εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Παραγωγή Κρέατος και Γάλακτος στην ΕΕ το 2013

0 comments

 

Η Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε έκθεσή της, παρουσίασε τις προοπτικές της παραγωγής κρέατος και γάλακτος στην ΕΕ για το 2013/2014.
 
 
Τα στοιχεία στηρίζονται στις αναλύσεις εμπειρογνωμόνων της αγοράς. 
 
Τομέας κρέατος
 
Σύμφωνα με την έκθεση, το 2013 η συνολική παραγωγή κρέατος στην ΕΕ αναμένεται να μειωθεί, για δεύτερη συνεχή χρονιά. Αυτό θα οφείλεται κυρίως στη φθίνουσα πορεία που παρουσιάζει ο τομέας του βοείου αλλά και χοιρινού κρέατος. Πάντως η έκθεση υποστηρίζει ότι οι προοπτικές βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης στην ΕΕ, σε συνδυασμό με μια μείωση στις τιμές των σιτηρών, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια μικρή αύξηση της παραγωγής το 2014. Όσον αφορά το κρέας πουλερικών, η αυξητική τάση που παρουσιάστηκε το 2013 αναμένεται να επιβραδυνθεί. Για το αιγοπρόβειο κρέας, μετά μια μικρή αύξηση που παρουσίασε το 2013, εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει πτωτική τάση το 2014. 

Στην ΕΕ – 27 ο αριθμός των βοοειδών, στην απογραφή που έγινε τον Δεκέμβριο του 2012, ανερχόταν σε 86,6 εκατομμύρια κεφάλια, σημειώνοντας μια μικρή αύξηση κατά 0,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τα κοπάδια παρέμειναν σε σταθερά επίπεδα μετά από τρία χρόνια που παρουσίασαν μείωση. Έτσι τη μείωση στη διαθεσιμότητα των κρεάτων που είχαμε το 2012, ακολούθησε μια σταθεροποίηση το 2013. Παρόλα αυτά, για το 2014 παραγωγή προβλέπεται να αυξηθεί λόγω κυρίως της αύξησης του ζωικού κεφαλαίου της γαλακτοπαραγωγής, που ξεκίνησε από το 2012. Ο μέσος όρος του βάρους του σφαγείου στην ΕΕ παραμένει σε σταθερά επίπεδα, περίπου 287,6 κιλά, για την ακρίβεια 291 κιλά στα παλιά κράτη μέλη (ΕΕ-15) έναντι 254 κιλά στα νέα κράτη μέλη (ΕΕ-12). 

Μετά από δύο συνεχόμενα διαδοχικά έτη που είχαμε αύξηση της παραγωγής στο χοιρινό κρέας της ΕΕ, το 2012 παρουσιάστηκε μια μείωση, κατά 2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το υψηλό κόστος των ζωοτροφών και η αναδιάρθρωση των εκτροφών, σε συνδυασμό με την εφαρμογή νέων κανόνων υγιεινής των ζώων, ήταν οι βασικοί λόγοι για τη μείωση του ζωικού κεφαλαίου και της παραγωγής κρέατος. Η μείωση αναμένεται να συνεχιστεί όλο το 2013. Η απογραφή του ζωικού κεφαλαίου στην ΕΕ δείχνει ότι ο αριθμός των χοίρων ανέρχεται στα 145.800.000 κεφάλια, παρουσιάζοντας μια μείωση κατά 1,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οφείλεται κυρίως στη μεγάλη μείωση που είχαμε στην Πολωνία (-14,7%), ενώ μικρότερους ρυθμούς είχαμε στην Ισπανία (-1,5%), τη Γαλλία (-1,4%), τη Δανία (-0,5%). Αντίθετα το ζωικό κεφάλαιο στη Γερμανία, η οποία αντιπροσωπεύει το 20% του συνόλου στην ΕΕ, παρουσίασε αύξηση κατά 3,4%, αντισταθμίζοντας τη μείωση που παρουσιάστηκε στα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ. 

Στον τομέα των πουλερικών, τα τελευταία χρόνια η αυξημένη ζήτηση του κρέατος στην ΕΕ οδηγεί και στην αύξηση της παραγωγής. Πάντως αυτή η τάση το 2013 θα παρουσιάσει μια επιβράδυνση. Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι αυξημένες τιμές σιτηρών άσκησαν πιέσεις στα περιθώρια κέρδους των παραγωγών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρξει προσπάθεια για μείωση της παραγωγής σε 12,5 εκατ. τόνους, με στόχο την αύξηση των τιμών του κρέατος σε νέα επίπεδα ρεκόρ (τον Μάιο έφτασαν στα 1,97 ευρώ το κιλό). Παρά τη μείωση των τιμών των ζωοτροφών, που αναμένεται να υπάρξει το δεύτερο εξάμηνο του 2013, ο ρυθμός αύξησης της παραγωγής για το 2014 αναμένεται να επιβραδυνθεί ακόμη περισσότερο. Επίσης μείωση αναμένεται να παρουσιάσουν και οι εξαγωγές λόγω της ισοτιμίας ευρώ και δολαρίου, που επηρεάζει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα του κρέατος των πουλερικών της ΕΕ. 

Ο τομέας του αιγοπρόβειου κρέατος στην ΕΕ για το 2013 εμφανίζει μια μικτή εικόνα. Στην αρχή του έτους υπήρξε μεγάλη αύξηση στις σφαγές ζώων σε Μεγάλη Βρετανία (8,5% ) και Ιρλανδία (30%) σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η αύξηση αυτή αναμένεται να αντισταθμιστεί από τη μείωση που αναμένεται να υπάρξει το δεύτερο εξάμηνο του έτους, λόγω κυρίως της μείωσης του ζωικού κεφαλαίου και της χαμηλής παραγωγικότητας. Οι κυριότερες χώρες που αναμένεται να παρουσιάσουν μείωση του αριθμού των κοπαδιών είναι η Ισπανία (-1,2%), η Ελλάδα (-2%), η Γαλλία (-2,2%) και η Ιταλία (-11,7%). Πάντως, για το 2013 κατά μέσο όρο στην ΕΕ η παραγωγή αιγοπρόβειου κρέατος αναμένεται να αυξηθεί, κατά 0,9%. Ωστόσο αυτή η εικόνα αναμένεται να αλλάξει το 2014, όπου η παραγωγή εκτιμάται ότι θα αρχίσει να μειώνεται. Το 2013 η συνολική κατανάλωση είναι πιθανό να αυξηθεί, μετά από πολλά χρόνια συνεχούς μείωσης. Αυτό θα οφείλεται κυρίως στη μείωση των τιμών.
 
Τομέας Γάλακτος 

Οι κακές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τους προηγούμενους μήνες του 2013 επηρέασαν αρνητικά τους βοσκοτόπους της Κεντρικής και της Δυτικής Ευρώπη, γεγονός που αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην φετινή προσφορά γάλακτος στην ΕΕ. 

Ωστόσο, η αναμενόμενη καλή συγκομιδή στο βόρειο ημισφαίριο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των τιμών των ζωοτροφών και υψηλότερα περιθώρια κέρδους για τους παραγωγούς ζωικού κεφαλαίου. Σε ένα πλαίσιο βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μια αύξηση της παραγωγής κρέατος και γάλακτος το 2014.
 
Τα παραπάνω στοιχεία καταγράφηκαν στις καλοκαιρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα αγροτικά προϊόντα, που δόθηκαν στην δημοσιότητα στις 4 Ιουλίου. Σύμφωνα με αυτά, παρατηρείται αύξηση φυτεύσεων φθινοπωρινών δημητριακών και ευνοϊκές καιρικές συνθήκες κατά τους τελευταίους μήνες, κυρίως στη Νότια Ευρώπη, έτσι είναι πιθανή υψηλότερη παραγωγή σιτηρών κατά το τρέχον έτος, η οποία θα μπορέσει να ανακουφίσει την αγορά και να αυξήσει τα αποθέματα κατά το έτος εμπορίας 2013/14.
 
Η εν λόγω έκθεση με τις προβλέψεις, που εκδίδεται τρεις φορές το χρόνο, βασίζεται σε συνεισφορές εμπειρογνωμόνων σε θέματα αγοράς που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εκτός από αυτή την ευρεία έκθεση για την αγορά, επιστημονικά στελέχη του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν αναπτύξει ένα προηγμένο σύστημα προβλέψεων των αποδόσεων των καλλιεργειών, το οποίο προβλέπει ότι η συνολική παραγωγή σιτηρών το 2013 να είναι σε υψηλότερα επίπεδα από το 2012. Οι καλύτερες οικονομικές προοπτικές και οι χαμηλότερες τιμές των σιτηρών θα μπορούσαν να ανακόψουν την πτώση.