εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Προϋπολογισμός της ΚΑΠ

0 comments
Προϋπολογισμός της ΚΑΠ

 

Σύμφωνα με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, η οποία παρουσιάστηκε στις 2 Μαΐου, προβλέπεται συνολική μείωση των δαπανών για τον αγροτικό τομέα κατά 5%.

 

Στην πρόταση της Commission περιλαμβάνεται και η άποψη να μειωθούν έως 3,9% οι δαπάνες των άμεσων ενισχύσεων, δηλαδή οι επιδοτήσεις, γεγονός που αυτόματα θα σημάνει μεγαλύτερες μειώσεις των πόρων του Δεύτερου Πυλώνα και της αγροτικής ανάπτυξης, δηλαδή στα διαρθρωτικά προγράμματα.

Στην πρόταση αυτή αντέδρασαν αρνητικά οι ευρωπαϊκές οργανώσεις Copa και Cogeca, ενώ ο Επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, χαρακτήρισε την πρόταση δίκαιη και ισορροπημένη, δικαιολογώντας την άποψή του, ότι πολλές χώρες-μέλη αρνήθηκαν να αυξήσουν τη συνεισφορά τους στον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Η Γαλλία, δια του υπουργού Γεωργίας, προτείνει τη δημιουργία συμμαχίας κρατών, προκειμένου να αποφευχθούν οι περικοπές κατά 5% της χρηματοδότησης στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) που προβλέπεται στην πρόταση προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027, με το σκεπτικό, ότι τη στιγμή που ζητάμε περισσότερα από τους αγρότες μας, δεν μπορούμε να τους δίνουμε λιγότερα.

Επίσης, υπάρχει ο κίνδυνος, η σύγκρουση εντός της ΕΕ για τον προϋπολογισμό της ΚΑΠ να ενισχύσει την άκρα δεξιά στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Γαλλία.

Ο αγροοικονοµολόγος, Άλαν Μάθιους, καθηγητής του Trinity College του Δουβλίνου, υποστήριξε ότι απαιτείται συγχρηματοδότηση για την εισοδηματική στήριξη της ΚΑΠ, γιατί έτσι θα ελευθερωθούν πόροι, οι οποίοι θα μπορέσουν να καλύψουν το κενό που δημιουργεί το Brexit στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Το Γραφείο Γνώμης, Farm Europe, αμφισβητεί τα στοιχεία της Commission, ως προς τις επιπτώσεις της πρότασής της για τη νέα ΚΑΠ και αναφέρει ότι οι πραγματικές επιπτώσεις θα είναι μείωση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ κατά 11,2% το 2027 και μείωση του μέσου αγροτικού εισοδήματος κατά 8,15%.

Αναμένεται, ότι η  Commission  θα καταθέσει τις τελικές προτάσεις της μέχρι την 1η Ιουνίου.