εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Καναδά

0 comments

 

 

Θετικές εξελίξεις στο βόειο και χοιρινό κρέας και στα γαλακτοκομικά προϊόντα προοιωνίζονται την υπογραφή συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Καναδά.
 
 
Καναδάς και Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν φτάσει σε μια προσωρινή συμφωνία για το βόειο και χοιρινό κρέας, σημειώνοντας ένα σημαντικό βήμα εμπρός σε ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα που καθυστερούν την υπογραφή της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των δύο πλευρών. Το σημαντικότερο θέμα που απομένει τώρα να επιλυθεί είναι των γαλακτοκομικών προϊόντων και ειδικότερα των τυριών, καθώς και των προϊόντων αλιείας. 
 
Να θυμίσουμε ότι ο Καναδάς ζητάει άρση δασμών για εξαγωγές 58.000 τόνων κρέατος το χρόνο. Ο καναδικός τύπος υποστηρίζει ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε μια ποσόστωση που θα επιτρέψει στους Καναδούς παραγωγούς κρέατος να διεισδύσουν στην ευρωπαϊκή αγορά, αλλά δεν είναι τόσο μεγάλη ώστε οι Ευρωπαίοι αγρότες να αισθάνονται ότι απειλούνται. Όπως όλα δείχνουν οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στην τελική ευθεία και σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί η τελική συμφωνία. 

Όπως αναφέρουν σε δηλώσεις τους εκπρόσωποι της καναδικής κυβέρνησης, υπάρχει πρόοδος στο τομέα του κρέατος, ενώ οι συνομιλίες διεξάγονται σε επίπεδο επιτελείων του Πρωθυπουργού του Καναδά κ. Στίβεν Χάρπερ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μανουέλ Μπαρόζο.
 
Μεταξύ των θεμάτων που συζητούνται τώρα μεταξύ των δύο πλευρών περιλαμβάνονται και τα θέματα που αφορούν τα γαλακτοκομικά και τα ψάρια. Η καναδική πλευρά επιθυμεί να βάλει περιορισμούς στις εισαγωγές τυριών από την ΕΕ. Εκεί αναμένεται να κριθούν και οι διαπραγματεύσεις για το θέμα της «φέτας». Ο συνομιλίες στο θέμα αυτό δεν έχουν προχωρήσει, κάτι που φάνηκε και από τις πρόσφατες του Καναδού Πρωθυπουργού κ. Χάρπερ την πρόσφατη σύνοδο G-20 στην Αγία Πετρούπολη, όπου μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Μπαρόζο ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμη «σημαντικά κενά» στη συμφωνία.
Ένα ακόμη θέμα που παραμένει σε εκκρεμότητα σχετίζεται με τους δασμούς της ΕΕ στις εισαγωγές ψαριών και θαλασσιών. Η ΕΕ θέλει να τους καταργήσει μετά από επτά χρόνια αλλά οι καναδικές αρχές ζητάνε την άμεση κατάργησή τους.
 
Όμως, η καναδική πλευρά υποστηρίζει ότι αυτά τα εκκρεμή ζητήματα δεν αναμένεται να σταθούν εμπόδιο για την επίτευξη της εμπορικής συμφωνίας. Σύμφωνα με εκπροσώπους της καναδικής κυβέρνησης, ο Πρωθυπουργός κ. Χάρπερ «πιέζει» για την επίτευξη συμφωνίας πριν την έναρξη των συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ για μια ανάλογη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου. Μάλιστα κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανόν να ανακοινωθεί επίσημα κάποιες θετικές εξελίξεις της συμφωνίας στην έναρξη της νέας συνόδου του Καναδικού Κοινοβουλίου τον Οκτώβριο.
 
Ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ, κατά το πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, εξέφρασαν την άποψη ότι η συμφωνία με τον Καναδά μπορεί να αποτελέσει το πρότυπο για την ανάλογη συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εάν η Ευρώπη κάνει μεγάλες υποχωρήσεις στον αγροτικό τομέα, η Ουάσιγκτον μπορεί να βρει πάτημα για να εγείρει ανάλογες αξιώσεις, προειδοποίησαν οι αντιπροσωπείες της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιρλανδίας, ενώ η Βρετανία τόνισε τη σημασία που έχει η προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων.
 
Ο Επίτροπος Τσιόλος από την πλευρά του τόνισε ότι η Κομισιόν δεν σκοπεύει να κάνει υποχωρήσεις απέναντι στις ΗΠΑ στο θέμα των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών . Η επόμενη συνάντηση με τους Αμερικανούς διαπραγματευτές έχει προγραμματιστεί για τη δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες. Όπως επεσήμανε ο Επίτροπος, αναμένεται να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα από μια αναμενόμενη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ιαπωνία, χώρα ελλειμματική σε τρόφιμα και με έντονο ενδιαφέρον για τα ευρωπαϊκά προϊόντα.