εγγραφείτε: Άρθρα

Απαιτήσεις για την Αναγραφή της Προέλευσης του Κρέατος

0 comments
Απαιτήσεις για την Αναγραφή της Προέλευσης του Κρέατος

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του meatnews.gr, κλιμάκια του ΕΛΓΟ- Δήμητρα πραγματοποιούν ελέγχους για την τήρηση της νομοθεσίας σχετικά με την προέλευση του κρέατος, γι’ αυτό συστήνεται στους επαγγελματίες του κλάδου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

 

Σύμφωνα με στοιχεία από τους ελέγχους που πραγματοποιεί ο ΕΛΓΟ, η εικόνα δεν είναι και τόσο… κολακευτική για τους κρεοπώλες, αφού καταγράφεται ένα σημαντικό ποσοστό μη συμμόρφωσης της αγοράς με τους κανόνες που έχουν θεσπιστεί εδώ και περίπου μια δεκαετία.

Τι δείχνουν οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν το 2016:

  • Από 1392 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν οι 112 δεν είχαν καν ζυγιστική μηχανή, ενώ άλλες 174 δεν την λειτουργούσαν.
  • Συνολικά 310 επιχειρήσεις βρέθηκαν να μην εκδίδουν αυτοκόλλητη ετικέτα, ενώ 574 επιχειρήσεις δεν τηρούσαν αρχείο με τα Ζ του τελευταίου εξαμήνου (ποσοστό συμμόρφωσης 50,9%).
  • Επίσης 154 επιχειρήσεις δεν τηρούσαν αρχείο με τα τιμολόγια αγοράς ή πώλησης κρεάτων.
  • Τέλος 438 επιχειρήσεις βρέθηκαν να μην αναγράφουν σε όλες τις επισημάνσεις τα στοιχεία προέλευσης του κρέατος.

Αντίστοιχο είναι το αποτέλεσμα των ελέγχων και στο πρώτο 9μηνο του 2017.

Οι έλεγχοι απεικονίζουν μια εικόνα που υπονομεύει τη θέση των κρεοπωλών, σε μια εποχή που οι εκπρόσωποι του κλάδου προβάλλουν ως βασικό επιχείρημα κατά του μέτρου των ταμειακών μηχανών, το γεγονός ότι ήδη αναγράφεται η προέλευση στα ταμπελάκια που υπάρχουν στις βιτρίνες και στις ετικέτες των ζυγιστικών μηχανών (σύμφωνα με το δημοσίευμα).

Φυσικά τα παραπάνω στοιχεία δεν σημαίνουν επ’ ουδενί ότι όσοι δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις επισήμανσης της προέλευσης – καταγωγής του κρέατος κάνουν και «ελληνοποιήσεις», απλά χρειάζεται να επιδείξουν μεγαλύτερη προσοχή οι επαγγελματίες σε μια ισχύουσα νομοθεσία, η παράβαση της οποίας επιφέρει ανεπιθύμητες κυρώσεις.

Πηγή: meatnews.gr