εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ψυχανθή – Α. ΟΣΠΡΙΟΕΙΔΗ

0 comments

 

Περιλαμβάνονται Όσπρια κατάλληλα για ξηρικά χωράφια και Όσπρια κατάλληλα για αρδευόμενα χωράφια.
 
 
1. Όσπρια κατάλληλα για ξηρικά χωράφια

Στην κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνονται η φακή, το ρεβίθι, το λαθούρι-φάβα και το κουκί.
 
ΦΑΚΕΣ (Lens culinaris)
 
Προωθούνται οι φακές ως καλλιέργεια οσπρίων στις ξηρικές περιοχές της χώρας. Οι φακές έχουν ευρεία ζώνη προσαρμοστικότητας εδαφικών και κλιματολογικών συνθηκών. Μπορούν να αξιοποιήσουν ξηρικά χωράφια σε ορεινές, ημιορεινές και λοφώδεις περιοχές σε αμειψισπορά κυρίως με σιτηρά. Η φακή ανήκει στα είδη τα οποία προσαρμόζονται εύκολα σε διάφορα συστήματα γεωργίας μειωμένων εισροών (πχ βιολογική γεωργία).
 
Προτεινόμενες ποικιλίες φακής (Lens culinaris Medik.):
Οι λεπτόσπερμες ποικιλίες Σάμος, Δήμητρα και Αθηνά και οι πλατύσπερμες Θεσσαλία και Ικαρία. Οι ανωτέρω ποικιλίες χαρακτηρίζονται από σταθερή παραγωγή, άριστη προσαρμοστικότητα στις Ελληνικές εδαφοκλιματικές συνθήκες και εξαιρετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (σύντομος χρόνος βρασμού, γευστικότητα, χρώμα κλπ.). Επιπλέον, η ποικιλία Σάμος δεν πλαγιάζει, η ποικιλία Αθηνά είναι ιδιαίτερα πρώιμη και σε πολλές περιοχές συστήνεται και για ανοιξιάτικη σπορά, ενώ η ποικιλία Ικαρία παρουσιάζει ανθεκτικότητα στον Περονόσπορο (Peronospora lentis). Όλες οι ανωτέρω ποικιλίες προτείνονται και για βιολογική καλλιέργεια.
 
ΡΕΒΙΘΙ (Cicer arietinum L.)
 
Προωθείται το ρεβίθι ως καλλιέργεια οσπρίων στις ξηρικές περιοχές της χώρας. Διακρίνεται για τη μεγάλη του αντοχή στην ξηρασία, τις ελάχιστες απαιτήσεις σε έδαφος και την ορθοστέλεχη ανάπτυξή του που διευκολύνει τη μηχανική συγκομιδή. Υποφέρει σε εδάφη τα οποία έχουν κακή αποστράγγιση.


Προτεινόμενες ποικιλίες ρεβιθιού (Cicer arietinum L.):
Η μικρόσπερμη Αμοργός, η οποία παρουσιάζει ανθεκτικότητα στην ασκοχύτωση (Ascochyta rabiei) και οι μεσόσπερμες ποικιλίες Γαύδος και Θήβα με ανεκτικότητα και σχετική ευαισθησία στην ασκοχύτωση αντίστοιχα. Όλες οι προωθούμενες ποικιλίες προσαρμόζονται άριστα στις συνθήκες της Ελληνικής υπαίθρου και έχουν εξαιρετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (σύντομος χρόνος βρασμού, γευστικότητα, χρώμα κλπ). Η ποικιλία Αμοργός είναι κατάλληλη και για τη βιολογική γεωργία.
 
ΒΡΩΣΙΜΑ ΚΟΥΚΙΑ (Vicia faba L.), 
ΛΑΘΟΥΡΙ  –  ΦΑΒΑ (Lathyrous sativus,  L.ochrus, L.clymenum)
 
Προωθείται η καλλιέργεια των ανωτέρω ειδών οσπριοειδών. Δεν υπάρχουν ποικιλίες που να έχουν δημιουργηθεί στο οικολογικό περιβάλλον της Ελλάδας. Σήμερα καλλιεργούνται κυρίως τοπικοί αβελτίωτοι πληθυσμοί ή τοπικές ποικιλίες
 
2. Όσπρια κατάλληλα για αρδευόμενα χωράφια
 
Στην κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνονται τα διάφορα είδη φασολιών (κοινό φασόλι, γίγαντες, ελέφαντες, μαυρομάτικα).
 
ΦΑΣΟΛΙΑ (Phaseolus sp.)
 
Προωθείται η καλλιέργεια των κοινών φασολιών (Phaseolus vulgaris L.) και των φασολιών γιγάντων και ελεφάντων (Phaseolus coccineus L.) σε περιοχές που υπάρχει δυνατότητα άρδευσης και οι κλιματολογικές συνθήκες κρίνονται κατάλληλες. Γενικά, το φασόλι είναι φυτό υγρόφιλο, απαιτητικό σε ένταση φωτός και ηλιοφάνεια. Προσαρμόζεται σε μεγάλη ποικιλία εδαφικών τύπων, αλλά αποδίδει καλύτερα σε χαλαρά, στραγγιζόμενα και γόνιμα εδάφη. Η κατηγορία των γιγάντων και ελεφάντων προτιμά πιο δροσερά περιβάλλοντα από το κοινό φασόλι και απαιτεί ιδιαίτερες συνθήκες μικροκλίματος κυρίως κατά την περίοδο της ανθοφορίας.
Προτεινόμενες ποικιλίες κοινού φασολιού (Phaseolus vulgaris L.):
Προτείνονται οι μεσόσπερμες ποικιλίες Πυργετός και Ηρώ. Και οι δυο ποικιλίες χαρακτηρίζονται από πρωιμότητα, ανεκτικότητα στις ιώσεις και άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (σύντομος χρόνος βρασμού, γευστικότητα, χρώμα κλπ).
 
Προτεινόμενες ποικιλίες φασολιών γιγάντων και ελεφάντων (Phaseolus coccineus L.).
Προτείνονται οι ποικιλίες Κέλετρο (ελέφαντας) και η ποικιλία Ορεστίδα (γίγαντας).