εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Η Σαλμoνέλλωση και η Ειλεϊτιδα συνδέονται;

0 comments
Η Σαλμoνέλλωση και η Ειλεϊτιδα συνδέονται;

 

Η Salmonella enterica ser. Typhimurium και η Lawsonia intracellularis φαίνονται, ότι είναι 2 διαφορετικά μικρόβια του εντέρου και έτσι είναι. Πα’ όλ’ αυτά, το ζήτημα είναι πιο περίπλοκο, μια και τις περισσότερες φορές συνυπάρχουν και το ένα ενδυναμώνει τη δράση του άλλου.

 

Η  Salmonella enterica ser. Typhimurium είναι υπεύθυνη για πάνω από 1 εκατομμύριο περιπτώσεις τροφιμογενών λοιμώξεων στις ΗΠΑ και είναι η σημαντικότερη αιτία που προκαλεί θάνατο σε σχέση με τα άλλα μικρόβια.

Σύμφωνα με μια έρευνα στον οπό του κρέατος σε σφαγεία της Ιρλανδίας, διαπιστώθηκε, ότι η παρουσία αντισωμάτων της Σαλμονέλλας ήταν 20% με μια μικρή μείωση τους καλοκαιρινούς μήνες, γεγονός που αποδεικνύει, ότι ένα στα πέντε γουρούνια έρχεται σε άμεση επαφή με τη σαλμονέλλα στη διάρκεια της ζωής του.

Παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με τη σαλμονέλλωση στους χοίρους είναι:

  • Η υγιεινή στη μονάδα (πλύσιμο χεριών, έλεγχος των τρωκτικών, έλεγχος της παρουσίας πουλιών και εντόμων, η καθαριότητα και η απολύμανση)
  • Η διαχείριση στη μονάδα (αριθμός ζώων, ομαδική παραγωγική διαδικασία)
  • Πρακτικές διατροφής (PH, ξηρή και υγρή τροφή)
  • Άλλα ζητήματα υγείας (έλεγχος παρασίτων, χρήση αντιβιοτικών, παρουσία άλλων παθογόνων)

Η Ειλεϊτιδα είναι μια πολύ κοινή ασθένεια στους χοίρους σε όλον τον κόσμο και εμφανίζεται είτα σε οξεία μορφή, είτε σε χρόνια μορφή, που είναι και η πιο συνήθης, είτε ακόμη και σε υποκλινική μορφή.

Σύμφωνα με μια έρευνα από τη Γαλλία, δείχνει, ότι το μικρόβιο μεταφέρεται στα σφάγια από τα ίδια τα ζώα και εμφανίζεται στα κόπρανα και στο αίμα.

Οι παράγοντες που συντελούν στη μόλυνση από ειλεϊτιδα είναι:

  • Τα χαρακτηριστικά της μονάδας (μέγεθος, πυκνότητα των χοίρων, κατάσταση υγείας)
  • Οι συνθήκες βιοασφάλειας (υγιεινήδιαδικασίες καθαρισμού και απολύμανσης, απομάκρυνση των κοπράνων, απομάκρυνση παλιάς τροφής και νερού)
  • Πρακτικές διατροφής (υγρασία, ξηρότητα, συχνότητα παροχής της τροφής)

Η Ειλεϊτιδα αυξάνει τον κίδυνο για σαλμνέλλωση;

Σε μια άλλη έρευνα από το Εδιμβούργο αναφέρεται, ότι η μόλυνση των χοίρων από Lawsonia intracellularis προκαλεί μείωση στη δραστηριότητα των γονιδίων που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή της βλεννίνης εντός του εντέρου. Η βλεννίνη είναι το κυριότερο συστατικό για τη δημιουργία του βλεννογόνου, αυτού του προστατευτικού στρώματος που εκτός των άλλων έχει αντιμικροβιακή δράση. Η οποιαδήποτε αλλαγή στη σύνθεση του βλεννογόνου λόγω της μόλυνσης με Lawsonia intracellularis αυξάνει τη δυνατότητα εισόδου άλλων παθογόνων, μεταξύ αυτών και κάποια στελέχη της σαλμονέλλας.

Πηγή:Irish Farmers Monthly.