εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Παραγωγή Δημητριακών στην ΕΕ των 27

0 comments

 

Παρά τις ακραίες καιρικές συνθήκες, στην ΕΕ των 27 η παραγωγή σιτηρών το 2013 αναμένεται να είναι υψηλότερη σε σχέση με πέρσι. 
 
 
 
Σύμφωνα με την Κομισιόν η φετινή καλλιεργητική χρονιά χαρακτηρίζεται από ένα ασυνήθιστα παρατεταμένο χειμώνα για τη Δυτική και την Κεντρική Ευρώπη και έντονες βροχοπτώσεις τους μήνες Μάιο και Ιούνιο. Ωστόσο, κάποιες περιοχές της Ευρώπης, όπως η Ιβηρική Χερσόνησος, αναμένουν μια εξαιρετική σεζόν. Κατά τη διάρκεια της άνοιξης, στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης σημειώθηκαν πολλές και ισχυρές βροχοπτώσεις. Ήταν η πιο βροχερή άνοιξη που έχει καταγραφεί στη βόρεια Ιταλία, τη νότια Γαλλία και την Ισπανία. Οι συνθήκες στην Ισπανία όμως ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκές, οδηγώντας σε υψηλές προσδοκίες απόδοσης, αναφέρει η Κομισιόν στην ανακοίνωσή της.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία βασίζεται σε στοιχεία του Monitoring Agricultural Resources Unit (Joint Research Centre), το 2013 η συνολική παραγωγή σιτηρών στην Ε.Ε. των 27 προβλέπεται πολύ αυξημένη σε σχέση με το 2012 αλλά και πάνω από το μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών. 
 
Από τα μέσα Απριλίου και μετά, ο ήπιος καιρός έδωσε ώθηση στη βλάστηση στις περισσότερες περιοχές της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης η οποία αντιστάθμισε την προηγούμενη καθυστέρηση και οδήγησε τις θετικές προοπτικές απόδοσης. 
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία προς τα τέλη Μαΐου/αρχές Ιουνίου, μια εξαιρετικά υγρή περίοδο πάνω από την κεντρική Ευρώπη, οδήγησε σε υπερβολικά κορεσμένα εδάφη και πλημμύρες, κυρίως στη Γερμανία, την Τσεχική Δημοκρατία, η Αυστρία, την Ουγγαρία και, σε μικρότερο βαθμό στην Πολωνία. Αντίθετα, την άνοιξη χαρακτηρίστηκε από έλλειψη βροχοπτώσεων στη Μεγάλη Βρετανία, τη βόρεια Γαλλία, τις ΜπεΝεΛούξ, την σκανδιναβική χερσόνησο, την περιοχή των Βαλκανίων, και τις γύρω περιοχές της Μαύρης Θάλασσας και την Ανατολική Μεσόγειο.
 
Οι προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιέχουν εκτιμήσεις για την απόδοση των σημαντικότερων καλλιεργειών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και προσδιορίζει τους τομείς που πλήττονται περισσότερο.
 
Οι προβλέψεις απόδοσης για σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι και άλλα δημητριακά είναι 5,2 τόνους ανά εκτάριο σε όλη την Ε.Ε, σαφώς πάνω από το προηγούμενο έτος (κατά περισσότερο από 5%) και πάνω από το μέσον όρο πενταετίας. Η συνολική έκταση που χρησιμοποιείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τα σιτηρά το 2013 είναι ελαφρώς υψηλότερη (+1,3%) σε σχέση με το 2012.
 
Για μεμονωμένες καλλιέργειες σε όλη την ΕΕ-27 σε σχέση με πέρυσι οι τελευταίες προβλέψεις δείχνουν τα εξής:
μαλακό σιτάρι: 5,5 t / ha (+2,1%)
σκληρό σίτο: 3,3 t / ha (+6,4%)
κριθάρι: 4,7 t / ha (+6,3%)
αραβόσιτος: 7,1 t / ha (+16,3%)
 
Ελαιούχοι σπόροι:
Ελαιοκράμβη: 3,0 t / ha (-4,1%)
Ηλίανθος: 1,9 t / ha (+14,0%)
Πατάτα: 30,1 t / ha (+1%)
Ζαχαρότευτλα: 65,65 t / ha (+0,2%)

Οι αποδόσεις μαλακού σιταριού προβλέπονται αυξημένες σε σχέση με πέρσι. Οι προβλέψεις για τη Γαλλία που είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα παρουσιάζουν χαμηλότερες αποδόσεις σε σχέση με πέρυσι, ενώ τα υψηλότερα επίπεδα απόδοσης προβλέπονται στην Ισπανία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία.
 
Οι τιμές στο κριθάρι ωθούνται προς τα πάνω σε επίπεδο Ε.Ε., σε σχέση με τις τιμές του περασμένου έτους.
 
Ο αραβόσιτος προβλέπεται να έχει αποδόσεις σαφώς πάνω από αυτές του προηγούμενου έτους, αλλά θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή είναι μια πρόβλεψη σε πρώιμο στάδιο της σεζόν. Να σημειωθεί ότι οι υγρές συνθήκες έχουν καθυστερήσει ή παρεμπόδισαν την σπορά σε πολλές περιοχές της Ε.Ε. όπως στην Γαλλία και την Ιταλία.