εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Παραγωγή Γάλακτος από Γαϊδούρες

0 comments

 

 

Με αφορμή την ατομική περίπτωση θεραπείας δερματικού προβλήματος, δημιουργήθηκε μονάδα εκτροφής γαϊδουριών με σκοπό τη χρησιμοποίηση του παραγόμενου γάλακτος για διαφόρους σκοπούς.
 
 
Ένα σοβαρό δερματικό πρόβλημα που δεν έβρισκε γιατρειά στάθηκε η αιτία για να δημιουργηθεί στη Σκιάθο μια μικρή μονάδα εκτροφής γαϊδουριών θεσσαλικής φυλής από έναν νεαρό αγρότη.
 
Ο 23χρονος Παναγιώτης Καλογιάννης, στην προσπάθειά του να θεραπευτεί από την ψωρίαση κατά πλάκας, όχι μόνο τα κατάφερε με τη βοήθεια και το γαϊδουρινό γάλα, αλλά έγινε κτηνοτρόφος και ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με την παραγωγή γάλακτος γαϊδούρας, έναν πραγματικό θησαυρό, καθώς η τιμή πώλησής του ανά λίτρο κυμαίνεται από 50 έως 100 ευρώ.
 
Σύμφωνα με δηλώσεις του κτηνοτρόφου, στόχος του είναι η τυποποίηση και εξαγωγή του γάλακτος γαϊδούρας, που φημίζεται από αρχαιοτάτων χρόνων για τις ευεργετικές και εν γένει θεραπευτικές του ιδιότητες, καθώς και η δημιουργία θεματικού πάρκου με επίκεντρο τα ζώα που εκτρέφει. Αυτή τη στιγμή είναι δύσκολη η τυποποίηση και εμπορία του γάλακτος από γαϊδούρα, διότι δεν υπάρχει κωδικός πώλησης. 

Έχει τη δυνατότητα να το μεταποιήσει ως δικό του προϊόν και να το χρησιμοποιήσει ως πρώτη ύλη στη σαπωνοποιία, αλλά δεν μπορεί να το πουλήσει ως φρέσκο γάλα.
Υπάρχει, ωστόσο, προοπτική και είναι προς συζήτηση το ενδεχόμενο να θεωρηθεί παραγωγικό και ενδεχομένως να κωδικοποιηθεί στο μέλλον, αφού ανάλογο αίτημα διατυπώνουν και άλλοι κτηνοτρόφοι που ασχολούνται με την εκτροφή γαϊδουριών στην Ελλάδα.

Η προσπάθεια βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, αναπτύσσεται τη δεδομένη στιγμή σε οικιακό περιβάλλον και γίνεται προσπάθεια για βελτίωση του προϊόντος, που αποσπά ενθουσιώδη σχόλια από όσους το δοκιμάσουν.