εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Προστασία των Χοίρων

0 comments

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ευρωβουλευτής, οι χοιροτρόφοι χρησιμοποιούν βίαιες μεθόδους κατά την εκτροφή των χοίρων. 
 
Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη στο Ευρωκοινοβούλιο η γνωστή ηθοποιός Τζοάνα Λούμλεϊ σε συνεργασία με ΜΚΟ για την προστασία της παγκόσμιας καλλιέργειας. Εννέα χώρες της ΕΕ ανάμεσα στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος παραβιάζουν συστηματικά την ευρωπαϊκή νομοθεσία με εκτροφεία χοίρων να χρησιμοποιούν άγριες μεθόδους κατά των ζώων. Εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο, την κοινοτική οδηγία για τις συνθήκες εκτροφής των χοίρων παραβιάζουν επίσης η Γαλλία, η Γερμανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, το Βέλγιο, η Δανία και η Πολωνία.

«Εφαρμόστε τους νόμους που εσείς ψηφίσατε σας παρακαλώ! Αυτή είναι η μόνη ουσία των νόμων. Εάν δε σημαίνουν τίποτα τότε πετάξτε τους από το παράθυρο και θα ξεκινήσουμε από την αρχή. Αλλά πιστεύουμε ότι έχετε νόμους σε ισχύ. Εφαρμόστε τους! Τι συμβαίνει με σας; Αυτό είναι δημοκρατία. Γιατί σας έχουμε εξουσιοδοτήσει; Για να πραγματοποιείτε ό, τι οι πολίτες θέλουν να κάνετε. Ο κόσμος σας έχει ζητήσει να εφαρμόσετε αυτούς τους νόμους. Τι συνέβη;» δήλωσε η Βρετανίδα ηθοποιός.

Και ενώ η ευρωπαϊκή νομοθεσία έχει επιβάλλει από το 2003 την τοποθέτηση αχύρου στις εγκαταστάσεις, οι κτηνοτρόφοι στις επίμαχες χώρες εξακολουθούν να κόβουν τις ουρές των υπερδραστήριων ζώων για μείωση κόστους.

«Οι κτηνοτρόφοι που ακολουθούν το νόμο έχουν χειρότερες συνθήκες από αυτούς που δεν το κάνουν. Γιατί προφανώς αυτό σημαίνει περισσότερα έξοδα για αυτούς οπότε είναι δίκαιο να υπάρχει ένα ισότιμο παιχνίδι για όλους. Είναι και αυτός ένας λόγος που πιέζουμε για αυτό το θέμα» δήλωσε ο ευρωβουλευτής των σοσιαλιστών Νταν Γιόργκενσεν.

Ο αρμόδιος Επίτροπος για την Υγεία Τόνιο Μποργκ, ωστόσο, τόνισε πως οι χώρες που δε συμμορφώνονται θα αναγκαστούν να το κάνουν με τη βούλα του δικαστηρίου. Τα κράτη μέλη συνήθως είτε βελτιώνουν την εφαρμογή της νομοθεσίας είτε συμμορφώνονται με αυτή. Οπότε είμαι αισιόδοξος με αυτή την έννοια ότι και αν υπάρχουν εκείνοι που παραμένουν αμετανόητοι τότε τα δικαστήρια μπορούν να επιβάλλουν μέτρα εναντίον τους.