τµήµα Ζωικής Παραγωγής. 
 
 
 
Σύµφωνα µε τους Έλληνες ερευνητές του ΤΕΙ, από σειρά δηµοσιευµένων εργασιών διαπιστώθηκε ότι ορισµένες κατηγορίες φυκιών (π.χ. σπιρουλίνα), περιέχουν σηµαντικές ιδιότητες, οι οποίες µπορούν να βελτιώσουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ζωικών προϊόντων και να συµβάλλουν στην ενίσχυση της υγείας του καταναλωτή.

Το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ ∆υτικής Μακεδονίας, σε συνεργασία µε το Τµήµα ∆ιατροφής της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, ξεκίνησε δοκιµαστικά στο αγρόκτηµα του Ιδρύµατος στη Φλώρινα, τη διερεύνηση των επιδράσεων από την προσθήκη µικρο- και µακροφυκιών, ως προσθετικών ουσιών στο σιτηρέσιο παχυνόµενων ορνιθίων, στα παραγωγικά χαρακτηριστικά των ορνιθίων αλλά και σε ορισµένα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κρέατος. Μεταξύ άλλων, διερευνάται, εάν οι σηµαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες των φυκιών, είναι δυνατό να περάσουν διαµέσου του ορνιθίου κρέατος στο πιάτο του καταναλωτή συμβάλλοντας στη θωράκιση της υγείας του. Τα αποτελέσµατα της εργασίας αναµένεται ότι θα έχουν σηµαντικό πρακτικό ενδιαφέρον, ώστε να επεκταθούν και σε άλλους τοµείς της κτηνοτροφίας.