εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Επίτροπος για την Προστασία των Ζώων

0 comments

 

 

Ο ευρωβουλευτής Νταν Γιόργκεσεν ζητά τη δημιουργία θέσης Επιτρόπου για την προστασία των οικόσιτων ζώων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
 
Ο Δανός ευρωβουλευτής στην αρχή της παρέμβασης του αναρωτιέται αν είναι αντίφαση το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 250 εκατ. οικόσιτα ζώα χωρίς να υπολογίσουμε τα πουλερικά και τα πρόβατα και η ΕΕ δεν έχει Επίτροπο για αυτό το ζήτημα.

Πρόσφατα ελεγκτικές υπηρεσίες της Κομισιόν σε επισκέψεις τους σε βιοτεχνίες παρασκευής χοιρινού κατέγραψαν πρωτοφανείς βάναυσες συμπεριφορές απέναντι στα ζώα και απαράδεκτες συνθήκες παρασκευής των τροφίμων. Ειδικά στην παρασκευή χοιρινού υπάρχουν διαδικασίες που έχουν χαρακτηριστεί παράνομες και συνεχίζουν να χαρακτηρίζουν την πλειοψηφία των παραγωγικών μονάδων στην ΕΕ (σύμφωνα με αυτοψίες καταγγελίες του ευρωβουλευτή). 

Το πρόβλημα παρουσιάζεται να έχει τρεις πλευρές: 
 
1. Αρχικά, έχει να κάνει με  την ηθική πλευρά και το αν συνάδει ο συστηματικός βασανισμός εκατομμυρίων ζώων κάθε χρόνο με το ευρωπαϊκό δίκαιο.
2. Δεύτερον, έχει να κάνει με τη δημοκρατική νομιμοποίηση. Συγκεκριμένα 8 στους 10 ευρωπαίους σύμφωνα με έρευνα του ευρωβαρόμετρου θεωρεί εξαιρετικά σημαντική την προστασία και την καταπολέμηση του βασανισμού των οικόσιτων ζώων. Επιπρόσθετα 6 στους 10 ερωτηθέντες δήλωσαν έτοιμοι να αλλάξουν τις καταναλωτικές συνήθειες ώστε να συμβάλλουν στην προώθηση επιχειρήσεων που σέβονται την νομοθεσία.
3. Η τρίτη διάσταση είναι θεσμική και αποκαλύπτει ότι το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο ακόμη και αν είναι αρκετό δεν εφαρμόζεται λόγω της έλλειψης ευρωπαϊκής υπηρεσίας η οποία θα ασχολείται με αυτό το ζήτημα και τις συνέπειες του αποκλειστικά.