εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ορεινά Αγροτικά Προϊόντα και Τρόφιμα

0 comments

 Δημοσιεύθηκαν οι αρχικές προτάσεις της ΕΕ σχετικά με την εφαρμογή του άρθρου 31 του Κανονισμού 1151/2012 για το λογότυπο  των «ορεινών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων».

 
 
Η ΕΕ επεξεργάζεται τις διατάξεις εφαρμογής  του  Κανονισμού 1151/2012 «για τα συστήματα ποιότητας των αγροτικών προϊόντων και των τροφίμων» που προβλέπεται να ολοκληρωθούν το Φθινόπωρο του 2013. Ειδικότερα αυτό το μήνα εξελίσσεται διαβούλευση με τα κράτη – μέλη και τις αγροτικές επαγγελματικές οργανώσεις για τις  λεπτομέρειες και παρεκκλίσεις που προβλέπονται στο  άρθρο 31 αυτού του Κανονισμού για την ονομασία ποιότητας και τους σχετικούς λογότυπους των «ορεινών» αγροτικών προϊόντων και τροφίμων. 

Στο άρθρο 31 του Κανονισμού αναφέρεται ότι για τη ζωική παραγωγή ο λογότυπος «ορεινό» εφαρμόζεται μόνο όταν:
 
• Οι πρώτες ύλες, ειδικά οι ζωοτροφές για τη διατροφή του ζωικού κεφαλαίου παράγονται κυρίως στην αντίστοιχη ορεινή περιοχή.
•  Η επεξεργασία των προϊόντων γίνεται μέσα στην αντίστοιχη ορεινή περιοχή. 
 
Στο ίδιο άρθρο 31 προβλέπεται η δυνατότητα εξαιρέσεων και παρεκκλίσεων από τις δεσμεύσεις αυτές  με μεταγενέστερες προτάσεις της ΕΕ, ειδικά κατά τη διαδικασία των εφαρμοστικών διατάξεων. 
 
Επειδή προέκυψαν ερωτηματικά και παρεμβάσεις πολλών φορέων για διευκρινίσεις σχετικά με το άρθρο 31, ειδικά για τις δεσμεύσεις προέλευσης των ζωοτροφών από τις ορεινές περιοχές του λογοτύπου ποιότητας των προϊόντων, η ΕΕ τον περασμένο Απρίλιο εξέτασε το θέμα των σχετικών διευκρινίσεων και ανακοίνωσε ότι ο προαιρετικός λογότυπος «ορεινό» εφαρμόζεται με τους επόμενους όρους:
 
• Το προϊόν ζωικής παραγωγής θα πρέπει να προέρχεται από ζώα που εκτρέφονται σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους σε ορεινές περιοχές.
• Η βόσκηση των μετακινούμενων κοπαδιών σε φυσικούς βοσκότοπους της περιοχής να καλύπτει τουλάχιστον το 1/3 της συνολικής διάρκειας  βόσκησης.
• Οι πρώτες ύλες, ειδικά οι ζωοτροφές θα πρέπει να παράγονται κυρίως στην αντίστοιχη ορεινή περιοχή σε ποσοστό τουλάχιστον 50% των συνολικών αναγκών σε ξηρά ουσία για τη διατροφή των μονογαστρικών στη διάρκεια ζωής τους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό θα προέρχεται μόνο κατά το υπόλοιπο 50% από άλλες περιοχές. Για τα μηρυκαστικά οι ζωοτροφές εκτός περιοχής δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 30% των αναγκών διατροφής των ζώων σε ξηρά ουσία.
 Η επεξεργασία των ορεινών αγροτικών προϊόντων πρέπει να γίνεται μέσα στην αντίστοιχη ορεινή περιοχή και κατά παρέκκλιση εκτός της περιοχής σε απόσταση όχι μεγαλύτερη των 30χμ. 
 
Οι Copa-Cogeca στην κατεύθυνση διεύρυνσης των εξαιρέσεων και της μεγαλύτερης ευελιξίας, έχουν διατυπώσει τις επόμενες σχετικές παρατηρήσεις στις προτάσεις της ΕΕ:
 
Οι καταναλωτές εκτιμούν την ποιότητα των ορεινών προϊόντων και ελκύονται από τους αντίστοιχους λογοτύπους στις ετικέτες στη λιανική πώληση.
Η εφαρμοστική νομοθεσία του κανονισμού όμως πρέπει να είναι αρκετά ευέλικτη, ώστε να μην θίγονται εθνικά συστήματα ποιότητας που λειτουργούν παραδοσιακά στα κράτη – μέλη με το λογότυπο «ορεινό προϊόν».  Επί της αρχής είναι ορθό οι πρώτες ύλες, όπως είναι οι ζωοτροφές,  να προέρχονται από τις ίδιες ορεινές περιοχές που αναφέρει η ονομασία ποιότητας, καθώς και η επεξεργασία των ορεινών προϊόντων να πραγματοποιείται στις ίδιες αυτές περιοχές.  Πρέπει εντούτοις να προβλέπονται και επαρκείς εξαιρέσεις, ειδικά όταν επικρατούν ειδικές φυσικές  συνθήκες και τεχνικοί παράγοντες με την προϋπόθεση να διατηρούνται να γνωρίσματα ποιότητας των προϊόντων αυτών.  
Αντί του ποσοτικού κριτηρίου του υποχρεωτικού ποσοστού ζωοτροφών, θα ήταν προτιμότερο να αναφερθεί απλώς: «οι ζωοτροφές να προέρχονται ουσιαστικά από την περιοχή αναφοράς». Είναι επίσης απαραίτητο να ορισθούν οι ειδικές συνθήκες όπου οι ζωοτροφές θα πρέπει να παράγονται στις ίδιες τις ορεινές περιοχές ή εκτός αυτών. Ειδικότερα να ορισθεί ένα ελάχιστο ποσοστό ζωοτροφών που θα μπορεί πραγματικά να προέρχεται από τις ορεινές περιοχές και επίσης τα είδη ζωοτροφών που θα προέρχονται αναγκαστικά από άλλες περιοχές εξ αιτίας φυσικών περιορισμών.    
Σε ορισμένες περιπτώσεις  μπορεί να ορισθεί απλούστερα μία ευρύτερη έννοια των ορεινών περιοχών, δηλαδή να είναι οι περιοχές που γίνεται η βόσκηση την περίοδο της Άνοιξης ή του Θέρους, ενώ το Χειμώνα η βόσκηση γίνεται στις πεδινές περιοχές.
Επίσης η επεξεργασία των προϊόντων, π.χ. η σφαγή των ζώων μπορεί κάτω από ορισμένες συνθήκες να γίνεται εκτός των ορεινών περιοχών αναφοράς.