εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Διεπαγγελματική Φέτας

0 comments
Διεπαγγελματική Φέτας

 

Την Παρασκευή 11 Μαΐου, στο ΥΠΑΑΤ πραγματοποιήθηκε συνάντηση αιγοπροβατοτρόφων και τυροκόμων, προκειμένου να συζητηθεί για άλλη μια φορά το ζήτημα της ίδρυσης Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για τη Φέτα.

 

Στη συνάντηση αυτή εκτός από τον ίδιο τον Υπουργό ΥΠΑΑΤ, ήταν παρόντες εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), υπό τον πρόεδρό του Παναγιώτη Πεβερέτο, η πλευρά των μεταποιητών (με τον Χρήστο Αποστολόπουλο, πρόεδρο της ΣΕΒΓΑΠ) και των μικρών τυροκόμων που εκπροσωπούσε ο πρόεδρος της Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΕΑΣ Καλαβρύτων και του Δικτύου Οικολογικής Διαχείρισης Προϊόντων – Παραπροϊόντων – Υποπροϊόντων Φέτας (Ο.ΔΙ.Π.ΠΑ.Φ), Παύλος Σατολιάς, ενώ έλειπαν σημαντικοί συντελεστές της παραγωγής και συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, όσο και της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ).

Την ώρα που ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας έχει προβλήματα και με τις τιμές του αιγοπροβείου γάλακτος να καταρρέουν, στο κενό φαίνεται ότι έπεσε για ακόμα μια φορά η προσπάθεια για συμφωνία δημιουργίας μιας ενιαίας Διεπαγελματικής Οργάνωσης για τη Φέτα. Γενική είναι η εκτίμηση, ότι τέτοιου είδους συγκλίσεις δεν γίνονται, όταν δεν εκφράζεται η ανάγκη της βάσης αλλά μόνο η αγωνία της κορυφής.

Η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) και η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Περιφέρειας Θεσσαλίας καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους το ΥΠΑΑΤ για «απερίγραπτη», όπως την χαρακτηρίζουν «μεθόδευση» στο θέμα της Διεπαγγελματικής Φέτας. Οι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται γιατί αποκλείστηκαν από μια τόσο κρίσιμη σύσκεψη για την Διεπαγγελματική Φέτας, που έγινε τελικά την Παρασκευή, 11 Μαΐου, στο υπουργείο. Η ΠΕΚ επιθυμούσε να αναβληθεί η σύσκεψη, λόγω προβλήματος υγείας του Νίκου Παλάσκα, αλλά οι οργανωτές της συνάντησης, φαίνεται, ότι δεν το έλαβαν υπόψη τους.

Ο πρόεδρος της ΠΕΚ, κ. Στέργιος Κύρτσιος, δήλωσε, ότι στη σύσκεψη πήραν μέρος όλο το ΔΣ του ΣΕΚ, η ΟΔΔΙΠΑΦ και οι τυροκόμοι, ενώ απέκλεισαν τον πρόεδρο της ΠΕΚ και της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Νίκο Παλάσκα.

Και όλα αυτά γίνονται τη στιγμή που «επιχειρείται» μια προσέγγιση των 2 ενώσεων των κτηνοτρόφων, του ΣΕΚ και της ΠΕΚ. Διαφωνίες υπάρχουν και για το φάκελο για τη Διεπαγγελματική, καθώς ενώ έχουν κατατεθεί 2 φάκελοι, κάποιοι επιμένουν ο καθένας στο δικό του φάκελο και κάποιοι άλλοι θέλουν τρίτο φάκελο, ενώ η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ επιμένει στο ρόλο του Πόντιου Πιλάτου, βρείτε τα!

Το αποτέλεσμα της συνάντησης στο ΥΠΑΑΤ ήταν, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, η σύσταση μιας ειδικής επιτροπής, που θα συντάξει τη νέα κοινή πρόταση για τη δημιουργία μιας ενιαίας Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για τη Φέτα. Ωστόσο μένει να φανεί κατά πόσο αυτό μπορεί να επιτευχθεί καθώς υπάρχουν ακόμα σημαντικά εμπόδια στον δρόμο για την κατάθεση κοινού φακέλου.