εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ασφάλεια της Εφοδιαστικής Αλυσίδας

0 comments

 

 
Οι Copa και Cogeca ανακοίνωσαν τις προτάσεις τους για την ενίσχυση της υγείας των ζώων και των φυτών, καθώς και την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων. 
 
 
Οι προτάσεις αυτές αποτελούν τις λεπτομερείς απόψεις των κεντρικών αγροτοσυνεταιριστικών οργανώσεων Copa-και Cogeca, οι οποίες προέκυψαν μετά από διαβούλευση στη διάρκεια διήμερης διάσκεψης, σχετικά με την δέσμη μέτρων για την ενίσχυση της υγείας των ζώων και των φυτών και της ασφάλειας της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων, που έδωσε στην δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Δευτέρα 6 Μαΐου.

Πρόκειται για μια υψηλού επιπέδου συνάντηση που συνδιοργανώθηκε με την ιρλανδική προεδρία της Ε.Ε., σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση της ΕυρωπαΊκής Επιτροπής, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 150 ενδιαφερόμενοι από φορείς και ινστιτούτα των κρατών μελών και της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένου του αρμόδιου Επιτρόπου για θέματα υγείας και καταναλωτών, κ. Tonio Borg.

Επί του θέματος, ο Γενικός Γραμματέας των δύο οργανώσεων, κ. Pekka Pesonen, επισήμανε σχετικά «Η δέσμη μέτρων θα βοηθήσει να γίνει η Ευρώπη δυναμικότερη σε επίπεδο ανταπόκρισης σε νέες κινδύνους και πρότυπα ασφαλείας. Εν όψει της έντασης των προκλήσεων όπως η αύξηση της ζήτησης τροφίμων, η σπάνη φυσικών πόρων, των αναδυομένων κινδύνων και των παρασίτων στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με την ανάγκη να εξασφαλιστεί μια παραγωγικότερη, ανταγωνιστικότερη και βιώσιμη γεωργία της ΕΕ, είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι ο καθένας είναι υπεύθυνος για την υγεία των ζώων, των φυτών και της ασφάλειας της Ευρωπαϊκής εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων. Ειδικότερα, με ευχαριστεί η απλούστευση των σχετικών κανονισμών, καθώς και η μείωσή τους από σχεδόν 70 νομοθετικά κομμάτια σε μόλις 5. Όταν αναπτυχθούν λεπτομερέστερη κανόνες εφαρμογής η εμπειρία των ενδιαφερόμενων μερών θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, τόσο σε επίπεδο κρατών μελών όσο και σε επίπεδο ΕΕ».

Με την σειρά του ο πρόεδρος της ομάδα εργασίας των Copa-Cogeca για φυτοϋγειονομικά θέματα, κ. Luc Peeters, δήλωσε: «Καλωσορίζουμε τη νέα δυνατότητα που εισήγαγε η νομοθεσία η οποία θα επιτρέψει σε αγρότες και τους ιδιοκτήτες δασών να αποζημιώνονται για την αξία της αγοράς των εγκαταστάσεών τους που θα πρέπει να καταστραφούν λόγω παρουσίας παρασίτων. Αλλά καλούμε τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να το θέσουν σε εφαρμογή χωρίς καθυστέρηση στον νέο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περίοδο 2014-2020, καθώς οι ευρωπαίοι αγρότες σήμερα αναλαμβάνουν οι ίδιοι το κόστος».

Ο πρόεδρος της ομάδα εργασίας για την υγεία των ζώων και την καλή διαβίωση των ζώων, κ. Per Olsen, χαιρέτησε την ένταξη των μέτρων βιοασφάλειας στο πακέτο, το οποίο θα πρέπει να βοηθήσει να αποτραπεί η είσοδος νόσων στην ΕΕ και να διατηρηθεί σε υψηλό επίπεδο το υγειονομικό ενδιαφέρον. Αυτό θα βοηθήσει να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και θα διευκολύνει του εμπόριο τόσο στην εσωτερική αγορά, όσο και προς τρίτες χώρες.

Ο κ. Gunnar Thor Kofoed, πρόεδρος της ομάδας εργασίας για τους σπόρους τόνισε το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι σπόροι και το πολλαπλασιαστικό υλικό, αποτελώντας το πρώτο βήμα στην αλυσίδα. Η διαθεσιμότητα σπόρων υψηλής ποιότητας πρέπει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας, της παραγωγικότητας και της ποικιλίας των Ευρωπαϊκών προϊόντων στην. Ανάλογα μέτρα πρόληψης κινδύνων πρέπει επίσης να καλύπτουν όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των εξειδικευμένες αγορών, για τη διατήρηση της ποιότητας των σπόρων προς σπορά. Εχθροί και ασθένειες δεν γνωρίζουν σύνορα».

Ο Επίτροπος κ. Borg, από την πλευρά του, επισήμανε ότι η νομοθεσία δεν θα μειώσει την παραγωγή σπόρων προς σπορά, ούτε τις παραδοσιακές ποικιλίες. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη για την καλύτερη εφαρμογή της νομοθεσίας και για ένταση των ελέγχων και των κυρώσεων.

Οι Copa-Cogeca πιστεύουν, επίσης, ότι είναι ζωτικής σημασίας για τους ευρωπαίους αγρότες και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς να είναι αποτελεσματικοί και αποδοτικοί οι επίσημοι έλεγχοι. Οι επίσημοι έλεγχοι πρέπει να συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται από το δημόσιο – οι ευρωπαίοι αγρότες και οι συνεταιρισμοί δεν θα δεχθούν περαιτέρω αύξηση των δαπανών τους.

Η Ιρλανδική Προεδρία τόνισε την ανάγκη για μια προσέγγιση βασισμένη στους κινδύνους και δήλωσε πως στοχεύει να σημειώσει πρόοδο σχετικά με τη νομοθεσίακατά την διάρκεια της θητείας της. Ενώ οι ευρωβουλευτές Mariad McGuinness και George Lyon επέμειναν στην ανάγκη να ενισχυθεί η έρευνα και η ανάπτυξη για να εξασφαλιστεί ένα ανταγωνιστικός γεωργικός τομέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Οι Copa-Cogeca χαιρέτισαν επίσης την προσέγγιση που βασίζεται στους κινδύνους όπως προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και μια διαφανή και εναρμονισμένη προσέγγιση σχετικά με τους επίσημους ελέγχους στα κράτη μέλη της.

Κατά την διάρκεια παράλληλης εκδήλωσης ,που διοργανώθηκε με τον International Biological Manufacturers Association και την Ευρωπαϊκή Ένωση Φυτικής Προστασίας, τονίστηκε η σημασία της διασφάλισης ότι θα είναι διαθέσιμο για τους αγρότες ένα ευρύ φάσμα εργαλείων.