εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Νέα Γεωργία

0 comments

 

 
Με καλλιεργητικές πρακτικές χαμηλών εισροών και υψηλών αποδόσεων, μέσω της εφαρμογής υπερσύγχρονων τεχνολογιών θα μπορέσει η γεωργία να ανταποκριθεί στην εποχή μας και να αποφέρει κέρδη στους αγρότες.
 
 
 
Προς τα πού θα πρέπει να κινηθεί η γεωργία τα επόμενα χρόνια; Αν τον 20ο αιώνα η Πράσινη Επανάσταση εκμηχάνισε την παραγωγή αυξάνοντας κατακόρυφα τις αποδόσεις, στις αρχές του 21ου αιώνα ζητούμενο είναι μια γεωργία πιο ακριβής και αποδοτική, που θα εξασφαλίζει την πολυπόθητη οικονομία πόρων χωρίς συμβιβασμούς στο επίπεδο της παραγωγής.

Όπως φάνηκε από τη φετινή έκθεση αγροτικής τεχνολογίας Agritechnica, που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο, στο Ανόβερο της Γερμανίας, ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την ψηφιοποίηση των μεθόδων παραγωγής και την εφαρμογή στη γεωργία των επιτευγμάτων της σύγχρονης  τεχνολογίας, που επιτρέπουν τη χρήση σαφώς λιγότερων λιπασμάτων και φυτοπροστατευτικών μέσων αλλά και την οικονομία καυσίμων, έχοντας πάντα στο επίκεντρο την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων.

Προϋπόθεση για τη νέα μεταμόρφωση της γεωργίας αποτελεί η συνεχής ανταλλαγή απόψεων με την υπόλοιπη κοινωνία και η επίτευξη συναίνεσης για το πώς θέλουμε να διαμορφωθεί η αγροτική παραγωγή στο μέλλον.  Η πρόοδος των μεθόδων παραγωγής  θα πρέπει να συμβαδίζει με τις αντιλήψεις της κοινωνίας, πράγμα που δεν είναι πάντα αυτονόητο. Γι’ αυτό η μεγάλη πρόκληση είναι να εξεταστούν οι λόγοι που η σύγχρονη γεωργία δεν γίνεται αποδεκτή από ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας και να βρεθούν τις κατάλληλες λύσεις μέσα από την καινοτομία.

Ταυτόχρονα τίθενται και οικονομικά ζητήματα. Τα μεγάλα και σύγχρονα μηχανήματα κοστίζουν πολλά χρήματα, τα οποία μπορούν να διαθέσουν οι μεγάλες εκμεταλλεύσεις και οι εργοληπτικές εταιρείας που είναι διαδεδομένες σε πολλές χώρες. Όμως ακόμη και στις χώρες με την πιο ανταγωνιστική γεωργία, οι «μικροί αγρότες» παραμένουν η ραχοκοκαλιά της γεωργικής παραγωγής και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ξεμείνουν πίσω. Εδώ λύσεις μπορεί να προσφέρει η δημιουργία ομάδων και η από κοινού χρήση μηχανημάτων.

Το αισιόδοξο μήνυμα της φετινής Agritechnica είναι ότι οι αγρότες είναι έτοιμοι να κάνουν τη μετάβαση σε αυτή τη νέα γεωργία χαμηλών εισροών και υψηλών αποδόσεων. Οι αριθμοί ρεκόρ των 450.000 επισκεπτών και των 2.900 εκθετών δείχνουν ότι οι παραγωγοί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ξεπερνούν την κρίση και κοιτούν μπροστά, στις  προοπτικές που ανοίγονται.

Αυτό το γνωρίζουν καλά οι κατασκευαστές. Μελέτη της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων της Γερμανίας υπολογίζει ότι φέτος αυξήθηκε κατά 6% η παραγωγή αγροτικών μηχανημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο και πως οι εταιρείες ήδη βρίσκονται σε επίπεδα κατά πολύ ανώτερα του 2007 και 2008, δηλαδή προ-κρίσης.